Michal Koštuřík
11. srpna 2022 • 21:30

Slovácko - Fenerbahce 1:1. Konec v Evropské lize, domácí čeká play off KL

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

K postupu daleko, ale nakonec jde o čestné vyřazení s tureckým gigantem. Slovácko v odvetě 3. předkola Evropské ligy zachránilo Šašinkovou trefou remízu 1:1 s Fenerbahce a po porážce 0:3 v první partii se přesouvá se do play off Konferenční ligy. Tam už nebude za outsidera. „Po vyrovnání jsme šli po vítězství,“ cenil si trenér Martin Svědík.



U středového kruhu se objali Milan Petržela se střídajícím zadákem soupeře Filipem Novákem. Dobře se znají z ligy i reprezentace. Bylo po zápase, smutek ani na jedné straně. Slovácka přijalo realitu, Fenerbahce splnilo roli vysokého favorita. Zamrzelo hlavně to, že stadion v Uherském Hradišti nebyl zdaleka vyprodaný. Téměř tisíc sedaček zůstalo volných. „Mrzí mě to. Ale my jsme to určili výsledkem prvního zápasu,“ mínil kouč Martin Svědík.

Byť hosté nechali na lavičce několik opor v čele s Lincolnem, dvougólovým hrdinou první partie, do hry nešla žádná kopyta. Namátkou turecký reprezentační útočník Serdar Dursun či sedmnáctiletý zázračný chlapec Arda Güler. Oba neustále drželi Kadlece a spol. na špičkách. Dursun byl výtečný na zemi i ve vzduchu, teenager extrémně hbitý a technicky zručný. 

Přetěžká šichta pro Slovácko. Zatímco Spartu dokáže Svědíkův soubor na svém hřišti přehrát, přestřílet a výsledkově potupit, proti Fenerbahce to měl daleko těžší. Dlouho nebylo kudy, nebylo jak. Enormnímu zápalu a dobré organizaci hry navzdory.

Oba trenéři u lajny vyváděli. Zejména Jorge Jesus (69), pracující portugalský důchodce ve službách tureckého vicemistra, hazardoval se svým zdravím. Neustále poskakoval, povykoval na hráče i rozhodčí, opouštěl vymezenou zónu. Až ho museli černohorští arbitři krotit.  

Když Dursun po pauze vyhrál souboj s Patrikem Šimkem a napálil balon zpoza šestnáctky přesně k tyči, nevypadalo to s domácími dobře. Svědík se zlobil nejen na stopera, ale i na brankáře Filipa Nguyena. „Jestli chce chytat výš, nemůže dostat takový gól. I z Filipova pohledu to byla velice laciná branka,“ poznamenal šéf slovácké lavičky.

Jeho tým pak zabral, nehodlal se nechat pokořit i podruhé. Po Šašinkově dorážce Trávníkovy střely zblízka se dočkali odměny a konečné remízy. To už hráli s kuráží, tedy tak, jak si Svědík pokaždé přeje. „Inkasovaný gól nás nastartoval, ve druhém poločase jsme hráli na své možnosti. Do defenzivy jsme pracovali celý zápas úžasně. V ofenzivě chyběla kvalita,“ shrnul kouč.  

Za týden rozjede Slovácko play off Konferenční ligy. O skupinu se bude rvát i s posilou Ondřejem Mihálikem z Plzně. S ním Svědík počítá už v neděli na České Budějovice. „Potřebujeme ho, to říkám od přípravy. Myslím, že tedy měl být dřív, ale jsem rád, že přišel,“ uvedl kouč. „Náš cíl a sen je dostat se do skupiny,“ dodal Svědík.

Daniel Holzer v zápase proti Fenerbahce
Daniel Holzer v zápase proti Fenerbahce

Góly

Domácí: 58. Šašinka

Hosté: 56. Dursun

Sestavy

Domácí: Nguyen – Tomič (84. Siňavskij), Šimko (64. Reinberg), Kadlec (C), Doski – Petržela, Daníček, Trávník, Ljovin (64. Kohút), Holzer (64. Kalabiška) – Šašinka (72. Kozák).

Hosté: Bayındır (C) – Osayi-Samuel, Lemos (74. Gustavo Henrique), Luan (65. Novák), Szalai – Yüksek, Crespo (65. Zajc), Rossi – Bruma (65. Mor), Dursun, Güler (81. Lincoln).

Karty

Hosté: Luan, Bruma, Mor

Rozhodčí

Dabanović – Djukić, Todorović (MNE)

Stadion

Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště

Návštěva

6520 diváků

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud