Pavel Šťastný
25. srpna 2023 • 19:40

Sparta v rytmu slepé víry. Nepřišel čas dát šanci i dalším hráčům?

Autor: Pavel Šťastný, inf
Vstoupit do diskuse
36
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišel a za necelý rok získal titul. Všechna čest. V létě se pak trenér Brian Priske měl se Spartou vrhnout na další bod – vytunit kádr a posunout hru na další level. Jenže první týdny nové sezony ukazují, že nic z toho se neděje, porážka v Záhřebu (1:3) výrazně zkomplikovala boj o Evropskou ligu. Kromě brankáře Matěje Kováře přitom zmizel ze základní sestavy pouze Tomáš Čvančara. Přišla za něj adekvátní náhrada? A jaké jsou alternativy?



Sparta po mistrovské sezoně utrpěla minimální ztráty. Ofenzivní trojzubec opustil pouze Tomáš Čvančara, za něhož Letenští dostali slušných 10,5 milionu eur (zhruba 250 milionů korun).

Před vedením klubu stál prostý úkol – nahradit dvanáct ligových gólů z minulé sezony.

Sportovní ředitel Tomáš Rosický a spol. na něm pracovali už s předstihem. Ještě před odchodem Čvančary do bundesligového Mönchengladbachu získali na hostování s opcí Veljka Birmančeviče.

„Je to dynamický ofenzivní fotbalista, kterého můžeme zařadit do sestavy na křídlo i na podhrotovou pozici. Má kvalitní driblink, umí obejít protihráče a zároveň využívá náběhy za obranu,“ řekl Rosický krátce po dohodě pro klubový web.

Srbský záložník potvrzuje ofenzivní parametry především v české lize. V Evropě jen částečně. Je tak dostatečnou náhradou?

Čísla hovoří ve prospěch českého útočníka, host z Toulouse zaostává. „Birma první zápasy v sezoně a minulý rok ve Francii nebyl produktivní. Je důležité, pokud se jeho výkony promítnou taky ve statistikách. Jsem si jistý, že toho od něj uvidíme víc,“ vykládal odhodlaně Priske po domácím zápase s Pardubicemi (5:2), v němž Birmančevič měl bilanci 1+1.

Od té doby proměnil ofenzivní výpady v jediný gól za tři zápasy. Navíc jeho aktivita po šedesáti minutách hry výrazně klesá. Stejně jako u Lukáše Haraslína.

Oba křídelní hráči často střídají po hodině hry, jindy vydrží jen o pár minut déle. Děje se tak s železnou pravidelností. Proto by se dalo očekávat, že Priske už má dopředu vymyšlené alternativy. Navíc opakovaně tvrdí, že kdokoli z týmu nastoupí na hřiště, kvalitu nesníží.

Realita je však jiná. Dánský kouč neustále lpí na Martinu Minčevovi. Bulharský reprezentant dostal možnost oživit hru i ve čtvrtek proti Dinamu. Mnohokrát vyzkoušený tah ovšem znovu nevyšel.

Přitom starty v dresu Sparty sbírá hojně. Na Letnou dorazil už před třemi roky, do základní sestavy se však napevno nikdy nedostal.

„Když ho přivedli do Sparty, při přestupu jsem se na něj nepodíval. Údajně to byl mladý talentovaný fotbalista, ale mě nepřesvědčil,“ řekl Václav Kotal, expert a bývalý trenér Pražanů. „Byl málo týmový, všechno dělal hodně sám. Nechci ho shazovat, ale od té doby se kvalitativně neposunul.“

Proč na něj tedy Priske dál sází? Variant na pozici křídelního hráče má ve sparťanském kádru víc, Sparta do nich investovala i dost peněz. Adam Karabec proseděl čtyři z posledních pěti zápasů na střídačce, Kryštof Daněk se nedostal do akce vůbec, Michal Ševčík jakbysmet. „Sparta má spoustu utkání, jejich čas přijde,“ tvrdil přesvědčivě Kotal.

Ale nenastal už ten správný moment?

Pohárový zápas s Dinamem Záhřeb ukázal, že aspoň zamyšlení nad změnami je na místě. I když Priske před utkáním tvrdil, že tým dokáže hrát útočný fotbal i proti silným mužstvům.

Po prohře 1:3 však spokojený rozhodně nebyl. „Souhlasím, že jsme nepředvedli do ofenzivy náš nejlepší výkon. Hráli jsme až moc zbrkle, byla tam spousta dlouhých nákopů,“ líčil Priske.

I kvůli tomu Sparta čeká na venkovní výhru v předkolech evropských pohárů už šestnáct zápasů v řadě. Důkaz, že za týmy z Evropy nejen v ofenzivě stále zaostává.

Ofenzivní hráči Sparty

  góly/asistence v české lize v této sezoně
Jan Kuchta 3/1
Lukáš Haraslín 3/0
Veljko Birmančevič 1/1
Martin Minčev 1/0

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
36

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud