Jiří Fejgl
14. března 2024 • 22:47

Liverpool - Sparta 6:1. Drsný konec v EL, Letenští schytali debakl

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
240
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ANGLIE | Strašlivá série nekončí. Sparta za poslední týden schytala tři potupné nálože. Doma s Liverpoolem, v Plzni i v odvetě osmifinále Evropské ligy na působivém Anfield Road. Mohamed Salah a jeho věrní smetli českého mistra 6:1, čtyři góly mu nasázeli během osmi minut v prvním poločase.



První gól: strašlivý nedoraz při bránění u Matěje Ryneše, který za sebou nechal nahrávajícího Dominika Szoboszlaie. Druhý: Ladislav Krejčí pokazil rozehrávku a domácí se hnali k dalšímu úspěchu. Třetí: Jaroslav Zelený zaváhal, podržel míč příliš dlouho, soupeř ho obral a Mohamed Salah mohl nechat promluvit svou pistolnickou levačku. Čtvrtý: Krejčí uklouzl ve vlastní šestnáctce, domácí pak měli lehkou cestu k tomu rozjet smrtící kombinaci.

Osm minut - od 7. do 14. - rozseklo zápas, který (přiznejme) byl už jen formalita. První utkání na Letné totiž ovládl Liverpool při skóre 5:1. O postup do čtvrtfinále Evropské ligy už se tudíž vlastně nehrálo.

Přesto Brian Priske, kouč Sparty, zkusil pozměnit rozdělení rolí. Do středu obranné trojice postavil mazáka Zeleného, měl nahradit Filipa Panáka, jemuž se hrůzostrašně nepovedl souboj v Plzni. Letenští rovněž zkusili odlišné rozestavení, než praktikují pravidelně. Na první pohled se zdálo, že formace vyběhla ve tvaru 3 - 5 - 2, ale šlo spíše o 5 - 3 - 2. Stejným způsobem překonala Spartu právě Viktoria.

Leitmotivem bylo zesílení středu hřiště, kde na Letné vládli jednoznačně hosté. Tentokrát dánský kouč vyslal do startovací jedenáctky Markuse Solbakkena, Qazima Laciho i Kaana Kairinena. V útoku pak otestoval možnosti pohyblivé dvojice Veljko Birmančevič - Jan Kuchta.

Nestačilo to. Zaprvé Sparta čelila ohromné síle, kvalitě. Zadruhé se sama několikrát střelila do nohy už popsanými individuálními chybami.

Navíc tu byl ještě jeden faktor. Liverpool rozhodně odvetu nesmetl mezi zápasy, které musí jen tak odehrát, absolvovat. V sestavě byl Salah, Szoboszlai, Wataru Endo i další opory. Ve druhé půli se vedle mladíků dostal na plac také kapitán Virgil van Dijk.

Zájem o dobrý výsledek prokázal i kouč Jürgen Klopp. Důkaz? Když ve druhém poločase Jarell Quansah ostře zajel do jednoho ze sparťanů a viděl žlutou kartu, rozjel protiakci. Hádal se se čtvrtým rozhodčím, gestikuloval na hlavního. Nakonec byl také on napomínán. Vypadalo to však jako jasný plán, trenér, jenž po sezoně z ikonického klubu odejde, ukázal mužstvu, že je s ním.

Na sto procent zvládl rovněž závěrečnou rozlučku s fanoušky. Rozpálil nejbouřlivější tribunu The Cop, poskakoval, pumpoval rukama. Ne, pro Kloppa není žádné střetnutí obyčejné. Chce si rozlučku nablýskat do nejostřejšího lesku. V sezoně už vyhrál Carabao Cup, ve hře je dále v Premier League, FA Cupu i Evropské lize.

V ní nakonec končí Sparta. Předvedla slušnou jízdu. Zejména vyřazení Galatasaray v prvním jarním kole bylo až nečekané. Naopak s Liverpoolem přišel krach, propadák. Přesto přes dva a půl tisíce příznivců tým vytleskalo.

Nyní se potřebují obhájci titulu vrátit na vlnu v boji o ligový primát. První možnost mají v neděli, kdy hostí Hradec Králové.

Góly

Domácí: 7. Núñez, 8. Clark, 10. M. Saláh, 14. Gakpo, 48. Szoboszlai, 55. Gakpo

Hosté: 42. Birmančević

Sestavy

Domácí: Kelleher – Bradley, Jo. Gomez (46. Tsimikas), Quansah (66. van Dijk), Robertson (C) – Clark (73. Musialowski), Endó (46. McConnell), Szoboszlai – M. Saláh, Núñez (46. Elliott), Gakpo.

Hosté: Vindahl – Vitík, Zelený, Krejčí ml. (C) – Preciado, Laçi (58. Sadílek), M. Solbakken (74. Vydra), Kairinen, Ryneš (46. Panák) – Birmančević (66. Tuci), Kuchta (58. Haraslín).

Náhradníci

Domácí: Mrozek, Adrián, van Dijk, Díaz, Mac Allister, Elliott, Tsimikas, Gordon, McConnell, Koumas, Danns, Musialowski

Hosté: Vorel, Surovčík, Olatunji, Karabec, Tuci, Sadílek, Mejdr, Haraslín, Vydra, Panák, Wiesner, Ševčík

Karty

Domácí: Quansah, Klopp - trenér

Rozhodčí

Dias (POR) – Soares (POR), Ribeiro (POR)

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Liverpool F.C. Vše o klubu ZDE AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Krejčí po Liverpoolu: Nevydařený úvod zápasu beru na sebe
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
240

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud