Jakub Dvořák
17. února 2022 • 16:20

Sparta proti továrně na útočníky. Partizan je jí podobný, na koho pozor?

Autor: Jakub Dvořák, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mateja Kežman, Stevan Jovetič a naposledy třeba Dušan Vlahovič. Co jméno, to hvězda. Hráči, které poslal do světa Partizan Bělehrad. Lednová posila Juventusu, s kterou se nyní mohou Srbové chlubit, však zanechala v klubu hořkou pachuť. Srbský celek navíc už chystá následovníka.



Vyslovení jména Dušan Vlahovič v Bělehradu příznivcům Partizanu lehce zhořkne na jazyku. Jeden z nejlepších střelců současnosti, kterého Fiorentina prodala do Juventusu za v přepočtu dvě miliardy korun, se stává globální hvězdou. Ovšem Partizan z přestupu svého bývalého hráče uvidí v podstatě jen drobné…

Když z rodné vlasti v roce 2018 jako teenager odcházel, končila mu smlouva a s vidinou fotbalu v Itálii nehodlal na novou přistoupit. Viděl se v Serii A. Vedení Partizanu se snažilo jej přimět, aby ještě setrval. Bez šance.

„Přesvědčoval jsem ho, aby zůstal ještě rok dva a stal se jedním z nejdražších hráčů v dějinách,“ prozradil před několika týdny sportovní ředitel Partizanu Ivica Iliev. „Věděli jsme, že je v něm obrovský talent. Může se dostat na úroveň Erlinga Haalanda. Možná je ještě lepší, každopádně zatím zdaleka není na svém maximu.“

Zlatan z Bělehradu, jak o sobě patnáctiletý Vlahovič kdysi pronesl, si postavil hlavu a šel. I přes to, že přes půl roku nehrál a v Itálii čekal na pracovní povolení. Fiorentina za něj zaplatila pouhé 2 miliony eur. Partizan z jeho transferu do Juventusu uvidí „pouhá“ tři procenta, tudíž se finální částka nevyšplhá ani na pět milionů eur.

Nový bomber „staré dámy“ však není jediný slavný artikl z Bělehradu. I více než 20 let od přesunu do PSV Eindhoven drží primát za nejdražší transfer stále Mateja Kežman, jehož srbský celek zpeněžil za 14 milionů eur, což byla na tehdejší dobu obrovská suma peněz.

Dloubák: Vrba stále není vhodný pro Spartu. Klub nejde správným směrem
Video se připravuje ...

Trend prodeje nadějných forvardů se však v 21. století ještě více rozvinul. Stevan Jovetič to z Partizanu vzal přes Fiorentinu do Manchesteru City. Za slušné odstupné odcházeli například i Lazar Markovič (10 milionů, Benfica Lisabon) či Aleksandar Mitrovič (5 milionů, Anderlecht).

Posledním velkým big dealem je transfer Filipa Stevanoviče, jenž odešel loni v lednu za 8,5 milionu eur rovnou do Manchesteru City. O následovníky však nemají „černobílí“ nouzi. Už nyní přední evropské kluby loví Marka Milovanoviče. Teprve 18letý útočník je na radaru především anglických zájemců. Wolverhampton dokonce poslal i konkrétní nabídku 6 milionů eur a 20 % z dalšího přestupu. Vedení Partizanu odmítlo. Nechce opakovat podobný scénář jako s Vlahovičem.

Na Balkáně totiž věří, že z Milovanoviče může být velké terno.

Nejdražší ofenzivní přestupy Partizanu Nejdražší ofenzivní přestupy PartizanuFoto Sport

Na koho si dát pozor

Ricardo Gomes
útočník, 30 let,
180 cm, 80 kg
zápasy 33
góly 23
asistence 4

statistiky v průměru na zápas
střely 2,5
klíčové přihrávky/přesné 0,97
souboje 19 (35 %)
vzdušné souboje 5,8 (35 %)
driblinky 3,6 (44 %)

silné stránky
+ zakončování
+ hra hlavou
+ driblinky
+ brejky

Beaugelova kopie
Nejlepší střelec srbské ligy! Rodák z Kapverd až nápadně připomíná plzeňské kladivo Jeana-Davida Beauguela: je vysoký, produktivní, rozumí si s balonem a datové srovnání společnosti InStat oběma hráčům vychází dost podobně. Na základě toho si mohou fanoušci Letenských představit, jakou sílu má Partizan na hrotu. Umí zakončit po centru do vápna i z rychlého brejku.

Miloš Jojič
záložník, 29 let
178 cm, 78 kg
zápasy 33
góly 5
asistence 12

statistiky v průměru na zápas
klíčové přihrávky/přesné 1,52
střely 1,58
souboje 15 (46 %)
vzdušné souboje 2,2 (49 %)
driblinky 2,6 (62 %)

silné stránky
+ standardní situace
+ klíčové přihrávky
+ zakončení z dálky

Nebezpečný centr
Podle způsobu hry a datového srovnání je prý z 89 % podobný dnešnímu soupeři Davidu Pavelkovi. Stejně jako zkušený český záložník operuje před stopery, kteří jej často hledají jako prvního, komu předají míč. Od zkušeného záložníka se pak balon většinou posouvá do strany. Pro Partizan jsou však důležité jeho centrovací schopnosti, které umí využít z otevřené hry i ze standardních situací. Právě z nich vytěžil většinu z celkových 12 asistencí v sezoně.

Co říkají data?
Že vám datové srovnání přijde téměř totožné? Není to náhoda. Sparta i Partizan se ve svých soutěžích prezentují podobným herním stylem. Nespojuje je pouze formace 4 – 2 – 3 – 1. Oba týmy rády drží balon pod kontrolou, často si vymění vysoký počet přihrávek a využívají k útočení krajní obránce a rychlá křídla. Důležitou součástí jsou samozřejmě konstruktivní stopeři. Jestli je v něčem Partizan odskočený, je to průměr vstřelených branek na zápas. Přes hranici pěti gólů se v sezoně dostali: Gomes (23 gólů), Meniq (9), Natcho (7), Jojič (5). V případě Sparty jsou to ze současného kádru Pešek (8), Hložek (7), Pulkrab (7), Hancko (6) a Krejčí II (5).

Góly

Domácí:

Hosté: 78. Menig

Sestavy

Domácí: Holec – Suchomel, Vitík, Čelůstka (79. Panák), Hancko – Sáček, Pavelka /C/ – Pešek (67. Ladislav Krejčí st.), Hložek, Karabec (56. Haraslín) – Čvančara (67. Dočkal).

Hosté: Popović – Miljković (58. Živković), Vujačić, Miletić, Urošević – Jojić, Zdjelar – Marković /C/ (63. Jović), Natcho (46. Jevtović), Menig (83. Terzić) – Gomes (63. Milovanović).

Náhradníci

Domácí: Heča, Kotek, Gabriel, Souček, Krejčí st., Dočkal, Polidar, Haraslín, Panák, Minčev, Patrák, Ryneš

Hosté: Stevanović, Saničanin, Holender, Pavlović, Baždar, Živković, Milovanović, Jović, Lutovac, Smiljanić, Jevtović, Terzić

Karty

Domácí: Hložek, Ladislav Krejčí st.

Hosté: Marković, Vujačić, Terzić

Rozhodčí

Ekberg – Culum, Klyver (SWE)

Stadion

Praha-Letná

Návštěva

1000 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud