18. července 2022 • 14:20

Los KL: Na Slavii čeká Panathinaikos, Sparta může jet do Skotska

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdřív je potřeba odstranit z cesty první překážku, obě pražská „S“ už ale ví, jaká by byla ta další. Pokud fotbalisté Slavie ve 2. předkole Konferenční ligy přejdou přes gibraltarského outsidera St Joseph's, utkají se ve 3. předkole s papírově nejtěžším možným soupeřem Panathinaikosem Atény. Sparta v případě postupu přes Viking Stavanger narazí na vítěze dvojzápasu mezi skotským Motherwellem a irským Sligem Rovers.



Úvodní zápasy jsou na programu 4. srpna, odvety o týden později. Oba pražské kluby by dvojutkání rozehrály doma. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Oba pražské celky musejí nejprve zvládnout 2. předkolo, do nějž vstoupí ve čtvrtek. Čeští zástupci v soutěži potřebují na cestě do skupiny přejít přes tři soupeře. Jakékoli zaváhání by znamenalo, že si na podzim v hlavní fázi pohárů nezahrají. Slavia se představí v kvalifikaci Konferenční ligy coby ligový vicemistr, Sparta skončila v uplynulé sezoně nejvyšší soutěže třetí.

Oba pražské kluby byly nasazené. UEFA před losem rozdělila týmy do šesti skupin a Slavii i Spartě se tak zúžil okruh možných soupeřů. Červenobílí mohli dostat jednu z pěti variant a los jim přisoudil papírově nejtěžšího soupeře. Panathinaikos sice v poslední době jen vzpomíná na slavné časy a v uplynulé sezoně řecké ligy skončil čtvrtý, vyhrál ale domácí pohár. Do soutěže vstoupí až ve 3. předkole. V neděli naznačil formu remízou 0:0 v přípravě s Leverkusenem.

Slávisté se s týmem z Atén utkali před 21 lety ve 3. předkole Ligy mistrů a vypadli po prohrách 1:2 a 0:1. Panathinaikos si v minulosti hned třikrát poradil se Spartou - dvakrát v kvalifikaci a jednou ve skupině Ligy mistrů a uspěl i v soubojích s Libercem a Mladou Boleslaví. Naposledy ale aténský tým, který kdysi trénoval český kouč Zdeněk Ščasný, v soutěžích UEFA na český klub narazil už před 13 lety.

Zatímco Slavii los nepřál, Spartě přisoudil papírově velmi přijatelné soupeře. Motherwell obsadil v uplynulé sezoně skotské ligy až páté místo a v pohárech ještě nikdy nepostoupil do skupiny. Na české celky v soutěžích UEFA dosud nenarazil stejně jako irský klub Sligo Rovers.

Ten vstoupil do Konferenční ligy už v 1. předkole, v němž až po penaltovém rozstřelu vyřadil velšský tým Bala Town. V minulé sezoně skončil celek ze Sliga v domácí soutěži na třetí příčce, v aktuální sezoně mu patří až pátá pozice. Irská liga se hraje systémem jaro - podzim.

Finále druhého vydání Konferenční ligy se uskuteční 7. června 2023 v Praze v Edenu, kde hraje domácí zápasy Slavia. Červenobílí letos na jaře v premiérovém ročníku třetí pohárové soutěže vypadli ve čtvrtfinále s pozdějším finalistou Feyenoordem Rotterdam. Mezi nejlepší osmičku se slávisté probojovali i vloni v Evropské lize. Sparta na jaře prohrála v úvodním kole vyřazovací fáze Konferenční ligy.

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud