Radek Špryňar
13. října 2022 • 12:44

Slavia zpět v Kluži: Masopustova rána i penalta. Suk na mě houkl, líčil Kolář

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KLUŽE | V srdci Transylvánie ve městě Kluž se nachází speciální místo, kde to slávisté mají tuze rádi. Ba přímo milují. Není hezké, romantické, ani útulné. Přesto má stadion Constantina Radulesca pro „sešívané“ neopakovatelné kouzlo. Před třemi lety zde položili základ slavného postupu do Ligy mistrů. Vyhráli 1:0, stejně jako o týden později v Edenu. „Je to nezapomenutelné,“ vypálí trenér Jindřich Trpišovský. Kdyby si ve čtvrtek Slavia dala repete, výrazně by si pomohla v našlapané skupině Konferenční ligy.



Psal se dvacátý srpen roku 2019. Bíločervený klub žil v období omračující renesance. Po příchodu trenérských věrozvěstů ze severu Čech v čele s Jindřichem Trpišovským se muselo v muzeu slávistické slávy udělat místo pro jeden mistrovský a dva pohárové triumfy. Hladový tým ale neměl pořád dost. Pro léto toho roku si vytyčil zářivou metu – postup do Ligy mistrů. „Je to náš sen i úkol,“ vyřkl před sezonou šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

Los byl relativně příznivý. Rumunská Kluž. Rezavý stadion Constantina Radulesca pamatující zvrhlé časy komunistické diktatury rodiny Ceausescuových byl narvaný k prasknutí. Bodejť by ne, i pro místní fotbalovou rodinu by byl postup do elitní soutěže zázrakem.

Vyhrála ale Slavia. V obou duelech 1:0. V Kluži, v otevíracím zápase vypjaté minisérie, se nádherně trefil po signálu z rohu Lukáš Masopust. Ranou, kterou před tím v tréninku za boha nemohl trefit. Před zápasem mu Tomáš Souček poradil, ať do míče „nešije“ nártem, ale jemně placírkou. Doslova geniální poučka.

SESTŘIH LM: Kluž - Slavia 0:1. Rozhodl Masopustův volej, Kolář chytil penaltu
Video se připravuje ...

V životním laufu chytající Ondřej Kolář lapil pokutový kop a kupu dalších šancí domácí sestavy. Detaily si pamatuje dodnes. I další zásadní roli tehdejšího kapitána.

„Olie (Olayinka) nešťastně podrazil soupeře a byla z toho penalta. Houkl na mě Suk, že mně věří a ať pocitově udělám, co chci. Snažil jsem se dlouho vydržet stát, ať neukážu dopředu pohyb. Pak jsem skočil doleva a střelu vyrazil. Gól z toho nebyl. Zaplaťpánbůh,“ culil se Kolář na tiskové konferenci před čtvrtečním duelem.

Ne. Takové zážitky se z hlavy vyretušovat nedají. I slova Jindřicha Trpišovského po návratu na památné místo to potvrzují.

Lukáš Masopust oslavuje se svými spoluhráči trefu, kterou poslal Slavii do vedení 1:0 na hřišti rumunské Kluže v prvním zápase play off o Ligu mistrů
Lukáš Masopust oslavuje se svými spoluhráči trefu, kterou poslal Slavii do vedení 1:0 na hřišti rumunské Kluže v prvním zápase play off o Ligu mistrů

„Už ve chvíli, kdy nám Kluž vylosovali, tak jsem si vzpomněl. Hráli jsme tady první zápas. Vybavuji si hlavně přípravu na utkání a obrovské očekávání, které všichni v klubu měli. Dále se mně vybavili věci při příjezdu na hotel. Tehdy byl s námi Nico Stanciu, po zápase na hotel přijela celá jeho rodina, bylo to moc příjemné. Na to se nezapomíná,“ usmál se.

I proto, že postup do Ligy mistrů znamenal přísun sedmi set milionů korun a historické zápasy s Barcelonou, Interem Milán a Dortmundem.

Slavia by si ve čtvrtek v Kluži tuze ráda dala repete. Jakákoliv výhra by ji v nabité skupině, v které jsou po třech zápasech všechna mužstva na čtyřech bodech, zásadně přiblížila postupu.

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Sivasspor 6 3 2 1 11:7 11
2. Kluž 6 3 1 2 5:5 10
3. Slavia 6 2 2 2 6:7 8
4. FC Ballkani 6 1 1 4 8:11 4

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud