Jonáš Bartoš
29. listopadu 2023 • 16:55

Rozsekaná Plzeň. Odpadávají hráči, proti Ballkani v útoku pouze Kliment

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do albánské Tirany odletěl tým bez nervů, už s jistým postupem do jarní fáze Konferenční ligy v kapse. Přesto situace v plzeňské Viktorii nevypadá jako modré nebe bez mráčků. Západočeskému celku v nabitém programu odpadávají hráči, ve čtvrtek proti Ballkani (18.45) nemůže počítat se sedmi členy kádru. Na venkovním tripu takřka jistě dostanou prostor obvyklí náhradníci. Dojde na rotaci gólmanů či instalování osmnáctiletých teenagerů Jana Palusky a Pavla Haška?



Ve středu před polednem vyrazilo mužstvo do Albánie v okleštěném stavu. Šestici zraněných doplnil vykartovaný Tomáš Chorý. Reprezentační forvard ve výpravě zůstal, s mužstvem bude pokračovat do Ostravy na nedělní těžký šlágr s Baníkem.

Směrem dopředu má Viktoria největší problém – ze čtveřice špičkových útočníků zbyl pouze Jan Kliment. Zranění Matěj Vydra a Rafiu Durosinmi nejspíš už do podzimního programu nezasáhnou. Svalové problémy vyřadily i Erika Jirku, dalšího platného muže do ofenzivy.

Plzeň tak lepí sestavu bez stěžejních hráčů, mužstvo je pořádně rozsekané. „Honza Kliment předvedl výborný výkon (v poháru) v Olomouci, kde byla situace podobná. Bude útočníkem číslo jedna, na kterého teď spoléháme,“ zdůraznil před odletem do Albánie plzeňský asistent Jan Trousil.

Vzhledem k jistému postupu do jarního osmifinále si může Viktoria dovolit luxus a proti Ballkani promíchat sestavu. Vzhledem k ďábelskému programu musí rozmělnit zátěž – z Tirany se mužstvo přesouvá rovnou do Ostravy na nedělní ligu. Ve středu čeká tým těžká venkovní dohrávka v Mladé Boleslavi, po ní sobotní domácí zápas proti Budějovicím, čtvrteční závěr evropské skupiny doma s Astanou a nedělní finiš roku s Olomoucí.

Během devatenácti dnů odehraje šest těžkých zápasů. „Věříme, že i při naší marodce tohle zvládneme. Prostě teď vyjíždíme na trip,“ konstatoval Trousil. „Hráči, kteří nebyli tolik vytěžovaní, s tím samozřejmě nebyli spokojení, ale čekali na svou šanci. Ta třeba přijde teď a je jenom na nich, jakým způsobem ji využijí. Ale nemá cenu brečet nad kádrem. Je závěrečná fáze podzimní části a vždycky se musí čekat, že nějaká zranění přijdou.“

Proti kosovskému celku, který stále bojuje o postup ze skupiny, si podruhé v Evropě může zachytat osmnáctiletý gólman Viktor Baier, aby nechal odfrknout jedničku Jindřicha Staňka. „Matúš Kozáčik (trenér brankářů) se na toto téma s trenérem Koubkem baví,“ připustil Trousil.

K dispozici jsou ještě dva osmnáctiletí mladíci – stoper Jan Paluska a útočník Pavel Hašek. První jmenovaný může prostřídat kapitána Lukáše Hejdu, druhý zase vypomoct při výpadku ofenzivních hráčů. „Lusky (Jan Paluska) je velice talentovaný hráč. V současné době je už znovu právoplatným členem týmu, zdravotní problémy pominuly. Má za sebou 14 dní ostrého tréninku, uvidíme. Možnost jeho nasazení ve hře je,“ řekl Trousil. A případ Hašek? „Strávil teď tři měsíce v B-týmu, ale podával tam dobré výkony a proto jsme na něj ukázali. V tréninku nevypadal vůbec špatně,“ dodal plzeňský asistent.

Viktoria finišuje snově rozjetou skupinu Konferenční ligy – čtyři zápasy s plným počtem dvanácti bodů zaručily mužstvu s předstihem postup dokonce přímo do jarního osmifinále evropské soutěže. Do albánské Tirany, kam se vzhledem k neregulérním podmínkám na kosovských stadionech přesunula odveta proti Ballkani, odletělo mužstvo v klidu bez nutné potřeby sbírat další body.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Plzeň 6 6 0 0 9:1 18
2. Záhřeb 6 3 0 3 10:5 9
3. FC Ballkani 6 1 1 4 3:7 4
4. Astana 6 1 1 4 4:13 4

iSport INDEX - Celkové pořadí

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud