15. února 2024 • 23:00

KL: Legia s Pekhartem padla. Slovan vysoko prohrál, neuspěl ani Betis

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Legie Varšava s Tomáše Pekhartem v sestavě prohráli v úvodním utkání 2. kola Konferenční ligy v norském Molde 2:3. Hrozící debakl zmírnili až po změně stran, kdy český útočník už na trávníku nebyl. Dva čeští fotbalisté na sebe narazili ve Štýrském Hradci, kam přijel bratislavský Slovan. Spokojenější byl Vítězslav Jaroš, který hájil branku domácího Sturmu a radoval se z výhry 4:1. Na levém kraji obrany slovenského mistra nastoupil Jaromír Zmrhal.



Dvaadvacetiletý gólman Jaroš přišel do Sturmu v lednu na hostování z Liverpoolu a hned se stal jedničkou. Slovanu chyběl kanadský brankář Borjan, který v posledním podzimním utkání proti Lublani dostal červenou kartu. Jeho náhradník Trnovský lovil míč ze sítě již ve 4. minutě po střele Bieretha. Už za čtyři minuty Zmrhal poslal míč za obranu, lucemburský útočník Rodrigues obešel vybíhajícího Jaroše a vyrovnal.

Slovinec Stankovič ale rychle vrátil vedení Sturmu a po změně stran si Gruzínec Kiteišvili došel pro penaltu a sám ji proměnil. Syn trenéra Slovanu Weiss přišel na hřiště jako náhradník a za deset minut dostal za nebzepečný skluz žlutou kartu, kterou rozhodčí po prozkoumání videa změnil na červenou. A přesilovku zužitkoval malijský útočník Camara.

Z Molde v zimní přestávce odešli dva nejlepší střelci do zahraničí a třetí je zraněný. Přesto už za 24 minut norský tým vedl nad Legií 3:0 především zásluhou dvou branek Gulbrandsena. Pekhart dal v tomto ročníku soutěže už čtyři góly, ale tentokrát za celý poločas nevystřelil na branku a o přestávce ho trenér Runjaič stáhl ze hry stejně jako další tři hráče. Změny pomohly a polský tým vykřesal naději na odvetu snížením na 2:3.

Úvod zápasu zaspal také lídr belgické ligy Royale Union, a než se probudil, prohrával v 10. minutě doma s Eintrachtem Frankfurt 0:2. Hlavní postavou byl Alžířan Šájbí, který první gól dal a druhý připravil. Domácí stihli vyrovnat na 2:2 a remízu udrželi i v deseti po vyloučení Vanhoutteho, který zahrál rukou. Loni je ve čtvrtfinále vyřadil Leverkusen, teď k tomu má nakročeno další bundesligový klub.

V Pireu přišli diváci na fotbal po dlouhé přestávce, kdy se kvůli výtržnostem hrálo v Řecku bez nich. Na gól dlouho čekali. Útočník Ferencvárose Varga sice dostal už ve druhé minut míč do sítě Olympiakosu, ale videorozhodčí odhalil ofsajd. Až sedm minut před koncem bezbrankovou rovnováhu změnil Maročan El Kábí v dresu řeckého týmu.

Norský mistr Bodö/Glimt, který ve druhém předkole vyřadil Bohemians, sehrál v soutěži už třináctý zápas a končit se nechystá. Na hřišti Ajaxu Amsterodam, který prožívá hodně nepodařenou sezonu, vedl už 2:0. Oba góly vstřelil jediný cizinec v jinak ryze norské jedenáctce Dán Grönbaek. Domácí ale dvěma góly v nastaveném čase zachránili alespoň remízu.

V souboji dvou týmů, které vyřadila Sparta z Evropské ligy, zvítězilo Dinamo Záhřeb na hřišti Betisu Sevilla 1:0. Rozhodla o tom penalta, kterou proměnil kapitán Petkovič a s pěti góly se dotáhl na nejlepší střelce soutěže. Hosté ve Španělsku prohráli všech sedm dosavadních zápasů, ale teď černou sérii ukončili.

Hráči Servette Ženeva od zářijové návštěvy Slavie doma neprohráli ve 12 zápasech, ale s Ludogorcem Razgrad se museli spokojit jen s bezbrankovou remízou. V zimní přestávce jim nejlepší střelec Bedia z Pobřeží slonoviny odešel do Unionu Berlín a za autora 16 podzimních gólů zjevně nenašli náhradu.

Tým Maccabi Haifa vzhledem ke konfliktu v Izraeli přivítal Gent v azylu v Budapešti a vyhrál 1:0. Jediný gól dal haitský útočník Pierrot, který kariéru začínal právě v Belgii. Druhý zápas se z bezpečnostních důvodů bude hrát bez diváků.

Odvety jsou na pořadu 22. února a o den později někoho z postupujících přidělí los Viktorii Plzeň, která se na podzim kvalifikovala přímo do osmifinále.

Úvodní utkání 2. kola fotbalové Evropské konferenční ligy:

Sturm Štýrský Hradec - Slovan Bratislava 4:1 (2:1)
Branky: 4. Biereth, 27. Stankovič, 65. Kiteišvili z pen., 90.+1 Camara - 8. Rodrigues. ČK: 78. Weiss (Slovan).

St. Gilloise - Eintracht Frankfurt 2:2 (1:2)
Branky: 32. Rasmussen, 68. Nilsson - 3. Šájbí, 10. Kalajdžič. ČK: 78. Vanhoutte (St. Gilloise).

Olympiakos Pireus - Ferencváros Budapešť 1:0 (0:0)
Branka: 83. El Kábí.

Molde - Legia Varšava 3:2 (3:0)
Branky: 12. a 19. Gulbrandsen, 24. Kaasa - 64. Josue, 71. Augustyniak.

Servette Ženeva - Ludogorec Razgrad 0:0

Betis Sevilla - Dinamo Záhřeb 0:1 (0:0)
Branka: 76. Petkovič z pen.

Ajax Amsterodam - Bodö/Glimt 2:2 (0:1)
Branky: 90.+1 Van den Boomen z pen., 90.+7 Berghuis - 17. a 63. Grönbaek. ČK: 90. Björtuft (Bodö/Glimt).

Maccabi Haifa - Gent 1:0 (0:0)
Branka: 67. Pierrot.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud