29. září 2011 • 11:08

Penalta to nebyla! Čišovský nemohl reagovat, tvrdí bývalý sudí

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

O tomhle momentu, který zničil naděje Plzně na úspěšný výsledek na San Siru, se v kabině Viktorie po utkání dlouze mluvilo. A vzduchem rozhodně nelétala slušná slova. Favorizovaný AC Milán totiž nasměrovala za výhrou ve včerejším duelu Ligy mistrů přísná penalta za ruku stopera Mariána Čišovského.



Běží 52. minuta zápasu na San Siru, Plzeň drží bezbrankovou remízu. Útočník AC Zlatan Ibrahimovic si v pokutovém území Viktorie obhazuje Mariána Čišovského, míč zavadí o ruku slovenského zadáka.

Německý rozhodčí Florian Meyer dlouhé vteřiny váhá, poté ukazuje na penaltový puntík. Protesty viktoriánů jsou zbytečné, Ibrahimovic vzápětí nasměruje Milán za vítězstvím.
Byla penalta odpískána správně, nebo se hlavní arbitr upískl? „Podle mě byl pokutový kop nařízen nesprávně. Obránce Čišovský totiž nemohl reagovat, Ibrahimovic mu nastřelil ruku ze dvou metrů,“ říká bývalý mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr.

„Zvlášť podle současného trendu, kdy se píská pouze ruka úmyslná nebo když hráč v situaci dostatečně nepředvídá. Plzeňský obránce měl ruku svisle dolů, zkrátka to podle mě penalta nebyla,“ doplňuje.

Že si Meyer nebyl ani trochu jistý, svědčila třívteřinová prodleva mezi skutkem a jeho verdiktem. Ke smůle Plzně se nakonec s přímluvou svého asistenta rozhodl pro penaltu. „Rozhodčí zaváhal, dlouho čekal, očividně si nebyl jistý. Jak jsem řekl, podle mě se rozhodl špatně,“ opakuje Grégr.

Co říkají k těmto situacím současná pravidla? Mimojiné to, že za porušení pravidla o hraní rukou se považuje zahrání míče z nedbalosti, neopatrnosti nebo nedostatečné předvídavosti následků boje o míč. „Ani v jednom se Čišovský neprovinil,“ soudí Grégr.

K jeho názoru se přiklání i evropskými poháry ostřílený Luděk Zelenka. „Osobně si myslím, že penalta nebyla. Možná jsem ovlivněný tím, že jsem přál Plzni, pořád to však podporuje můj názor, že by se mělo hraní rukou v šestnáctce konečně sjednotit. Pískat opravdu jen úmyslné ruce, jinak nic,“ nabádá někdejší útočník Slavie a nynější televizní spolukomentátor. „Takhle si to sudí vždycky obhájí. Protože kdyby to nepískl, také by se nic nestalo,“ uzavírá Zelenka.

Vstoupit do diskuse
15

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud