1. listopadu 2011 • 22:35

Zázrak se nekonal. Plzeň odrovnal hattrickem hvězdný Messi

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PLZEŇ - BARCELONA 0:4 | Třetí prohru za sebou utrpěli v Lize mistrů fotbalisté Plzně. Západočeši v dnešním čtvrtém kole základní skupiny v pražském Edenu podlehli Barceloně 0:4. Výhru obhájce titulu řídil argentinský fenomén Lionel Messi, autor hattricku, který má po dnešku na svém kontě už 202 branek v barcelonském dresu. Jednu branku přidal Fábregas.



Plzeňští se hodně zlobili na rozhodčího, který před první brankou inkasovanou z penalty ještě v 22. minutě vyloučil obránce Mariána Čišovského. V oslabení Plzeň už na hvězdný tým Barcy nestačila.

Brankář katalánského velkoklubu Victor Valdés dnes překonal rekord barcelonské historie v neprůstřelnosti. Neinkasoval už devět zápasů za sebou, celkem 877 minut.

Barcelona si dnešní výhrou v předstihu zajistila postup do jarního osmifinále. Stejně jako AC Milán, kterému v druhém utkání skupiny v Borisovu stačila remíza 1:1.

Václav Pilař se prodírá obranou BarcelonyFoto Barbora Reichová (Sport)
Plzeň za tři týdny míří právě do Běloruska, kde se v přímém souboji utká o třetí místo, zaručující pokračování v play off Evropské ligy. Plzeň je ve skupině H poslední s jedním bodem, Borisov má dvě remízy.

Plzeňští snili o tom, že napodobí 19 let starý úspěch Sparty, která v tehdejším PMEZ na Letné Barcelonu slavně porazila, a slavného soka zkusili zaskočit odvážným nástupem. Zatímco před dvěma týdny na Nou Campu čeští šampioni ani jednou nevystřelili na bránu, v Edenu nastavili úplně jinou tvář.

Odvážný úvod korunovali v 17. minutě, kdy se záložník Petržela pustil do sólového úniku, ale v zakončení ztroskotal na brankáři Valdésovi, který jen dokázal, že si zaslouží nový barcelonský rekord v neprůstřelnosti. A Petržela, jenž se v pátek blýskl krásnou trefou po velkém sólu s Hradcem Králové, mohl litovat, že selhal možná při životním okamžiku.

Natěšená Plzeň vzápětí ukázala další rychlý kontr s nebezpečným zakončením Koláře, což rozlítilo i barcelonského kouče Guardiolu, který nechal odpočívat opory Xaviho, Iniestu a Villu, ale pak se jí zápas vymkl z kontroly.

Za všechno mohla situace z 22. minuty: Horváth ztratil míč při rozehrávce, stoper Čišovský fauloval v pokutovém území Messiho a další pohromou pro Západočechy bylo, že slovenský zadák dostal červenou kartu.

Zatímco v 13. minutě po faulu Jiráčka na Fábregase domácí mohli být rádi, že proti nim pokutový kop nařízen nebyl, teď byl sudí nekompromisní. Messi penaltu lehce proměnil a vedle zajištění vedení mohl slavit svůj 200. gól v dresu Barcy. Plzeň byla zároveň 50. klubem, který Messi střelecky pokořil.

Radost fotbalistů Barcelony poté, co Lionel Messi skóroval.Foto ČTK
Plzeňští rakouského sudího Schörgenhofera na hřišti proklínali, že jim nachystal trojnásobný trest. Chvílemi ztráceli koncentraci, jejich negativní reakce přiživilo i nesouhlasné hučení publika.

Messi se ale vykolejit nenechal a dál ukazoval svoji extratřídu: dvakrát se po jeho střelách vytáhl brankář Pavlík, který si jen stěží mohl představit těžší premiéru v Lize mistrů, v druhé nastavené minutě prvního poločasu ale už Messi nezaváhal po narážečce s Adrianem a načal třetí stovku svých gólů v dresu Barcy.

Dvoubranková ztráta a ještě představa celého poločasu hry v oslabení, to pro Plzeň nebyly příliš nadějné vyhlídky. Barcelona Západočechy příliš šetřit zjevně nechtěla. Hned po přestávce zahodil dvě jasné šance Fábregas, ale Plzeň nechtěla ztratit důstojnost. Svědčila o tom i akce Limberského a Petržely, který neproměnil ani svoji druhou velkou šanci, když z voleje pálil těsně vedle tyče.

Barcelona přidala zase až v poslední dvacetiminutovce: hlavička letošního mistra Evropy do 21 let Thiaga Alcántary ještě narazila do břevna, ale Fábregas vzápětí při stejné disciplíně po Cuencově centru nezaváhal a poslal Plzeň do tříbrankové ztráty.

Koncovka zápasu patřila hlavně plzeňskému brankářovi Pavlíkovi, který pochytal další šance. Messi ale v samém závěru nakonec zkompletoval po dalším průniku do pokutového území hattrick, kterým se blýskl i v sobotním ligovém duelu s Mallorkou. Plzeň tak v pátém letošním domácím utkání v LM poprvé odešla poražena, byť ji fanoušci na konci tleskali.

Utkání 4. kola skupiny H fotbalové Ligy mistrů v Praze:

Viktoria Plzeň - FC Barcelona 0:4 (0:2)

Branky: 24. z pen., 45.+2 a 90.+2 Messi, 72. Fábregas. Rozhodčí: Schörgenhofer - Hoxha, Schwab (všichni Rak.). ŽK: Pilař, Limberský, Pavlík, Jiráček, Horváth - Alves. ČK: 22. Čišovský (Plzeň). Diváci: 20.145.

Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth (77. Řezník), Jiráček - Petržela, Kolář (68. Ďuriš), Pilař - Bakoš (25. Ševinský). Trenér: Vrba.

Barcelona: Valdés - Alves (70. Maxwell), Piqué, Puyol, Abidal (73. Sánchez) - Thiago Alcántara, Busquets (65. Keita), Fábregas - Cuenca, Messi, Adriano. Trenér: Guardiola.

Tabulka skupiny H:

1. FC Barcelona 4 3 1 0 13:2 10
2. AC Milán 4 2 2 0 7:3 8
3. Borisov 4 0 2 2 2:9 2
4. Plzeň 4 0 1 3 1:9 1

Václav Pilař se prodírá obranou Barcelony
Václav Pilař se prodírá obranou Barcelony

Nejdůležitější momenty:

17. Petržela se dostal do vyložené příležitosti. Svůj sprint na Valdése zakončil i střelou na branku, kterou ale barcelonský brankář zneškodnil.

Červená karta22. Penalta pro hosty. Čišovský zahrál nedovoleně v pokutovém území a dostal červenou kartu.

Gól!24. Barcelona právě vstřelila branku! LIONEL MESSI zakončil do levého spodního rohu branky, Pavlík zůstal stát, a tak je stav utkání 0:1.

Gól!45+2. Barcelona právě vstřelila branku! Další zásah rychlonohého argentince. LIONEL MESSI si narazil uvnitř plzeňského vápna a při zakončení nedal Pavlíkovi šanci.

47. Fabregas se dostal do obrovské šance. Přehodil Pavlíka, ale míč o kousek minul plzeňskou branku.

67. Obrovská šance Petržely. Nejprve Pilař skvěle zabojoval a posunul míč na Limberského. Jeho centr našel v ideálním náběhu právě Petrželu, ale ten míč napálil jen do boční sítě.

68. Na druhé straně se ukázala také Barcelona. Po její akci zadunělo nad Pavlíkem břevno, ale míč se naštěstí odrazil mimo tři tyče.

Gól!72. Barcelona právě vstřelila branku! Isaac Cuenca se u pravé strany krásně uvolnil a odcentroval na volného FRANCESCA FABREGASE, který neměl problém se zakončením. 0:3!

Gól!90+2. Barcelona právě vstřelila branku! LIONEL MESSI ještě jednou předvedl svou sílu. Uvolnil se po krásné přihrávce od Piquého a nedal Pavlíkovi nejmenší šanci. 0:4!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud