13. března 2013 • 10:15

Bůh přeje Barceloně! Když se volil papež, vždy porazila soupeře 4:0

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbaloví fanoušci na celém světě sledovali největší šlágr Ligy mistrů mezi Barcelonou a AC Milán, katolíci na všech kontinentech zase papežskou volbu. A mezi oběma světy se díky úspěchu domácího týmu vytvořilo kuriozní spojení – Barcelona totiž už potřetí během papežského konkláve zničila svého soupeře 4:0!



Jako by snad nestačilo, že za Barcelonu hraje nejlepší fotbalista světa Lionel Messi. A že v jejích barvách válí nepřekonatelný trojlístek záložníků Busquets-Xavi-Iniesta. Katalánci snad mají navíc pomoc z těch nejvyšších míst. Tedy – ne od Michela Platiniho nebo Seppa Blattera, ale z ještě vyšších sfér.

Když včera katolíci marně očekávali bílý kouř nad Sixtinskou kaplí, který by oznámil zvolení nového papeže, Barcelona vyhrála nad AC Milán 4:0. Náhoda? Na první pohled určitě.

Jenže tenhle scénář se neodehrál poprvé.

Barca totiž čtyři branky svému soupeři v zápase během papežské volby nadělovala už potřetí. Třikrát v historii vyběhli fotbalisté Barcelony na trávník během konkláve – a třikrát vyhráli. Pokaždé 4:0.

Božská série začala v říjnu roku 1958. A hned proti nejďábelštějším soupeřům z Realu Madrid! Když volili kardinálové nástupce zesnulého papeže Pia XII., barcelonští borci vyběhli 26. října k prvnímu El Clásiku sezony.

Camp Nou viděl skvělé představení klubové legendy a (nejen) československého reprezentanta Ladislava Kubaly, který inspiroval k hattricku brazilského střelce Evarista. Konečný výsledek 4:0 už v závěru zařídil Justo Tejada. Shodou okolností hráč, který jako jeden z mála později vyměnil dres Barcelony za ten bílý jejího největšího protivníka.

Bez dvou týdnů na dvacet let přesně se měla historie opakovat. Pouhých třiatřicet dní vydržel ve funkci Jan Pavel I., než musel v polovině října 1978 Vatikán určit nového papeže.

Barcelona si své druhé vítězství v kuriozní sérii připsala 14. října, zato volba se protáhla ještě o dva dny. Tentokrát to na barcelonském trávníku neodnesl Real Madrid, ale "jen" Las Palmas. Jasné vítězství se dalo čekat, vždyť jen o několik měsíců předtím stejný klub Barceloně podlehl 1:3 ve finále domácího poháru.

Mimochodem kromě toho, že sám byl fotbalovým brankářem, byl tehdy nově zvolený papež Jan Pavel II. později jmenován čestným hráčem Barcelony...

Na dovršení papežského hattricku si musela Barcelona počkat do úterka. Římskokatolická církev se ocitla bez svého vůdce, když odstoupil papež Benedikt XVI., a podobně bez svého pastýře byly ovečky z Barcelony. Jejich kouč Tito Vilanova se totiž zotavuje po operaci nádoru a nemohl týmu pomoci ven z krize, která na něj dolehla.

Jenže i tentokrát zaúřadovala tajuplná náhoda. Potřetí v historii mělo konkláve zvolit nového papeže – a potřetí Barcelona zvítězila 4:0. Vysokým rozdílem pokořila pyšný AC Milán, který si přitom do Španělska přivezl slibné vítězství 2:0 z domácího zápasu.

Lionel Messi a spol. ale dali zapomenout na předchozí bídné týdny, ve kterých mimo jiné dvakrát podlehli Realu Madrid. Hráli jako vyměnění a italským soupeřům za devadesát minut snad ani nepůjčili míč.

Nad Sixtinskou kaplí se v úterý bílý kouř neobjevil, kardinálové se stále neshodli. Jejich šéf měl asi jiné starosti. Třeba sledovat neuvěřitelný comeback Barcelony.

Třetí gól, to už postup blízko. A hráči Barcelony to věděli
Třetí gól, to už postup blízko. A hráči Barcelony to věděli

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud