Michal Koštuřík
20. září 2013 • 10:33

Mourinho pod tvrdou kritikou. Chelsea nemá systém, křičí experti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvrdě do něj! Trenérský guru José Mourinho to po šokující domácí porážce jeho Chelsea s Basilejí (1:2) v úvodním duelu Ligy mistrů od expertů na Ostrovech drsně schytává. „Kdyby nešlo o Mourinha, tak přemýšlím: O co tomu chlapovi jde? Co má jeho tým hrát? Jaká je jeho identita?“ kritizuje výkon „blues“ někdejší anglický reprezentant Jamie Redknapp. A není zdaleka sám. Probere se Chelsea v sobotu, kdy hraje doma s Fulhamem?



Mourinhův návrat na Stamford Bridge zatím přináší fanouškům Chelsea daleko víc smutku, než radosti. Nesehraný tým počtvrté v soutěžním utkání v řadě nevyhrál – zvláště poslední prohra je extrémně bolestná. Aby „jakýsi“ mistr Švýcarska vyloupil londýnský fotbalový chrám?

Nepřijatelné, křičí celá Anglie. Čech a spol. padli doma v Lize mistrů po 10 letech. Trenér zostuzených mluvil po zpackané partii o nedospělosti mužstva. Jistě měl pravdu.

V záloze byli s výjimkou Franka Lamparda samí mladíčci, kteří nedokážou čelit nepříznivým vlivům. Když jim nejde práce od ruky, propadají panice. Gól protivníka je dokáže snadno zdeptat, shodit jejich výkon o polovinu.

„Nejsme vyzrálí, v kritických momentech hráči znejistí,“ všiml si také samotný Mourinho, který vyvodil z neúspěchu osobní zodpovědnost. „Po porážce nikdy nemluvím o jednotlivcích, ale o sobě. Já jsem zodpovědný,“ prohlásil.

Jenže jeho slova na odborníky nezapůsobila. Uznávaný stratég by prý měl rychle sjednat nápravu a dát jasně najevo, kam s týmem směřuje. „Musí najít ideální jedenáctku,“ uvedl expert Jamie Redknapp.

Zadumaný kouč Chelsea José Mourinho musel sledovat úspěšný obrat soupeře z Basileje
Zadumaný kouč Chelsea José Mourinho musel sledovat úspěšný obrat soupeře z Basileje

Proč nehraje Mata? diví se Redknapp

„Od začátku jsem viděl hodně hráčů na různých pozicích. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že v týmu nemá místo Juan Mata. Pokud chce Chelsea kontrolovat míč, musí přece hrát. Nevidím ve hře skutečný systém. Kde je Schürrle? Kde je De Bruijne?“ ptal se naléhavě současný kouč Queens Park Rangers. „Myslím, že José stále neví, kteří jsou pro něj ti nejlepší,“ dodal.

Chelsea chybí při rozjezdu sezony sehranost, automatismy mezi borci na trávníku. „Fotbal je o vztazích, spolupráci. Někdo je střední obránce, záložník, špílmachr, útočník... Jak si mohou hráči rozumět, když neví, kde budou hrát?“ opíral se Redknapp do Mourinha.

Podle Jamieho Carraghera, nedávného anglického reprezentanta a obránce Liverpoolu, nastupují „modří“ do zápasů prakticky v deseti lidech. „V sestavě není typický střední útočník. Jeli bez něj i na Old Trafford k utkání s Manchesterem,“ vysvětlil svůj názor.

„Když nemáte top útočníka, jako byste hráli v deseti. Hráči jako Mata, Hazard nebo Oscar vypadali ve druhé půli jako bez energie. U většiny míčů byli jako druzí. Je to úplně jiný tým než dřív,“ neuniklo Carragherovi.

Mourinho je zkrátka pod palbou. Napravit své zaváhání bude mít Chelsea možnost už v sobotu v lize, kdy doma přivítá Fulham.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud