15. července 2014 • 22:42

Demolici řídil Lafata! Sparta zničila neškodný Tallinn 7:0

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty porazili v úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů Levadii Tallinn 7:0. Pět branek dal jako teprve druhý hráč v novodobé historii soutěže David Lafata a odveta, která se v Estonsku bude hrát příští týden ve středu, by tak měla být pro letenský celek pouze formalitou.



ONLINE přenos z utkání Sparta - Levadia jsme sledovali ZDE

MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 7. • 20:45
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
7:0
ONLINE
15. července
20:45
FC Levadia Tallinn
FC Levadia Tallinn
Góly

Domácí: 22. Lafata, 44. Lafata, 45+3. Lafata, 55. Tipurič (vl.), 57. Lafata, 61. Lafata, 84. Přikryl

Hosté:

Sestavy

Domácí: Bičík – Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa – Hušbauer (69. Mareček), Vácha, Matějovský – Dočkal, Lafata (72. Bednář), Krejčí (79. Přikryl)

Hosté: Smiško – Podholjuzin, Tipurič, Artjunin, Pikk – Vukobratovič, Antonov (82. Kaljumäe) – Kulinitš (57. Teever), Raudsepp, Elhussieny (63. Pěnič) – Subbotin

Rozhodčí

Hunter – Storey, Eakin (vš. Severní Irsko)

Stadion

Generali Arena

Návštěva

10 152 diváků

Sparta začala zostra, z úvodního tlaku a série čtyř rohů v rychlém sledu za sebou si však vypracovala jen nepřesné pokusy Hušbauera a Váchy. K první střele na branku se tak při ojedinělé návštěvě domácí poloviny dostala Levadia. Brejk v 6. minutě skončil hostujícím rohem, z něj ale přímo do náruče nové sparťanské jedničky Bičíka hlavičkoval Antonov.

Také v následujících minutách se rodily šance zejména po rozích. Z jednoho Sparta dokonce dostala míč do branky, ale Holkovu hlavičku dorážel Costa v ofsajdu. Po dalším gólman Smiško vyrazil Lafatův pokus na tyč a dorážku už měl domácí kapitán na dlouhou nohu.

VIDEO: Parádní představení pražské Sparty

Sparta se dočkala ve 22. minutě. Matějovský dlouhou křížnou přihrávkou našel na pravé straně Kadeřábka, který odcentroval do vápna na Hušbauera, ten místo střely ještě vylepšil akci přiťuknutím na zcela volného Lafatu a pro něj už nebyl problém trefit prázdnou branku a ukončili tak soupeřovu 1758 minut trvající neprůstřelnost.

Domácí nepolevovali v tlaku a ve 44. minutě se dočkali odměny v podobě jubilejního 350. gólu v evropských pohárech. Postaral se o něj opět Lafata, který navíc v nastavení proměnil penaltu nařízenou za faul na Dočkala. Po třetí brance navíc shodou okolností někdo odpálil na Letenské pláni ohňostroj, který symbolicky předznamenal, že první půle prakticky rozhodla o sparťanském postupu.

Hrdina Lafata: Snad jsem si to nevybral v jednom zápase
Video se připravuje ...

Lafatovo představení pokračovalo i po přestávce. Nejprve si v 55. minutě po jeho hlavičce dal vlastní branku Tipurič, o dvě minuty později už ale sparťanský útočník přidal po akci Matějovského s Kadeřábkem svůj čtvrtý gól.

Po hodině hry po individuální akci Hušbauera navíc Lafata zvyšoval na 6:0 a jako teprve druhý hráč od vzniku Ligy mistrů v roce 1992 dokázal dát v jednom utkání pět branek. Něco podobného se dosud povedlo před dvěma lety jen argentinské hvězdě Barcelony Lionelu Messimu.

Poté už se zápas za potlesku deseti tisíc fanoušků jen dohrával, domácí přesto ještě přidali sedmou brankou. Po centru Kadeřábka hlavičkoval střídající Přikryl a ještě více umetl Spartě cestu do třetího předkola.

Úvodní zápas 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Sparta Praha - Levadia Tallinn 7:0 (3:0)

Branky: 22., 44., 45.+3 z pen., 57. a 61. Lafata, 55. vlastní Tipurič, 84. Přikryl. Rozhodčí: Hunter - Storey, Eakin (všichni Sev. Ir.). Bez karet. Diváci: 10.152.¨

Sestavy:
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, Švejdík, Costa - Matějovský, Vácha, Hušbauer (69. Mareček) - Dočkal, Krejčí (79. Přikryl) - Lafata (72. Bednář). Trenér: Lavička.

Levadia: Smiško - Podholjuzin, Tipurič, Artjunin, Pikk - Kulinitš (58. Teever), Vukobratovič, Raudsepp, Antonov (82. Kaljumäe), El-Husjaní (63. Penič), Subbotin. Trenér: Kristal.

David Lafata proměnil pokutový kop
David Lafata proměnil pokutový kop

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud