13. května 2018 • 18:07

Pětileté čekaní je u konce. Český šampion má jistou účast v Lize mistrů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal má po pěti letech jistou účast v hlavní fázi Ligy mistrů. Liverpool dnes v anglické lize vybojoval konečné čtvrté místo zaručující postup do příštího ročníku LM a start v něm má jistý i druhý finalista aktuální sezony Champions League Real Madrid. To znamená, že místo rezervované v základních skupinách pro šampiona LM připadne českému mistrovi.



V koeficientu UEFA pro nasazování do pohárů patří Česku pro příští sezonu jedenáctá příčka. Češi se tak nevešli mezi deset zemí s přímou účastí, ale vzhledem k tomu, že Ligu mistrů vyhraje tým, který má jistý start z domácí soutěže, připadlo toto místo právě českému mistrovi.

K tomu má nejblíže Plzeň, která má dvě kola před koncem v čele tabulky náskok sedmi bodů na Slavii. Ta má ale k dobru pondělní dohrávku na Dukle.

Postup do Ligy mistrů znamená i velký finanční přínos. UEFA od nové sezony ještě navýší odměny a za účast ve skupině má nově místo 12,7 milionů zaplatit 15 milionů eur (asi 382 milionů korun).

Dalších 900 tisíc eur přinese každá remíza ve skupině a 2,7 milionu eur každá výhra. A případný postup ze skupiny znamená 9,5 milionu eur, účast ve čtvrtfinále 10,5 milionu, v semifinále 12 milionů a ve finále 15 milionů, celkové vítězství přinese navíc 19 milionů eur.

Dosud se ve skupinách LM představil český celek desetkrát. Jednou Slavia, sedmkrát Sparta a dvakrát Plzeň, která naposledy reprezentovala v sezoně 2013/14. Přímou účast bez nutnosti vybojovat si ji v předkolech měla dosud jen třikrát Sparta a naposledy v roce 2005.

Český fotbal tentokrát může mít jistotu hned tří klubů v základních skupinách evropských soutěží. Po triumfu ve finále českého poháru má jistou skupinu Evropské ligy Slavia. Ta ale zároveň stále bojuje o titul a také o druhé místo v lize, které znamená účast v předkole Ligy mistrů.

Pokud se udrží mezi nejlepší dvojicí v ligové tabulce, půjde do skupiny Evropské ligy třetí tým ligy.A pokud středeční finále Evropské ligy vyhraje Atlético Madrid, které má na rozdíl od druhého finalisty Marseille jistou účast v Lize mistrů, bude český vicemistr nasazen do 3. předkola Ligy mistrů, což nově znamená také jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud