Jakub Dvořák
23. května 2018 • 20:45

V Realu vyrostl, Liverpool ho má za boha. Komu Benítez ve finále fandí?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trénoval Real Madrid i Liverpool. Ale pouze v Anglii na něj vzpomínají rádi a v dobrém. Rafael Benítez je v srdcích fanoušků „reds“ navždy zapsán jako kouč, který dovedl mužstvo v roce 2005 k nezapomenutelnému triumfu v Champions League. Před sobotním finále mezi jeho bývalými zaměstnavateli tvrdí, že ať už výsledek dopadne jakkoliv, Jürgenu Kloppovi naprosto změní život.



Průběh dnes již památného istanbulského večera před 13 lety si pamatuje snad každý fotbalový fanoušek. Liverpool nestačil na tehdy hvězdami prošpikovaný AC Milán a v poločase prohrával 0:3. Nakonec zápas dotáhl i díky trefě Vladimíra Šmicra k remíze 3:3 a v penaltovém rozstřelu přestřílel italské mužstvo.

Když má Benítez, tehdejší trenér „reds“ porovnat dnešní Liverpool s tím svým, ani chvíli neváhá. „Vždyť my byli ve finále outsideři. AC mělo v sestavě Kaká, Pirla, Maldiniho, Ševčenka a další skvělé hráče. I přesto, že jsme dokázali tenkrát vyhrát a mluví se o tom jako o zázraku, myslím si, že dnešní Liverpool je daleko silnější.“

Porovnání nabídl i co se týká možností na přestupovém trhu. „Já měl tehdy na přestupy 20 milionů liber (cca 500 milionů korun),“ říká španělský taktik.

Ačkoliv se ceny hráčů během třinácti lety rapidně zvedly, jen pro srovnání – Liverpool si letos v zimě přivedl 26letého stopera Virgila van Dijka ze Southamptonu za 70 milionů liber (v přepočtu téměř dvě miliardy korun). Jen Mohamed Salah, lídr Liverpoolu, který v této sezoně stanovil nový rekord Premier League v počtu vstřelených branek (32), má tržní hodnotu minimálně 200 milionů liber (cca 5,8 miliardy korun).

„Hodnota současného týmu je úplně někde jinde. Navíc Liverpool má za sebou mnoho sezon, kdy utratil obrovské sumy a investoval do kádru,“ pokračuje Benítez.

Benítez v Realu vyrostl a začal i trénovat

Předvídat výsledek sobotního klání Benítez, zřejmě i kvůli své minulosti, nechce, i když podle britských médií bude fandit Liverpoolu.

I s Realem má však co dočinění. Jako madridský rodák začal hrát fotbal právě za královský klub. V 26 letech se přesunul do role trenéra. Postupně vedl tým do 19 let, rezervu a působil jako asistent trenéra u A-týmu. V roce 1995 z klubu odešel a rozjel svoji kariéru. Do Realu se však vrátil. V létě 2015 se ujal Ronalda a spol. jako hlavní trenér. Avšak jeho špatné výsledky a vztahy uvnitř kabiny ho stály místo. V lednu 2016 byl odejit a do funkce nastoupil Zinedine Zidane

„Hlavní rozdíl mezi kluby z Premier League a ostatními je, že anglické týmy jsou zvyklé na vysokou intenzitu utkání. Ofenzivní hráči Liverpoolu mají dostatečnou sílu a energii na to, aby mohli kdykoliv nepříjemně udeřit. To by mohla být jejich výhoda,“ myslí si Benítez.

„Na druhou stranu Real je šampion, který má zkušené mužstvo a velmi dobré hráče. Bude zajímavé sledovat, jak si jeden tým s obrovskou vášní, propracovaným presinkem a bleskovými brejky poradí s týmem, který má obrovskou kvalitu a tyhle zápasy miluje.“

Ať už však utkání v Kyjevě dopadne jakkoliv, podle Beníteze naprosto změní hráčům i samotnému trenérovi Jürgenu Kloppovi život.

„Já se díky tomuto triumfu stal pro fanoušky bohem. Dosud to pociťuji. Jürgen je v pohodě, je to idol dnešní doby, a pokud se mu podaří porazit Real ve finále, bude mnohem víc. V Dortmundu ho zbožňovali, ale tohle by byla daleko větší věc,“ dodává Rafa.

Góly

Domácí: 51. Benzema, 64. Bale, 83. Bale

Hosté: 55. Mané

Sestavy

Domácí: Navas – Carvajal (37. Nacho Fernández), Varane, Ramos (C), Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Isco (61. Bale) – Benzema (89. Asensio), Ronaldo.

Hosté: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, V. van Dijk, Robertson – Milner (83. Can), Henderson (C), Wijnaldum – M. Salah (31. Lallana), Firmino, Mané.

Náhradníci

Domácí: Casilla, Fernández, Bale, Hernández, Vázquez, Asensio, Kovačić

Hosté: Mignolet, Clyne, Klavan, Moreno, Lallana, Can, Solanke

Karty

Hosté: Mané

Rozhodčí

Mažić – Ristić, Djurdjević (vš. SRB)

Stadion

NSC Olimpijskyj, Kyjev, Ukrajina

Návštěva

61561 diváků

Mohamed Salah měl důvody k úsměvům
Mohamed Salah měl důvody k úsměvům

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud