Jonáš Bartoš
27. listopadu 2018 • 10:10

Mrazivé peklo v Lužnikách. Plzeň v aréně pro finále MS čeká i sněžení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MOSKVY | Patnáctého července tady křepčila Francie se zlatým pohárem. Teď si v aréně, kde v létě došlo ke korunovaci světových šampionů, zahraje Plzeň. Západočeši se můžou těšit na mrazivé peklo jednoho z největších stadionů v Evropě. Moskevské Lužniky mají být i přes zimní podmínky slušně zaplněné, fanoušci chtějí vytvořit v důležité bitvě Ligy mistrů bouřlivou atmosféru. I přesto, že aktuální předpověď hlásí teploty pod nulou a sněžení...



CSKA hraje svá domácí utkání běžně jinde. V roce 2016 ruský velkoklub dobudoval novou arénu pro 30 tisíc lidí, jejíž dominantou je 140 metrů vysoký mrakodrap v jednom z rohů. Ruský mistr tam hrál například Ligu mistrů proti Manchesteru United.

Pro aktuální ročník ale udělal výjimku. Podzimní duely Ligy mistrů hraje slavný celek v Lužnikách. Masivní, státní aréně, která kvůli světovému šampionátu prošla nákladnou rekonstrukcí. Důvod je jasný – zvýšit výdělky ze vstupného, protože na Real Madrid i AS bylo na tribunách plno.

Dominantu olympijského areálu, který hostil největší sportovní akci v roce 1980, spatříte brzy po východu ze stanice metra. Projdete parkem, kde u menší arény probíhají čilé opravy. Skoro to vypadá, jako kdyby se Moskva chystala na pořádání nové olympiády...

Mrazivé Lužniky. Plzeň trénovala na stadionu pro finále MS
Video se připravuje ...

Osmdesátitisícový betonový monument po rekonstrukci výrazně ožil. Zvenčí vypadá ohromně, podobně jako celá Moskva i její architektonické dominanty. Ještě větší dojem aréna udělá, když vstoupíte na trávník. Rozprostře se vám pohled na vysoké tribuny s barevnými sedačkami, kryté pod oválnou střechou. Součástí modernizace bylo i odstranění tartanového oválu, takže kulisa pro utkání bývá dokonalá.

V pondělí v podvečer po trávníku kroužili borci plzeňské Viktorie. Zkušení harcovníci, kteří na podzim zažili atmosféru na Realu Madrid či AS Řím. Z Moskvy ale potřebují odvézt body, což se jim v předchozích duelech podzimní Ligy mistrů nepovedlo.

Plzeň se může těšit i přes mrazivé počasí na velice slušnou kulisu. „Vyprodáno nebude, ale přijde okolo 40 tisíc diváků. Část stadionu je zavřená kvůli výtržnostem během zápasu s AS,“ přibližuje Vladimír Rauš, redaktor ruského deníku Sport Express.

„Plzeň není velkoklub jako AS Řím nebo Real Madrid. Nechci křivdit českému fanouškovi, ale ruský divák je trošku jiný. Nechodí na soupeře, ale spíš na svůj mančaft. Tím, že se tady tvoří nové mužstvo a jde postupně nahoru, lidé fandí, cítí sounáležitost s tím, že jde o mladý mančaft a potřebuje podporu. Jsou schopní zaplnit i osmdesátitisícové Lužniky. Není to tak útulný stadion jako na CSKA, ale určitě to bude mít atmosféru.“

Stěhování do větší arény ale neprobíhalo bez komplikací. „Tvrdé jádro fanoušků s tím nesouhlasilo, tvrdí, že Lužniky nejsou jejich stadion. Při prvním zápase vytáhli transparenty, že tam nechtějí být. Proběhla diskuze mezi vedením a fanoušky. Tvrdé jádro jasně řeklo, že proti tomu protestuje.“

Pro Plzeň bude kulisa ohromného stadionu příjemná změna. Na podzim 2014, kdy hrála s CSKA skupinu Ligy mistrů poprvé, byl vzájemný zápas přesunutý kvůli špatnému trávníku do Petrohradu.

Fotbalisté Plzně na tréninku před duelem na CSKA Moskva
Fotbalisté Plzně na tréninku před duelem na  CSKA Moskva

Plzeň chce zaskočit CSKA Moskva: Musíme hrát odvážně, hlásí Čermák
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Liberec - Plzeň 1:1. Bídnou Viktorii spasila Petrželova paráda
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud