11. března 2020 • 15:01

Postup pro utrápenou Itálii! Iličič mezi hvězdami, gratuloval i ředitel špitálu

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když je nejhůř, může jako terapie zafungovat třeba fotbal. Jako v Bergamu. Stotisícové město na italském severu je stejně jako celá země v karanténě kvůli epidemii koronaviru, ale v úterý večer mohlo aspoň na chvíli zapomenout díky historickému postupu Atalanty do čtvrtfinále Ligy mistrů. Hrdina nad hrdiny? Čarostřelec Josip Iličič, jenž v osmifinálové odvetě ve Valencii (4:3) nasázel všechny čtyři góly Bergama.



Deset minut před koncem už toho měl plné kecky, nejradši by šel střídat. Trenér Gian Piero Gasperini ale nechal Josipa Iličiče na place – a udělal moc dobře. Slovinský útočník Bergama přidal ve Valencii svůj čtvrtý gól a orazítkoval postup Atalanty mezi osm nejlepších týmů Ligy mistrů.

„Překvapení? Vůbec ne. Spěli jsme k tomu už pár let,“ vykládal Iličič, když bylo po všem. Mluvil naprosto nevzrušeně, přitom fotbalové Bergamo v úterý zažilo sváteční večer. Ligu mistrů hraje poprvé a hned senzačně protančilo do čtvrtfinále. Co na tom, že slavilo v prázdné aréně Mestalla, jejíž tribuny s oranžovými sedačkami zavřela horečka kolem koronaviru.

SESTŘIH LM: Valencia - Atalanta 3:4. Přestřelka bez diváků. Iličič dal čtyři góly
Video se připravuje ...

S dějinami Ligy mistrů zatřásl i nepolapitelný Iličič, jenž proměnil dvě penalty a dvakrát se trefil střelou ze šestnáctky. Čtyři góly v jednom zápase play off před ním stihli jen Mario Gómez, Robert Lewandowski a dvakrát Lionel Messi . Vybraná společnost, co říkáte?

„Neřeším, jaký proti mně stojí obránce. Když vidím volný prostor, tak do něj prostě jdu. Myslím jen na to, jak situaci nejlíp vyřešit,“ líčil Iličič. Mimochodem, čtyři góly za jeden večer v Lize mistrů ještě žádný Slovinec nenastřílel.

Ofenzivní Bergamo, které si v této sezoně drží báječný průměr přes dvě branky na zápas, nedalo Valencii šanci už v první partii: do Španělska si vezlo luxusní náskok 4:1. Ač andaluský tým hlasitě podporovali fanoušci před stadionem, fotbalový zázrak se nekonal. I díky Iličičovi, jenž ve dvaatřiceti zažil nejsladší večer kariéry: „Čím jsem starší, tím jsem lepší. Užívám si to.“

Po zápase se s kumpány nechal vyfotit s dojemným transparentem BERGAMO, TOHLE JE PRO TEBE. NIKDY SE NEVZDÁVEJ! Středověké město v Lombardii se stejně jako celá Itálie pere se zákeřným koronavirem, po Číně jsou tam nejhorší čísla a minimálně do začátku dubna se nebude hrát ani elitní Serie A. Několik srdcařů přesto fandilo Atalantě přímo ve Valencii; v barech, nebo s místními před stadionem.

„Víme, že i doma se hodně fanoušků dívalo na zápas a teď nemůžou slavit. Tenhle postup je pro lidi z Bergama,“ vzkázal kouč Gasperini. Mimochodem, gratulaci v úterý poslal i ředitel bergamské nemocnice, která teď zažívá perné dny.

„Ze začátku jsme si na Ligu mistrů chvíli zvykali, ale pak jsme vyhráli čtyřikrát za sebou a získali sebevědomí. Je neuvěřitelné, kolik dáváme gólů, často čtyři a víc. Ale víte co? Můžeme být ještě lepší,“ prohlásil Gasperini. Na oslavy zatím není prostor, každodenní život momentálně omezují události kolem koronaviru. Snad ne navždy, jak doufá i trenér Gasperini: „Tu bestii porazíme a po sezoně všechno pořádně oslavíme.“

Atalanta B.C. Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 21. Gameiro, 51. Gameiro, 67. Torres

Hosté: 3. Iličić, 43. Iličić, 71. Iličić, 82. Iličić

Sestavy

Domácí: Cillessen – Wass, Coquelin (74. Čeryšev), Diakhaby (46. Guedes), Gayá – Torres, Parejo (C), Kondogbia, Soler – Gameiro, Rodrigo (79. Florenzi).

Hosté: Sportiello – Djimsiti, Caldara, Palomino – Hateboer, de Roon (44. D. Zapata), Freuler, Gosens – Pašalić (83. Tameze) – Iličić, A. Gómez (C) (78. Malinovskyj).

Náhradníci

Domácí: Doménech, Guedes, Čeryšev, Lee Kang-in, Sobrino, Florenzi, Guillamón

Hosté: Rossi, Tameze, Czyborra, Muriel, Malinovskyj, Castagne, Zapata

Karty

Domácí: Coquelin, Diakhaby, Kondogbia, Wass

Hosté: Freuler

Rozhodčí

Hategan – Sovre, Gheorghe (vš. RUM)

Stadion

Estadio de Mestalla (Valencia)

Fotbalisté Atalanty bez problémů postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů
Fotbalisté Atalanty bez problémů postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud