19. srpna 2020 • 09:49

Kanga poprvé v základu Zvezdy. Pálil i tvořil šance, demolici v LM řídili jiní

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé od svého odchodu ze Sparty se Guélor Kanga objevil v základní sestavě Crvene Zvezdy Bělehrad. V utkání 1. předkola Ligy mistrů pomohl k výhře srbského celku nad gibraltarským Europa FC 5:0. Gabonský středopolař se dostal do několika zakončení, gólově ale zářili jiní.



Sparťanská epizoda v kariéře Guélora Kangy je minulostí. Záložník z Gabonu se vrátil do Crvene Zvezdy Bělehrad, odkud na Letnou v lednu 2018 přestoupil. Debut v srbské lize si odbyl již v pátek proti Subotici, kdy si střihl závěrečnou desetiminutovku a pomohl Zvezdě udržet vedení 3:2. Premiéru v základu ale absolvoval až v úterý v 1. předkole Ligy mistrů proti Europa FC. A byla úspěšná, Srbové zvítězili jasně 5:0.

„Gratuluji hráčům k vítězství a dobrému výkonu. Mysleli si, že zápas rozhodnou v úvodní dvacetiminutovce, což se nepovedlo. Řekl jsem jim ale, ať jsou trpěliví a klidní, že dříve, nebo později soupeře zlomíme,“ uvedl po utkání trenér Zvezdy Dejan Stankovič. „Klíčové byly naše trefy v prvním poločase. Ovlivnily naši i jejich morálku,“ dodal.

Kanga odehrál proti celku z Gibraltaru celé utkání a hned od úvodu se snažil nejen vytvářet šance pro své spoluhráče, ale tlačil se i do zakončení. V 6. minutě jeho dobře myšlený pas za obranu skončil ale jen v náručí brankáře. Vzápětí poslal, možná neúmyslně, protože se zdálo, jako by chtěl střílet zpoza vápna, míč mezi stopery, ale El Fardou Ben na něj těsně nedosáhl. V 21. minutě už se Gaboňan skutečně dostal k své oblíbené činnosti – střele zpoza vápna. Tu zastavila ale hradba těl před ním.

Krátce po půlhodině hry se mohl Kanga se spoluhráči radovat z úvodní branky – první, při níž byl po návratu do Zvezdy přímo na hřišti. Po rohovém kopu a hlavičce Mirka Ivaniče se míč od Sekoua Sanoga Juniora odrazil k Fardou Benovi, a ten otevřel skóre utkání, byť stál v zřejmém ofsajdu.

Následně opět zakončoval Kanga, ale jeho hlavička z prostoru penalty skončila vysoko nad brankou. Bývalý fotbalista Sparty pokračoval v aktivitě. Ve 41. minutě se dostal ve vápně k míči, střela z otočky se ale mezi tyče nevešla.

O pár chvil později byl Kanga na začátku akce, která vedla ke gólu na 2:0. Na pravé straně hřiště narazil míč Srdjanu Spiridonovičovi, po jehož přetaženém centru a následné hlavičce vyrazil brankář Javi Muňoz míč jen na velké vápno k dvojici Alexandar Katai, Milos Degenek, přičemž střelu druhého jmenovaného tečoval mimo dosah brankáře El Fardou Ben.

Komorský útočník Zvezdy završil své gólové představení krátce po přestávce, když mu před prázdnou branku předložil přihrávku Spiridonovič. Hattrick – 3:0.

Běžela 76. minuta, kdy se opět připomněl Kanga. Z pětadvaceti metrů natáhl ke střele, která jen těsně skončila nad horní tyčí.

Chvíli na to zvýšil na 4:0 Mirko Ivanič, který po hrubce Olma šel sám na brankáře, podél nějž poslal míč do sítě. Pátou trefu mohl přidat Kanga, když byl po zaseknutí obránci osamocen před brankářem, správnou chvíli na zakončení ale prováhal. Marné bylo i jeho následné žadonění o penaltu za domnělou ruku.

A tak to byl nakonec opět Ivanič, kdo v 87. minutě pečetil vítězství Zvezdy 5:0. „Toto je první krok k cíli, kterým je skupinová fáze. S respektem k soupeřům v lize, Evropa je něco jiného. Rozdíl je cítit a každý zápas přináší něco zvláštního,“ podotkl Stankovič.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud