31. května 2022 • 11:06

Liverpool zuří a chce omluvu od vlády Francie. Trpělivost měla bránit tragédii

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco v Madridu se pořád ještě slaví sobotní triumf v Lize mistrů, Anglie našla v zápase o nejslavnější klubovou trofej úplně jiné téma než fotbal. Dění před stadionem, kvůli kterému přišlo k úhoně přes 200 lidí a utkání bylo o více než půl hodiny posunuto, má vyšetřit nezávislý vyšetřovatel. Francouzský ministr označil jako viníky fanoušky Liverpoolu bez platné vstupenky, Reds se nahlas ozvali a žádají omluvu. Podle severoanglického klubu jen klidné chování jeho fanoušků zabránilo mnohem většímu problému.



Místo fotbalu záběry na obrovské mačkající se fronty, lidi přelézající ploty s ostrými hroty, nepřipravenou policii používající pepřový sprej na kohokoli, kdo se ocitl v dosahu a obrovská ostuda. Takovou předehru si finále Ligy mistrů v Paříži nepředstavovalo ani nezasloužilo.

„V první řadě si musíme uvědomit, že se před stadionem shromáždilo velké množství fanoušků Liverpoolu bez lístků nebo s falešnými vstupenkami. A při takovém množství je jasné, že se někteří lidé pokusí dostat se na stadion. Do toho se navíc přimíchala místní mládež, která se také pokusila proniknout na Stade de France,“ vysvětlovala francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová.

Podle ministra vnitra Géralda Darmanina se mělo v okolí stadionu pohybovat 30 – 40 tisíc fanoušků severoanglického finalisty bez platné vstupenky. Buď neměli žádnou, nebo si pořídili falešnou. To mělo způsobit zmatky a nehybné davy u vstupních bran. Příčinou bylo, že zatímco fanoušci ze Španělska dorazili organizovaně, Reds byli v Paříži „na divoko“.

Proti takovým vyjádřením se ale ostře ohradil klub z Liverpoolu. „Vaše komentáře byly nezodpovědné, neprofesionální a zcela neuctivé k tisícům fanoušků, kteří byli fyzicky i emocionálně zraněni,“ napsal podle Guardianu do Francie šéf Liverpoolu Tom Werner.

Fanoušci Liverpoolu před stadionem v Paříži
Fanoušci Liverpoolu před stadionem v Paříži

„Finále Ligy mistrů by mělo být jednou z nejlepších událostí na světě. Místo toho se zvrhlo v jeden z nejhorších kolapsů bezpečnostních opatření. Proto po vás žádám omluvu a záruky, že vyšetřování proběhne transparentně," dodal.

Daily Mail zase píše, že podobné „hororové zážitky“ si z Paříže přivezli i fanoušci Realu. I na ně měli policisté použít pepřový sprej a tlačit je do uzounkých koridorů. Pouze slušné chování a trpělivost samotných fanoušků tak podle serveru zabránila tragédii. Celková bilance dění před Stade de France je stovka zadržených a 238 lehce zraněných.

Zápas, jehož delegátem byl předseda FAČR Petr Fousek, bude vyšetřovat nezávislá komise, kterou povede portugalský europoslanec a bývalý ministr školství Tiago Brandão Rodrigues. Zároveň měla proběhnout schůzka mezi UEFA, zástupci francouzské vlády a dalšími zainteresovanými stranami, výkonný ředitel Reds Billy Hogan se ale podivil, že na ní Liverpool nebyl přizván. Klub zároveň vyzval své příznivce, kteří v Paříži byli, aby poslali své zkušenosti, aby měli neúspěšní finalisté „nabito“ pro následné vyšetřování.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud