21. února 2023 • 23:00

LM: Liverpool – Real 2:5. Kiksy brankářů a velký obrat, slaví i Neapol

Autor: Daniel Konečný, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezapomenutelný koncert „bílého baletu“. To nabídl první duel nejprestižnějšího souboje letošního osmifinále Ligy mistrů. Real Madrid prokázal, že je právoplatným králem nejprestižnější klubové soutěže a zcela deklasoval Liverpool na Anfield 5:2, přestože po úvodní čtvrthodině prohrával 0:2. „Tohle byl i na nesmírně vysoké standardy Realu Madrid zcela úchvatný výkon,“ smekl Gary Lineker. V souběžně hraném duelu uspěla Neapol na hřišti Frankfurtu díky Di Lorenzovi a Osimhenovi 2:0.



Bezpochyby zatím nejlepší zápas letošního roku. Repríza loňského finále Ligy mistrů, které Real vyhrál hubeným výsledkem 1:0, byla od úvodních vteřin bez přehánění reklamou na fotbal a diváci se dočkali mnohem více branek. 

Domácí „reds“, kteří prohráli pět z předešlých šesti duelů s „bílým baletem“, což je stálo hned dva „ušaté poháry“, přitom vstoupili do prvního utkání osmifinále přímo impozantně. 

Již ve čtvrté minutě našel Mohamed Salah nezištným centrem mezi dvěma zadáky „Los blancos“ Darwina Núněze a Uruguayec poslal Liverpool brilantní patičkou do vedení. 

To zdvojnásobil o deset minut později sám Salah, jenž využil hrubé chyby Thibauta Courtoise při zpracování skákavé malé domů. Egypťan se tak stal nejlepším střelcem i nahrávačem Liverpoolu v historii Ligy mistrů. Překonání těchto rekordů mu však značně zhořklo.

Do utkání se totiž v tu chvíli obul Vinícius Júnior. Brazilský křídelník nejprve po kombinaci s Karimem Benzemou na milimetry přesnou ranou na zadní tyč snížil a následně naprosto šokujícím způsobem i srovnal. Jeho krajan Alisson jej totiž trefil svou přihrávkou tak nešikovně, že se míč od Viníciusovy nohy odrazil rovnou do sítě. „Nemůžu uvěřit tomu, co jsem od obou gólmanů viděl. Šílené chyby,“ kroutil hlavou legendární útočník Alan Shearer. 

Po změně stran se „bílý balet“ roztančil naplno. Zkraje druhé půle posadil Luka Modrič míč na hlavu Edera Militaa, jenž dokonal obrat. Karim Benzema se potom tečovanou střelou prosadil vůbec poprvé v této sezoně Champions League a po přihrávce od Viníciuse dokonal držitel Zlatého míče zkázu domácích, když zařídil „bůra“. Toho schytal Liverpool na Anfield v Evropských pohárech vůbec poprvé v historii. 

Odveta epické bitvy se odehraje na Santiago Bernabéu přesně za tři týdny.  

Neapol venku zadělala na postup

Neapol potvrdila ve Frankfurtu formu a vyhrála šesté soutěžní utkání v řadě. Skóre otevřel krátce před přestávkou desátou brankou z posledních devíti zápasů útočník Osimhen, jenž napravil neproměněnou penaltu spoluhráče Kvaraccheliji.

Vítězům minulého ročníku Evropské ligy zkomplikoval snahu o vyrovnání útočník Kolo Muani, který dostal v 58. minutě červenou kartu. Přesilovku záhy využil Di Lorenzo a Frankfurt doma prohrál po pěti vítězstvích.

Góly

Domácí: 4. Núñez, 14. Salah

Hosté: 21. Vinícius Júnior, 36. Vinícius Júnior, 47. Militão, 55. Benzema, 67. Benzema

Sestavy

Domácí: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez (73. Matip), van Dijk, A. Robertson – Henderson (C) (73. Milner), Fabinho, Bajcetic (85. Elliott) – Salah, Gakpo (64. Firmino), Núñez (64. D. Jota).

Hosté: Courtois – Carvajal, Militão, Rüdiger, Alaba (27. N. Fernández) – Valverde, Camavinga, Modrić (87. Kroos) – Rodrygo (81. Ceballos), Benzema (C) (87. Asensio), Vinícius Júnior.

Náhradníci

Domácí: Adrián, Kelleher, Tsimikas, Matip, Milner, Keïta, Oxlade-Chamberlain, Jones, Elliott, Carvalho, Firmino, Jota

Hosté: Lunin, Vallejo, Fernández, Odriozola, Hazard, Kroos, Asensio, Ceballos, Martín, Arribas, Vázquez, Rodriguez

Karty

Domácí: Elliott

Hosté: Vinícius Júnior

Rozhodčí

I. Kovács – V. Florin Marinescu, O. Artene (všichni ROU)

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Návštěva

52 337 diváků

Góly

Domácí:

Hosté: 39. Osimhen, 65. Di Lorenzo

Sestavy

Domácí: Trapp (C) – Tuta, Ndicka, Jakić – Buta (69. Knauff), Kamada, Sow, Max (90+2. Lenz) – Lindström (69. Borré), Kolo Muani, Götze (81. Alidou).

Hosté: Meret – Di Lorenzo (C), Rrahmani, Kim Min-čä, Oliveira – Anguissa (80. Ndombèlé), Lobotka, Zieliński – Lozano (80. Elmas), Osimhen (84. Simeone), Kvaracchelija (84. Politano).

Náhradníci

Domácí: Ramaj, Alario, Alidou, Borré, Hasebe, Chandler, Knauff, Lenz, Rode, Smolčić, Touré

Hosté: Gollini, Idasiak, Bereszyński, Elmas, Gaetano, Jesus, Ndombèlé, Østigård, Politano, Rui, Simeone

Karty

Domácí: Kolo Muani (č), Götze

Hosté: Kim Min-čä, Elmas

Rozhodčí

Dias – Soares, Ribeiro (vš. POR)

Stadion

Commerzbank-Arena, Frankfurt

Trefné postřehy vyměnil za jízlivost. Postihl Kloppa syndrom Mourinho?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud