Jakub Plaskura
26. října 2023 • 14:15

Barceloně funguje sázka na mladíky. López (20) rozhodl po Xaviho radě

Autor: Jakub Plaskura, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelona má za sebou další večer, kdy u jejího jména přistála zelená fajfka. V Azylu na Estádiu Olimpiku udolala v základní skupině Ligy mistrů Šachtar Doněck 2:1. Hukot jako za nejslavnější éry kolem Lionela Messiho, kdy Barca válcovala Evropu? Na ten zapomeňte, v Katalánsku se pod legendou Xavim mění pořádky a staví se mladá eskadra elitních vojáků v kopačkách. A jeden z nich, Fermín López rozhodl i toto utkání.



Je konec října a Barcelona v novém ročníku ještě neokusila porážku. Přitom na první pohled kádr katalánského giganta nepůsobí jako jedna nablýskaná kára vedle druhé, jako je tomu například v Manchesteru City. Aby ne, potřeba úspory doléhá na španělského mistra už notnou chvíli. Proto se v Barceloně rozhodli dát prostor talentům z vlastní líhně a zkušeným harcovníkům, kteří často přicházejí zdarma. A plán se daří.

Xavi zatím dělá svou práci na výbornou. Nejenže vede Barcu od výhry k výhře a tu a tam remízově klopýtne. Právě on učí talenty, které produkuje proslulá klubová akademie La Masia, jak obstát mezi elitou.

Tři zápasy v Lize mistrů se rovnají třem výhrám, Barcelona nadále šlape, byť se gólostroj jako proti Antverpám (5:0) tentokrát nekonal. Šachtar sveřepě vzdoroval a nebyl zase tak daleko bodovému lupu. Jenže duo Ferrán Tores a Fermín López bylo proti. Oba si připsali gól a asistenci. Zatímco u Torrese, protřelého už z dresu Valencie či Manchesteru City, tohle nepřekvapí, pro dvacetiletého Lópeze se jednalo o první trefu v Lize mistrů a druhou celkově v prvním týmu Barcelony, protože předtím se už prosadil v La Lize v duelu s Mallorkou. „Jsem z něho nadšený a nemyslím jen toto utkání. Fermín je produktem, který Barcelona potřebuje. Věřím, že pro nás v následujících letech odvede hodně práce. Má skvělou střelu a je psychicky připravený na velký fotbal,“ nechal se slyšet Xavi, který se svěřil, že těsně před rozhodujícím gólem měl s mladíkem hovor u postranní čáry.

„Říkal jsem mu, že obránce Šachtaru na jeho straně je příliš zaujatý Yamalem. A že mu to přináší příležitost, které může využít. Chvíli na to skóroval,“ dmul se pýchou španělský kouč.

Článek pokračuje pod infografikou.

Spolu s Lópezem nastoupil v základní sestavě právě i šestnáctiletý Lamine Yamal, o kterém se hovoří už několik měsíců a je považován za budoucí klenot. „Jsem překvapen, jak vyspělým hráčem v šestnácti letech je. Do základu ho neposíláme z rozmaru. Jsme přesvědčeni, že dokáže rozhodovat zápasy,“ doplnil Xavi. Jako náhradníci pak navíc naskočili do hry i Marc Guiu, ročník narození 2006, devět minut posbíral i dvacetiletý Marc Casado.

A to už jsou v barcelonské organizaci pevně zakotvení Gavi, Alejandro Balde či Pedri, kterého však bohužel přibrzdilo dlouhodobější zranění. Ve spojení se zkušeností, kterou má Xavi k dispozici, je teď Barca zajímavým mixem, který rozhodně nestrádá. Naopak, v Lize mistrů je s 9 body po 3 kolech na nejlepší cestě za postupem.

„Xavi nám zdůrazňoval, že zápas se Šachtarem je důležitý pro náš klid ve skupině a přiblíží nás postupu. Osobně jsem šťastný, že jsem mohl přispět k výhře gólem. Tohle člověk nemůže čekat, ale je to nepopsatelný pocit, kvůli kterému makám. Že mi desítky tisíc fanoušků aplaudují, bylo pro mě až do středy nepředstavitelné. Děkuji trenérovi a celé Barceloně za důvěru,“ popisoval dojatě po utkání Fermín López, jenž byl po zásluze vyhlášen mužem zápasu a pak doplnil zásadní myšlenku. „Teď už ale myslím na El Classico.“

Ano, právě očekávaný duel s Realem Madrid má Barcelona na programu už v sobotu 28. října a vítěz se může dostat do čela španělské ligy.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. FC Porto 6 4 0 2 15:8 12
2. Barcelona 6 4 0 2 12:6 12
3. Šachtar 6 3 0 3 10:12 9
4. Antverpy 6 1 0 5 6:17 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud