15. března 2024 • 12:15

Los Ligy mistrů: Real proti obhájcům z Manchesteru, PSG - Barcelona

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtfinále Ligy mistrů slibuje velké zápasy! Fotbalisté Manchesteru City narazí na nejúspěšnější klub v historii soutěže Real Madrid. Obhájci titulu odehrají úvodní duel venku a v případě postupu je čeká v semifinále buď anglické derby s Arsenalem, nebo souboj s německým šampionem Bayernem Mnichov. Vítěz druhého dvojzápasu začne semifinále doma.



V druhé části „pavouka“ se utkají Atlético Madrid s Dortmundem. Vítěz zahájí semifinále na svém hřišti proti lepšímu z dvojice Paris St. Germain - FC Barcelona. Rozhodl o tom los v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.

Úvodní čtvrtfinále jsou na programu 9. a 10. dubna, odvety o týden později. Semifinálové dvojzápasy se odehrají na přelomu dubna a května. Finále přivítá 1. června londýnské Wembley.

Manchester City se s Realem Madrid utkal v minulých dvou sezonách v semifinále, tentokrát ale bývalý dlouholetý záložník Chelsea a vítěz Ligy mistrů z roku 2012 John Obi Mikel nalosoval dva největší favority soutěže proti sobě o kolo dřív. V roce 2022 uspěl po obratu v závěru odvety španělský velkoklub, loni postoupil díky domácímu triumfu 4:0 anglický celek.

Za posledních osm let se oba týmy střetnou v play off Ligy mistrů popáté, bilanci mají vyrovnanou 2:2. Čtrnáctinásobný vítěz soutěže Real prošel skupinovou fází stejně jako City bez ztráty bodu a v osmifinále postoupil po výsledcích 1:0 a 1:1 přes Lipsko. „Citizens“ vyhráli i obě osmifinále proti Kodani a zůstávají jediným stoprocentním celkem v této sezoně LM.

Manchester v anglické lize ztrácí jeden bod na vedoucí Arsenal, s nímž by se mohl utkat i v milionářské soutěži. „Kanonýři“ zvládli penaltový rozstřel proti Portu a ve čtvrtfinále jsou po 14 letech. Na Bayern ale nemají z nedávných měření sil dobré vzpomínky, poslední tři zápasy s ním prohráli shodně 1:5 včetně dvou debaklů v osmifinále LM v roce 2017.

Pikantní souboj čeká trenéra Paris St. Germain Luise Enriqueho, jenž se postaví proti týmu, se kterým získal mnoho trofejí už jako hráč a v roli kouče ho v roce 2015 dovedl k triumfu v LM. Barcelonu navíc vede jeho bývalý spoluhráč z katalánského klubu i španělské reprezentace Xavi.

PSG si poradil v osmifinále s dalším španělským klubem San Sebastianem, Barcelona vyřadila v souboji mistrů svých zemí Neapol. V posledním měření sil před třemi lety uspěli v osmifinále po výsledcích 4:1 a 1:1 Pařížané. Předtím v roce 2015 ve čtvrtfinále i o dva roky později v osmifinále při památném vítězství 6:1, který znamenal obrat po úvodní prohře 0:4, postoupili Katalánci. V obou případech seděl na jejich lavičce Enrique.

PSG v případě postupu může i do třetice narazit na španělského soupeře. Atlético vyřadilo ve středu po penaltovém rozstřelu loňského finalistu Inter Milán a nyní ho čeká papírově nejpřijatelnější soupeř ze zbývající osmičky. Dortmund je v německé lize až čtvrtý, do čtvrtfinále postoupil přes PSV Eindhoven. Atlético s Borussií se utkaly v historii soutěže jen čtyřikrát ve skupině, oba týmy vyhrály po dvou utkáních.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud