3. března 2022 • 20:06

Šéf Juventusu: Superliga není mrtvá. UEFA věděla, že se něco chystá

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen tak se nevzdá. Prezident Juventusu Andrea Agnelli vystoupil se svým proslovem, že Superliga nezkrachovala. Pořád si stojí za svým. „Projekt pokračuje,“ sdělil na úvod svého prohlášení. Z původních dvanácti účastníků se ale ke vzniku nové soutěže staví kladně už jen trio: Juventus, Real Madrid a Barcelona. Podle britských médií všechny anglické celky nemají zájem se účastnit. Jenže to není tak jednoduché. Agnelli se s týmy, které se vzdaly účasti, soudí.



V dubnu minulého roku vyplula na povrch šokující zpráva. Elitní evropské fotbalové kluby zakládají vlastní soutěž – Superligu. Soutěž pro smetánku, která nabídne největší a nejlepší souboje. Samozřejmě s tím, že na oplátku na účet majitelů přiteče pořádný balík.

Fotbalový svět se okamžitě spojil. Reakce byla drsná. Třeba fanoušci Manchesteru United vtrhli přímo na hřiště Old Trafford a donutili Premier League souboj s Liverpoolem odložit. Podobné nepokoje se konaly i u stadionů Liverpoolu, Arsenalu či Chelsea. Anglické kluby záhy zařadily z celého projektu zpátečku.

Zdálo se, že celá kapitola je uzavřená. Omyl. „Projekt není mrtvý,“ prohlásil Andrea Agnelli na fóru pořádáném magazínem Financial Times. Podle prezidenta Juventusu jsou tři kluby stále připraveny projekt znovu spustit. Konkrétně jde právě o Juventus, Real Madrid a Barcelonu.

„Superliga je kolektivní dílo dvanácti týmů, nikoli pouze jednoho člověka. Dvanáct klubů podepsalo smlouvu o 120 stránkách a pro jedenáct z nich je závazná,“ upozornil Agnelli. Z projektu po bouřlivých reakcích fanoušků vystoupilo devět klubů: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, AC Milán, Inter Milán a Atlético Madrid.

A právě s těmito celky se Agnelli soudí. „Počkáme na rozhodnutí soudu,“ uvedl. „Podle mého názoru evropský fotbal zoufale potřebuje reformy,“ pokračoval a upozornil, že nebude přijímat otázky ohledně prezidenta La Ligy Javiera Tebase, jenž se vyjádřil vůči Superlize následovně: „Juventus, Real a Barcelona lžou víc než Putin.“

Rozhořčen je pochopitelně i prezident UEFA Alexandr Čeferin. „UEFA věděla, že jsem jako prezident Juventusu pracoval na něčem jiném," prozradil Agnelli. Pořád pevně věří, že se Superliga spustí. Jenže se to zdá nereálné, jelikož anglické kluby nemají nejmenší zájem v tomhle projektu pokračovat. V živé paměti mají to, jak na celou situaci reagovali jejich fanoušci.

Agnelli se netají tím, že je velkým kritikem UEFA. Na dotaz zda by se organizace měla rozpadnout, odpověděl následovně: „Budu se držet zpátky a prosazovat transparentní řízení. Počkám, až se vyjádří evropská soudní rada, zda je současný orgán vhodný pro daný účel.“

Je jasné, že tahle slova se zcela určitě nebudou líbit lidem z UEFA, proto následoval dotaz, zda si Agnelli dokáže představit, že ještě Juventus bude hrát Ligu mistrů. „Dokážu si představit, že Juventus bude hrát v nejprestižnější klubové soutěži,“ uzavřel.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud