16. ledna 2011 • 04:02

Sparta se trápila. Spasily ji až africké tanečky!

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dřímal v nich nevyužitý potenciál, který probudili až během rozehrané soutěže. Africké duo Bony Wilfried – Leonard Kweuke chytilo šanci za pačesy a už se jí nepustilo. Hlavně díky nim po mizerném úvodu sezony přišel skvostný závěr. Na Spartě si gratulují, mají nejlepší útok, který tu už dlouho nebyl.



Velký zlom, který dopomohl Spartě k drtivému finiši, přišel až se změnou systému a rozestavení na dva útočníky, ke které novináři s experty nabádali od začátku soutěže.

Trvalo to dlouho, ale jakmile se Jozef Chovanec s Martinem Haškem k tomuto kroku odhodlali, zjistili, že to nebyl tak špatný nápad. Hra na dvě křídla a jednoho hrotového útočníka sparťanům zkrátka nesvědčila a pokud budou Afričané střílet góly i na jaře, těžko se k ní vrátí.

Radost Sparty po výhře v LausanneFoto Michal Beránek Sport
Kucka odešel, Bony zatím zůstává

V barvách Sparty už nebude na jaře účinkovat Juraj Kucka. Slovenský záložník přestoupil začátkem ledna do italského Janova, kde podepsal smlouvu na čtyři a půl roku.

Blízko odchodu byl i Bony Wilfried, který obdržel pár konkrétních nabídek na přestup. Žádný ze zájemců však nebyl ochoten zaplatit sumu, kterou chtěla Sparta.

Je to právě Bony a Kweuke, kteří táhnou Spartu. Pokaždé, když spolu nastoupili v základní sestavě, jeden z nich skóroval. A to není náhoda.

Stále však neřekli poslední slovo, jejich potenciál je větší, než se zdá.

Bonyho chtěly zlákat kluby z celé Evropy už nyní v lednu, ale Sparta přestup zatrhla. Kweuke je naopak blízko k tomu, aby se letenskému celku upsal natrvalo. Prozatím jen hostuje z Dunajské Stredy.

S nimi se fanoušci Sparty nemusejí obávat, že jejich klub přestane střílet góly. Navíc nezapomeňme na čerstvého reprezentanta Václava Kadlece, který je připraven kdykoliv naskočit a podat rovnocenný výkon.

Ne ke všemu si ale na Letné mohou tleskat. Jejich hlavní cíl – účast v Lize mistrů – nevyšel. A přitom se zdálo, že slovenskou Žilinu musí Sparta smést z cesty stejně jako soupeře z předchozích předkol Ljepaju a Poznaň. Místo toho si zadělala na pořádnou ostudu. Doma prohrála 0:2, v Žilině 0:1.

Po vyřazení se hodně mluvilo (a právem) o konci manažera Jozefa Chovance. Nepostoupil do LM, v lize ztrácel spoustu bodů na Plzeň... Těžko by některý z jeho předchůdců takové trápení ustál. Chovanec však čelit tlaku dokázal a na židli se udržel.

Na domácí scéně to ale z počátku nebyla žádná sláva. V poháru byla Sparta vyřazena Sokolovem na penalty a na Plzeň už v jednu chvíli měla dokonce dvanáctibodový odstup. Jenže stačilo pár zaškobrtnutí a Sparta se přiblížila Západočechům na pouhé čtyři bodíky.

Trénink fotbalistů Sparty během soustředění ve Vrchlabí na umělém hřišti základní školy.Foto Pavel Mazáč SPORT

Plzeň stále má všechno ve svých rukou. A pokud si náskok pohlídá, o titul nepřijde. Ale podaří se jí to? Na Spartě věří, že minimálně dvakrát selže. To pak ale Letenští musejí být připraveni převzít její místo, což znamená – pravidelně sbírat body.

Těžko říct, jak by situace na špici tabulky vypadala nyní, kdyby Sparta v prvních třech kolech dvakrát nevybuchla. Pokud by nepodcenila nováčka z Hradce Králové a nepadla v Českých Budějovicích, měla by šest bodů navrch.

Každopádně k úspěšnému závěru podzimu se dá přičíst i účinkování v Evropské lize. Sparta postoupila ze skupiny na úkor Lausanne a Palerma. V dalším kole potká Liverpool. A už jen kvůli němu by se sparťané měli pokusit o to, aby o formu nepřišli.

Bony s Kweukem, fungující spolupráce afrických útočníků
Bony s Kweukem, fungující spolupráce afrických útočníků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud