Jakub Konečný
13. března 2011 • 09:37

Plzeň mistrem? Pět důvodů, proč to může vyjít

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Díky sobotnímu vítězství nad Spartou odskočila Plzeň svému největšímu rivalovi na pět bodů, čímž opět zvýšila své šance na historický titul. Cesta k němu bude ještě dlouhá, ve hře je třicet bodů a oba soky čeká ještě spousta záludných zápasů. Mistrovská víra Viktorie má nicméně reálné základy. Portál iSport.cz našel pět z nich.



NÁSKOK 5 BODŮ
Je to banální, ale ničím jiným, než pohledem na tabulku se začít nedá. Tím to přece i všechno v květnu skončí. Sparťané si malovali, jak ve Štruncových sadech natáhnou svou vítěznou sérii a poprvé vyskočí na první příčku. Místo toho jsou však stále druzí, navíc s větší ztrátou, než s kterou vstupovali do jarní sezony.

„Nenacházíme se v komfortní situaci. Soupeř má pětibodový náskok a vzájemný zápas k dobru, takže musíme získat o šest bodů víc než on,“ shrnul to první trenér Sparty Martin Hašek.

POTENCIÁL KÁDRU
Plzeň na rozdíl od Sparty nebyla v ligovém šlágru kompletní, scházeli jí distancovaní Milan Petržela a Petr Jiráček. S jejich návratem se kvalita mužstva ještě zvýší. Výhra nad Spartou je navíc úžasný psychologický impuls.

Svěřence Pavla Vrby by měla uklidnit a dodat jim potřebné sebevědomí do ligového finiše. Když v probíhající sezoně dokázali dvakrát skolit Spartu, měli by si přece poradit i s dalšími soupeři.


FAKTOR HORVÁTH
Čím je pro Spartu Tomáš Řepka, tím je pro Plzeň Pavel Horváth. Mezi oběma ikonami a lídry je však několik zásadních rozdílů. Horváth umí své spoluhráče usměrnit pozitivním směrem, což se o Řepkovi říct nedá. Sparťanský kapitán se buď stará sám o sebe, nebo pouští hrůzu. Byť na to má vzhledem k svému postavení právo, efekt takového počínání je značně diskutabilní.

Jiný je i přínos na hřišti v podání obou opor. Řepka může maximálně zajistit, aby Sparta neinkasovala, což není samozřejmě málo. Horváth má však ze své role ve středu hřiště na výsledek mnohem větší vliv. Tvoří hru, přihrává na góly a když je třeba, sám je i střílí.

Zklamaní sparťané poděkovali fanouškům a zmizeli do šatny. Hořká prohra je bude ještě dlouho bolet.
Zklamaní sparťané poděkovali fanouškům a zmizeli do šatny. Hořká prohra je bude ještě dlouho bolet.

ŽULOVÁ DEFENZIVA
Plzeň byla až do soboty vnímána jako parta fotbalových bohémů, kteří se o defenzivu příliš nestarají, protože vždy dají víc gólů, než soupeř. Proti Spartě však lídr tabulky ukázal, že umí i sveřepě a kvalitně bránit. „Dali jsme první gól, mohli jsme pak hrát ze zajištěné obrany. Po taktické stránce jsme to zvládli bez chyb,“ liboval si Pavel Vrba.

Celá zadní  linie zaslouží absolutorium, ale náročného kouče určitě potěšilo, že famózní výkon předvedl zejména Aleš Neuwirth. Velmi kritizovaný stoper doslova vygumoval Lea Kweukeho a otupil tím hlavní zbraň Sparty. To je báječné zjištění do dalších kol.

SPARTA A JEJÍ „ZLYHÁNÍ“
Olomouc? Jablonec? Mladá Boleslav? Kdepak, o titul může Plzeň připravit asi už jen Sparta. V dotahování má obhájce titulu velké zkušenosti, spoustu zápasů dokáže urvat jen silou, což je pro aspiranta na mistrovskou korunu nezbytná vlastnost. Jenže obhájce titulu je také schopen předvést to, čemu jeho GSM Jozef Chovanec říká „zlyhání“. Tedy nepochopitelně vybouchnout v nepravý čas – jako třeba v přímém souboji o první místo.

V Plzni měla Sparta k dispozici i Václava Kadlece s Tomášem Pekhartem, pro jejichž osvobození dělala první poslední. A stejně to bylo k ničemu. Těžko tedy očekávat, že si už letenští podobný výpadek odpustí. „Už nesmíme ztrácet, ale bude to velmi těžké,“ uznává i jejich gólman Jaromír Blažek.

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud