Michal Petrák
1. srpna 2010 • 19:11

Plzeň si poradila s klokany a vede ligu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horké odpoledne jako by z nich vysávalo síly, kterých plzeňští nechali spoustu ve čtvrtek na Letné v zápase s Besiktasem Istanbul. Přesto domácí dovedli zápas proti bezzubým Bohemians k vítězství – a vytáhli se do čela tabulky.



Vypadalo to, jako by na stadion ve Štruncových sadech zavítal před zápasem zlý černokněžník, který proklel půlící čáru. Jakmile ji jeden z týmů přešel, jeho hráči zapomněli hrát fotbal. Nepřesné přihrávky, nelogické ztráty míče, kličky bez efektu... „Zbytečně jsme ztráceli balony, Bohemka zahušťovala prostor, kolikrát bránila před vlastním vápnem v devíti lidech. O to to bylo obtížnější,“ krčil rameny Daniel Kolář.

Vršovický klub vstoupil do zápasu se stejnou taktikou jako v minulém kole v Hradci Králové – i když rozestavení i sestava se lišily. Zčásti za to mohla zranění, z týmu Bohemians vypadli Radek Sňozík, který na předzápasovém tréninku utrpěl „koňara“, Lukáš Hartig s problematickou achilovkou a Marek Nikl. Kreativní hráči však v zelenobílém dresu zůstali, i proto bylo s podivem, že se Jiří Kaufman, Jan Štohanzl či David Bartek do žádné kombinace nepouštěli.

Petr Jiráček se probíjí hostující obranou.Foto Michal Beránek (Sport)


Bohemka skutečně jen čekala na brejky. „Moc kombinovat nechtěli,“ tvářil se překvapeně Pavel Horváth. „Přitom mají tři čtyři hráče, kteří toho jsou schopní. Ale jen čekali na naši chybu.“

I hra na brejky má svoje kouzlo. Ostatně, sahají k ní i týmy v Lize mistrů. Vyžaduje však alespoň jednu přesnou nahrávku, a ta se „klokanům“ skutečně povedla jen výjimečně. „Co předvedli naši hráči směrem dopředu, to byla katastrofa,“ konstatoval trenér Bohemians Pavel Hoftych.

Za naprostou pasivitu a jalovost při ojedinělých ofenzivních pokusech přišel zasloužený trest. Minutu před vypršením základní hrací doby se po centru Petra Jiráčka z levé strany prosadil Kolář, který doklepl míč u vzdálenější tyče do brány. „Přišlo to v nejhorší možnou dobu, ale gól si zasloužili,“ uznal Hoftych.

Obrovská radost plzeňských fotbalistů z úvodní trefy utkání.Foto Michal Beránek (Sport)


A po přestávce se začal hrát fotbal. Ve druhé půli domácí ožili, pomohlo jim i to, že Bohemians museli vyvinout více ofenzivní snahy. Proto přišel na hřiště snaživý Martin Nešpor, který útok zelenobílých přece jen trochu rozhýbal. Vyloženou šanci však ani běhavý útočník nepřinesl.

Stal se pravý opak – na druhé straně se prosadili domácí. Dvougólové vedení jim přinesl perfektně kopnutým přímým kopem Horváth. „Pak jsme tomu trochu přizpůsobili hru, snažili jsme se ji rozkouskovat, protože nám v tom vedru už ubývaly síly,“ popisoval plzeňský kapitán záměr svého týmu.

Energie se s ubíhajícím časem vypařovala především z něj, Koláře a Milana Petržely. A prostřední jmenovaný daroval Bohemians alespoň kontaktní gól. Na půlce nesmyslně ztratil míč a brejk s přehledem zakončil náhradník Martin Nešpor. Plzeňská tradice lacino inkasovaných gólů tak zůstala zachována. A podle trenéra Pavla Vrby z toho už kouká finanční postih. „Já bych ale chtěl, abyste pochválili Nešpora. Udělal to dobře. Ne že ten jeho gól přebije Kolářova chyba,“ diktoval po zápase novinářům se smíchem Hoftych.

Plzeň se po Nešporově trefě k závěrečnému hvizdu protřásla strachy. Vítězství však nakonec uhájila.

FC Viktoria Plzeň - Bohemians 1905 2:1 (1:0)

Branky: 44. Kolář, 65. Horváth - 83. M. Nešpor. Rozhodčí: Franěk - Kordula, Wilczek. ŽK: Štohanzl, M. Nešpor (oba Bohemians). Diváci: 5228.

Sestavy:

Plzeň: Krbeček - Limberský, Navrátil, Bystroň, Jiráček - Petržela (86. Darida), Rada, Horváth, Kolář (90. Vaněček), Hruška (63. Střihavka) - Rezek.
Trenér: Vrba.

Bohemians 1905: Marek - Jindřišek, Cseh, Lukáš, D. Nešpor - Štohanzl (65. Cissé), Kaufman (46. M. Nešpor), Držík, Moravec, Bartek (55. Trubila) - Škoda. Trenér: Hoftych.

HLASY PO UTKÁNÍ

Plzeňský kouč Pavel Vrba byl rád za vítězství, přesto po zápase měl řadu kritických připomínek ke hře svého týmu. "Vítězství to pro nás je důležité, ale mrzí mě, že jsme si zápas svojí chybou stejně jako v minulých zápasech zase zkomplikovali a báli se o vítězství až do konce. Přitom jsem po našem druhém gólu už myslel, že to dohrajeme v klidu. U některých hráčů na konci zápasu byla také markantní únava z náročného programu," řekl Vrba, jehož tým ve čtvrtek odehrál první zápas 3. předkola Evropské ligy s Besiktasem Istanbul a za čtyři dny jej čeká odveta v Turecku.

Zbytečné chyby jeho svěřenců, kteří přesto po dnešním vítězství v neúplné tabulce vedou ligu, mu vadí. Dosud všechno přecházel domluvou, ale záložník Daniel Kolář se prý už může nachystat na pokutu.  "Není normální, abychom si zápasy tak komplikovali. Zřejmě sáhnu k finančnímu postihu," vzkázal Vrba.

Těsně před utkáním jej prý naštval i záložník František Rajtoral, který Vrbovi oznámil, že kvůli poraněnému kotníku není schopen hrát. Vrbovi vadilo, že mu Rajtoral o zranění neřekl dřív.

"V pátek po zápase s Besiktasem jsem se hráčů ptal, jestli má někdo zdravotní problémy, to samé v sobotu a až na (záložníka) Radu se nikdo neozval. A čtvrt hodiny před zápasem mi Rajtoral oznámí, že nemůže hrát. Jeho profesionalismus těžce selhal, poslal jsem ho ze stadionu domů, ať se jde léčit, nechtěl jsem ho brát ani na lavičku," vysvětloval naštvaně Vrba.

Také trenér Bohemians Pavel Hoftych byl po utkání zachmuřený. Toho zase zklamalo, jak ustrašeně "klokani" v Plzni hráli. "Přitom jsme mysleli, že bychom náročný program Plzně mohli využít. V prvním poločase jsme ale hráli strašně bázlivě. To, co jsme předvedli směrem dopředu, byla katastrofa. Za pasivitu jsme si zasloužili i ten inkasovaný gól, který přišel v nejhorší možný moment těsně před přestávkou," uvedl Hoftych.

I když se podle něj hosté po změně stran zlepšili, bylo to stejně málo na to, aby Bohemians v Plzni bodovali. "Nadechli jsme se až na konci, ještě jsme možná mohli vyrovnat. Kdybychom byli odvážnější a chtěli víc, mohli jsme tady uhrát něco víc," řekl Hoftych.

Chválu si od něj vysloužil dvacetiletý Nešpor za to, jak vyřešil situaci před svým prvním ligovým gólem. "Udělal to výborně, je to velký talent," prohlásil Hoftych.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud