22. prosince 2011 • 16:07

Hřebík je GSM, slibuje novou Spartu: Chceme se učit od Barcelony

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně 22. prosince byl ve funkci generálního sportovního manažera fotbalové Sparty potvrzen Jaroslav Hřebík. Prvním trenérem na Letné zůstane Martin Hašek, jeho asistentem se stal olomoucký Václav Jílek. Trenérem brankářů bude Pavel Srníček, vedoucím týmu Miroslav Baranek. Poslelství je jasné. Progresivní kouč chce ve Spartě začít novou, moderní éru. A učit se od největšího velkoklubu světa.



Letenský klub dva dny před Štědrým dnem oficiálně přivítal ve funkci GSM Jaroslava Hřebíka. "Rozhodování bylo hodně těžké, přemýšlel jsem dnem i nocí. Ale chci ve fotbale ještě něco dokázat," vysvětlil zkušený kouč, proč se do Sparty rozhodl potřetí vrátit.

Třiašedesátiletý Hřebík bude ve Spartě působit už potřetí v kariéře. V sezoně 2001/2002 a v roce 2005, kdy musel odejít také po nátlaku fanoušků nespokojených s tehdejšími výsledky, v letenském klubu pracoval jako hlavní trenér. Teď bude mít větší pravomoci a bude řídit celý sportovní úsek.

"Nabídku Sparty jsem rozmýšlel dlouho, přemýšlel dnem i nocí. Chci ve fotbale ještě něco dokázat, proto jsem ji přijal," vysvětlil Hřebík, proč potřetí vstupuje do stejné řeky.

S jakým plánem do Sparty přichází? "Sparta by měla mít nejlepší hráče v republice a ti by si měli uvědomovat, co pro ně klub znamená. Každý by si měl vážit toho, že dostane možnost ve Spartě hrát," naznačil Hřebík.

Jaroslav Hřebík pózuje fotografům
Jaroslav Hřebík pózuje fotografům

Vzor vidí ve stylu, který praktikuje Barcelona, současný nejlepší klub světa. "Fotbal se vyvíjí určitým směrem a dost vysokým tempem. Trend určuje Barcelona. Všechna mužstva tak hrát samozřejmě nemohou, ale styl určuje," přiznal, kým se hodlá inspirovat.

Hřebík bude dál trénovat i reprezentační devatenáctku, s níž v létě získal stříbro na mistrovství Evropy. Ve Spartě se dohodl na tom, že může působit také ve svazové funkci.

"Mám smlouvu jen do léta a chci tam svou práci dokončit. Pak přijde od osmnáctky Josef Csaplár," uvedl Hřebík. "Navíc devatenáctka má jen jeden kvalifikační turnaj, který je 14 dní po skončení ligy. Proto to jeho práci pro Spartu neomezí," dodal Přibyl.

Hašek ve funkci zůstává, přichází Jílek

Vedení prvního týmu, který po 16 kolech vede ligovou tabulku s šestibodovým náskokem na Liberec, bude mít na starosti především Hašek, byť s Hřebíkem bude všechny důležité kroky konzultovat.

Hašek sice po podzimní části sezony skončil stejně jako celý realizační tým v čele s Chovancem, ale Hřebík jej vzápětí do funkce dosadil zpátky. "Martin Hašek tu odvedl dobrou práci. Je to pro mě trenér, kterému maximálně důvěřuji a s kým mohu komunikovat," řekl Hřebík.

Haškovým asistentem se stal Jílek, kterého Hřebík zná ze společného působení u mládežnických reprezentací. Jílek na Letnou přichází z Olomouce. Sigma, bojující o záchranu v nejvyšší soutěži, jej sice před týdnem odmítla uvolnit, protože Jílek měl pomáhat novému kouči Petru Uličnému u prvního týmu Hanáků, ale ti nakonec se Spartou našli společnou řeč a dovolili Jílkovi odejít. Na oplátku přichází do Sigmy na hostování Jakub Podaný a v budoucnu budou na Hané hostovat další dva hráči.

Jaroslav Hřebík pózuje fotografům
Video se připravuje ...


"Se Sigmou byla jednání velmi konstruktivní. Věříme, že to může být nastolení dlouhodobé spolupráce," řekl Přibyl. "S příchodem Václava Jílka se nám podařilo dosáhnout toho, že ze seznamu lidí, které by chtěl pan Hřebík v týmu, máme všechny, kteří byli uvedeni na prvním místě," dodal.

O brankáře se ve Spartě bude nově starat Srníček, který střídá další dlouholetou oporu reprezentace Jana Stejskala. Srníček naposledy působil jako trenér mladých gólmanů v Ostravě. Na Letné může předat bohaté zkušenosti, které nasbíral při svých štacích v anglických klubech Newcastlu United, Sheffieldu Wednesday, Portsmouthu či West Hamu, italské Brescii či portugalském celku Beira Mar. S Hřebíkem se zná z působení u reprezentační devatenáctky.

Návrat do Sparty zažije její někdejší opora ze záložní řady Baranek, nový manažer týmu. "Míru znám jako hráče. Kromě charakteru se mi líbí, jaký to byl pracovitý hráč. Vždy byl první. Chci, aby Sparta byla pracovitý tým, a když u týmu bude člověk, který má pracovitost v krvi, tak věřím, že mi v tom maximálně pomůže," dodal Hřebík.

Kondičním trenérem zůstává Pavel Rada, fyzioterapeutem bude nadále Vít Zelenka. Masérem je Petr Prášek a hlavním lékařem byl jmenován David Erhart z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Sparta však bude využívat zázemí kliniky CLPA v pražských Vysočanech. Kustodem je David Matěka.

ONLINE: Tisková konference Sparty

15:50 Tisková konference končí. GSM Jaroslav Hřebík představil nový realizační tým. Prvním trenérem zůstává Martin Hašek, z Olomouce přijde Václav Jílek, vedoucím týmu bude Miroslav Baranek, trenérem brankářů Pavel Srníček.

15:47 Posily? "Já jsem s hráči nespolupracoval, to Martin Hašek, Ještě přijde pan Jílek, pak si sedneme a zjistíme, koho budeme potřebovat a koho ne. V tuhle chvíli nemůžu chtít a říct, že bych chtěl nové hráče. Do přípravy by mělo přijít nějakých 25 hráčů. Například kluci z devatenáctky mají vysoký potenciál, který je dobré využit. Ale další hráče musím nejdřív poznat."

15:46 "Sparta by měla mít nejlepší hráče v Čechách a ti hráči by si měli uvědomovat, co pro ně Sparta znamená. Každý by si měl vážit toho, že je ve Spartě a dostane možnost tady hrát."

15:44 "Chtěl bych, aby v klubu byla jednotná linie, filozofie co se týče přípravy všech týmů. Kolikrát jsem říkal, že nejlepší je hráče si vychovat. Klub by měl mít svůj charakter, přistoupilo se na to v Evropě skoro všude."

15:40 Proč Martin Hašek? "S Martinem Haškem jsem spolupracoval při mém prvním i druhém působení ve Spartě, byli jsme v úzkém kontaktu. Martina znám, odbornou i charakterovou stránku má takovou, že jsem chtěl, aby tady zůstal a dál trénoval. Věřím, že tady odvedl kvalitní práci. Je pro mě trenér, kterému maximálně důvěřuju."

15:38 "Moje manželka mi řekla, že je to nejhorší dárek, který jsem jí mohl dát. Bude to těžké pro celou rodinu. Setkával jsem se i s fanoušky, kteří mě neměli rádi a nechtěli, abych byl ve Spartě," pokračuje Hřebík.

15:37 "Je to funkce velice zodpovědná, jedna z těch, která mi bude nahrazovat fotbalovou kariéru. Chci být součástí týmu a pomáhat mu, jak nejvíc to půjde," pokračuje Baranek.

15:34 Otázka na Miroslava Baranka, co říká nové roli ve Spartě. "Jsem moc rád, že mne Sparta oslovila k novému působení v tomto klubu. Chci, aby nová Sparta byla úspěšná na všech frontách. Má náplň práce se bude postupně specifikovat. Na funkci jsem ale připraven, stejně jako jsem dřív byl na fotbal."

15:33 Proč Miroslav Baranek? "Znám ho jako hráče. Líbí se mi na něm, jaký to byl hráč. Nesmírně pracovitý. na tréninku byl vždy mezi prvníma. Jestli chci, aby Sparta byla pracovitý tým, takový člověk mi maximálně pomůže.

15:32 "Myslím si, že bych na lavičce ani nemusel být, protože trenérům důvěřuju. I když mám stejné kompetence jako Jozef Chovanec a na lavičku můžu. Ale ještě uvidím, tohle budeme dolaďovat."

15:29 Kdo bude ve Spartě zodpovědný za hráčskou politiku? "Co se týká hráčů, bude probíhat odborná diskuze realizačního týmu, poslední slovo má Jaroslav Hřebík," vysvětluje Přibyl.

Příchod Jaroslava Hřebíka na tiskovou konferenci, kde byl oficiálně oznámen jeho návrat do Sparty
Video se připravuje ...

15:28 "Petr Kouba pracuje jako hlavní trenér brankářů u A mužstva reprezentace, to by s prací ve Spartě skloubit nešlo. Pak zbýval Pavel Srníček, který se mnou pracoval u devatenáctky," vysvětluje Hřebík volbu trenéra brankářů.

15:27 "Hráči, kteří jsou na hostování, začnou lednovou přípravu na Spartě, abych je mohl dostatečně poznat. Stáhneme hráče, kteří jsou na hostování a půjdou k nám do tréninkovém procesu," vysvětluje Hřebík, že dostanou šanci i mladí hráči.

15:24 "Pro výběr hráčů je nejdůležitější charakter, to samé platí i o lidech do realizačního týmu. O jejich charakteru jsem se přesvědčil v minulosti, kdy jsem s nimi spolupracoval. Pan Jílek je trenér, který se mi nejvíc blíží co se týče odborné stránky," doplňuje Hřebík.

15:22 Proč jste si vybral pana Jílka? "Se Sigmou Olomouc byla jednání korektní, dospěli jsme k dohodě, kdy za uvolnění trenéra Jílka přijde hráčská náhrada. Sparta je připravena s Olomoucí spolupracovat ve formě hostování, půjde zhruba o dva hráče. Konkrétní jména jsou v jednání, smluvně se dolaďují. Jedním bude pravděpodobně Podaný, půjde ještě druhý hráč." vysvětluje Přibyl angažování nového druhého trenéra.

15:20 "Fotbal musí být přijatelný pro fanoušky a dostatečně konkurenceschopný v Evropě. Fotbal se vyvíjí určitým směrem a dost vysokým tempem. Trend určuje Barcelona. Všechna mužstva tak hrát samozřejmě nemohou, ale ten trend Barcelona určuje. Spousta klubů se tomu blíží. Je to fotbal dostatečně aktivní s tím, že dochází po ztrátě míče k okamžité snaze ho získat zpět. Útočit v dostatečném počtu hráčů a kvalitně po ztrátě míče bránit. Ten proces je jednoduchý. Abychom ty návyky do hráčů dostali, musí být hráči ten trend ochotni postoupit," nastiňuje Hřebík představu o budoucím stylu Sparty, který by do týmu chtěl dostat.

15:17 "Zdědil jsem všechny kompetence i odpovědnost po Jozefu Chovancovi. Měl bych všechno řídit. Ale vybral jsem si lidi, o kterých jsem přesvědčený, že jsou na správném místě. Dostatečně jim důvěřuju. Budu řídit tréninkový proces, ale vždy po konzultaci s ostatními. Sestava též vyplyne po konzultaci. Když budou nějaké nesrovnalosti, rozhodnu já," vysvětluje Hřebík.

15:15 Co vás přimělop změnit názor a vrátit se na klubovou scénu? "Po zkušenostech, které jsem s klubovým fotbalem měl, jsem se už vracet nechtěl. Šel jsem trénovat mládež a to jsem dělal rád. Nyní nejdu do trenérské funkce, já budu trenéry řídit. U reprezentace jsem si ověřil, že to zvládnu," je přesvědčený Hřebík.

15:13 "S mladými pracuju už tři a půl roku. Chtěl bych v devatenáctce pokračovat, smlouvu tam mám do léta. Příští rok končím a pak přijde k mužstvu pan Csaplár od osmnáctky. Já bych chtěl dokončit cyklus, který jsem u reprezentace začal. Smlouva u svazu to připouští," reaguje Hřebík na dotaz, zda bude pokračovat i u národního týmu.

15:11 Slovo si bere Jaroslav Hřebík. Tahle židle je ještě horká od mého předchůdce, říká. "Rozmýšlel jsem se dlouho, vím, co znamená pracovat ve Spartě. V minulosti jsem musel skončit dvakrát předčasně, rozmýšlel jsem se dnem i nocí. Nebude to lehké pro mě ani pro rodinu. Nabídku jsem vzal, protože chci ještě něco dokázat, pokračuje," vysvětluje, jak jeho rozhodování o nabídce Sparty probíhalo.

15:09 "Chtěl bych také poděkovat Tomáši Řepkovi a Jaromíru Blažkovi, kteří v týmu skončili. Klub jim určitě chce připravit důstojnou rozlučku, s oběma jsme v kontaktu. Jsme rádi, že to loučení proběhlo důstojně. Věříme, že exhibici dotáhneme do zdárného konce a v létě je fanoušci uvidí ještě jednou v dresu Sparty," říká dále Přibyl.

15:07 "Hřebík přichází do manažerské pozice, protože jsme si vědomi, že takové schopnosti má. Dokáže řídit velkou firmu a zúročí to i ve Spartě. Jsme přesvědčeni, že Spartu sjednotí. Dokáže také pracovat pod tlakem, který práce v našem klubu přináší," pokračuje Přibyl.

15:05 "Hřebík byl oficiálně osloven 8. prosince poté, co byl oznámen odchod starého realizačního týmu. Rozhodly pro něj tyto argumenty: Hřebík 18 let trénuje jako profeisonální kouč, pro nás je jasnou referencí práce, která za ním stojí. Například ME do 19 let," vysvětluje Lukáš Přibyl, místopředseda představenstva.

15:03 Nový realizační tým Sparty: GSM Jaroslavc Hřebík, první trenér Martiin Hašek, druhý trenér Václav Jílek, trenér brankářů Pavel Srníček, vedoucí týmu Miroslav Baranek.

15:02 Podle informací iSport.cz bude do funkce uveden i Václav Jílek, který přijde z Olomouce. Vykonávat bude funkci asistenta trenéra.

15:01 Do sálu právě přichází představitelé Sparty v čele s Jaroslavem Hřebíkem.

14:50 V tiskovém sále zatím běží přenos ČT24, kde vysílají poctu Václavu Havlovi z pražského Karolina. U mikrofonu stojí Ivo Mathé, bývalý ředitel ČT a současný rektor Akademie múzických umění.

14:44 Spolu s Jaroslavem Hřebíkem se tiskové konference zúčastní i Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty. Dále místopředseda představenstva klubu Lukáš Přibyl, s nimi ještě Miroslav Baranek, bývalý hráč Sparty a reprezentace, který nastupuje do funkce vedoucího A týmu.

14:39 Vítejte u ONLINE přenosu uvedení Jaroslava Hřebíka do funkce GSM fotbalové Sparty. Do zahájení tiskové konference chybí zhruba 20 minut. Je jisté, že Hřebík se generálním sportovním manažerem Sparty dnes stane. U pultíku už je připraven štítek s jeho jménem, za který za malou chvíli zasedne.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud