11. dubna 2012 • 16:48

Poborský vstupuje do politiky. S číslem 8 kandiduje za ODS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý fotbalový reprezentant Karel Poborský bude osmý v pořadí na kandidátce ODS pro podzimní volby v Jihočeském kraji. Prakticky celý svůj dosavadní život spojil čtyřicetiletý rodák z Třeboně na Jindřichohradecku se sportem. Nyní se však připravuje na novou etapu.



"Je to pro mě nová výzva. Lidé v poslední době na politiky často jen nadávají. Já bych chtěl přispět k tomu, aby změnili názor a na politiky si jen nestěžovali ," řekl dnes Poborský ČTK. O jeho zařazení na kandidátku rozhodl úterní krajský sněm občanských demokratů.

Leckoho napadne, že by se rekordman v počtu reprezentačních startů mohl stát jen jakousi reklamní tváří ODS, na níž by strana přilákala voliče. Poborský však tvrdí, že za jeho kandidaturou stojí něco jiného. "Chci aktivně ovlivňovat vývoj Jihočeského kraje. Pokud ve volbách uspěji, budu prosazovat politiku ODS, která je mi nejbližší," řekl Poborský.

Připustil, že by to pro něj byla nová zkušenost. I když prý v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, kde bydlí, se snaží samosprávě v případě potřeby pomoci. "Ale až tahle kandidatura je de facto mým transparentním vstupem do politiky," uvedl bývalý hráč Manchesteru United, Lazia Řím, Benfiky Lisabon, Sparty, Slavie, Viktorie Žižkov nebo Českých Budějovic.

O tom, že by se částečně odklonil od fotbalu a více zaměřil na regionální politiku, uvažoval už delší dobu. Navíc ho prý s nabídkou na místo na kandidátce nedávno oslovil i starosta Hluboké Tomáš Jirsa, jenž povede ODS do krajských voleb jako lídr. "Znám ho dobře, mám v něj důvěru," uvedl.

Majitel stříbrné a bronzové medaile z evropských šampionátů zatím nepřemýšlí o tom, jestli se politice postupně bude věnovat více a více. Momentálně má především na starosti fotbalový SK České Budějovice, jehož je spoluvlastníkem, navíc vyvíjí i další podnikatelské aktivity a je členem výkonného výboru Fotbalové asociace ČR.

Karel Poborský se raduje z gólu do sítě Portugalska ve čtvrtfinále Eura 1996 Karel Poborský se raduje z gólu do sítě Portugalska ve čtvrtfinále Eura 1996Foto Jaroslav Legner (Sport)

"Do krajských voleb nevstupuji s tím, že je to pro mě za každou cenu přestupní stanice do vyšší politiky. Rád bych jen pomohl ODS, kterou jsem vždy volil a propagoval při různých akcích a mítincích," uvedl Poborský.

Není zdaleka jediným českým sportovcem, který se po konci kariéry zkusil věnovat politice. Nyní je například poslancem hokejový olympijský vítěz Jiří Šlégr, v minulosti zase seděl v Senátu bývalý fotbalový reprezentant Karel Jarůšek.

Zastupitelem Prahy 6 byl osm let olympijský vítěz v kanoistice Lukáš Pollert a v Pardubicích vykonává mandát zastupitele bývalý hokejový reprezentant Otakar Janecký.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud