Pavel Kalouš
19. října 2012 • 13:50

Klíčové otázky korupční kauzy: Výslechy? Plzeň není ve hře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Korupční kauza dost možná uvízla na mrtvém bodě. Policie údajně ani po měsíci neobdržela od šéfa FAČR Miroslava Pelty ani majitele Sparty Daniela Křetínského žádné důkazy, spoléhat tak zřejmě může jen na výslechy celkem pěti osob. Deník Sport vybral devět klíčových otázek kolem nepřehledné kauzy, na které teď přináší odpovědi.



>> Tahali Křetínský s Peltou všechny za nos?

Ne nutně. Křetínský nikdy nemluvil o tom, že Peltovi předal „důkazy“. Pouze „informace“. Jeho taška tak mohla obsahovat dokument popisující obecně systém nekalých praktik – bez konkrétních důkazů a jmen. Tento materiál mohla policie obdržet, ale zároveň nedostat žádné důkazy.

>> Důkazy prý nejsou, o co tady pak jde?

O vysokou hru. Křetínský chtěl, aby se špinavé praktiky v lize utnuly hned. A to se mu tím, že udělal „bububu“, podařilo. Pokud by šel nejdřív na policii, nekalosti by pokračovaly i během tichého vyšetřování. Pustit se do takové akce bez důkazů by však i pro Peltu byl příliš velký risk.

>> Kdo všechno byl u výslechu?

Prokazatelně zatím pět osob. Kromě Pelty a Křetínského ještě bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký, šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková a fi nanční kontrolor asociace Miroslav Platil. Například nikdo z Plzně, o které se nejčastěji s aférou spekuluje, předvolán k výslechu dodnes nebyl.

>> Jaký bude další postup policie?

Dál bude shromažďovat důkazy. Může vyslechnout další svědky, zkoumat záznamy z bezpečnostních kamer, případně prověřit bankovní převody podezřelých osob. Vyšetřování může zpomalit i to, že je protikorupční útvar nyní plně vytížený v souvislosti s politickými kauzami.

>> Proč nebylo zahájeno trestní řízení?

Kauza je údajně stále ve fázi prověřování, což znamená, že policie ještě shromažďuje důkazy. Teprve v případě, že má důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu, zahájí trestní řízení. Rozhodnout se musí do tří měsíců od podání oznámení, lhůtu je ale možné prodlužovat.

>> Jsou odposlechy použitelné jako důkazy?

Nejsou. Odposlech je legální pouze v případě, že ho povolil soud. Což se v tomto případě rozhodně nestalo. Pokud Křetínský odposlechy má, v trestním řízení jsou stejně k ničemu. Proto je vyloučeno, že je policii předal. Fotbalová disciplinárka však na jejich základě trest vynést může.

>> Jaká je šance, že něco policie vyšetří?

Malá. Nejsilnější důkazy, který mohl mít Křetínský v ruce, tedy odposlechy, jsou k ničemu, a dál platí, že podobně silné střelivo si nyní bude policie opatřovat jen těžko. Pokud docházelo v lize k něčemu nekalému, dotyční si teď téměř jistě dali „pohov“. Alespoň na čas.

>> Hrozí postih i Křetínskému nebo Peltovi?

Ano. Pokud dotyční fakticky rozpoutají tak závažnou kauzu a nakonec se ukáže, že neměli žádné důkazy, lze jejich čin charakterizovat jako „poškozování jména fotbalu“. Trest v podobě fi nanční pokuty by pak u disciplinárky hrozil nejen Danielu Křetínskému, ale paradoxně i Miroslavu Peltovi.

>> Jak reaguje na český skandál UEFA?

Velmi vlažně. Česká strana UEFA informovala o kauze dopisem s tím, že o detailech nemůže Miroslav Pelta mluvit. Nezávisle na tom pak obdržela dotaz, zda se aféra týká i sázkařské mafi e. „Nemám pocit, že by to český fotbal poškozovalo,“ tvrdí generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud