Michal Petrák
1. listopadu 2012 • 21:47

VIDEO: Trenér Jablonce Kotal ukazuje, jak střílí góly kanonýr Lafata

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má neskutečnou bilanci vstřelených gólů. V české lize je svým zabijáckým instinktem jedinečný. V čem tkví produktivita Davida Lafaty, to ukazuje na exkluzivním videu u taktické tabule jablonecký trenér Václav Kotal.



„Doufám, že teď jsem poradil všem soupeřům,“ rozesměje se kouč vedoucího týmu tabulky Gambrinus ligy, když na kameru předvede, jak si představuje využití Davida Lafaty. Václav Kotal si dobře uvědomuje, že kanonýr od pánaboha je pro jeho tým životně důležitý. „Pro nás je určitě nenahraditelný. To je jednoznačné,“ smeká trenér.

Kouč, který nade vše staví taktickou připravenost a pracovitost, v Lafatovi objevil po svém letním „přestupu“ z Hradce Králové do Jablonce poklad.

„Tak, jak pracuje David Lafata na tréninku, by měli pracovat všichni hráči. Nevypustí žádnou situaci, snaží se udržet maximální koncentraci... Byli bychom jen rádi, kdyby jeho filozofii vzalo za svou více hráčů. A myslím, že už se o to snaží. Když jsme sem přišli a ptal jsem se, jestli viděli nějaký zápas soupeře, polovina z nich nevěděla ani proti komu hrajeme. Teď jsem se ptal, jestli viděli sestřihy Jihlavy, a nebyl nikdo, kdo by je neviděl. I když doufám, že se mě nebojí,“ směje se Kotal.

Jablonecký trenér Václav Kotal ukazuje, z jakého prostoru střílí góly kanonýr David Lafata
Video se připravuje ...

Přitom když trenér v létě přišel, neprožíval jeho nejobletovanější svěřenec nijak růžové období. Na EURO si nekopl ani minutu, navíc se hroutil jeho přestup do Sparty, po němž střelec toužil.

„Přestup na něm mohl něco zanechat, bavili jsme se o tom, ale v práci na tréninku jsem neviděl žádný rozdíl. Taky vidíte, že jeho současná efektivita je vysoká. Myslím, že hlavní problém u něj byl v tom, že byl s nároďákem na EURO a neabsolvoval přípravu. Kondice je u něj přitom velmi důležitá. Hledá si místo, neustále pracuje, chodí do hloubky pole...“ popisuje Kotal, s čím se Lafata v létě potýkal.

Reprezentace je pro jeho útočníka ožehavé téma. V nejvyšší české soutěži se může na hlavu stavět, střílí jeden gól za druhým, v národním týmu však sbírá jen minutky. Nejen proto, když Kotal narazí na Lafatovu reprezentační kariéru, svraští obočí.

Trenér Jablonce Václav Kotal při focení pro deník Sport a web iSport.cz
Trenér Jablonce Václav Kotal při focení pro deník Sport a web iSport.cz

„David potřebuje kvalitně trénovat, aby měl kondici. Bylo to vidět v zápase s Příbramí po kvalifikačním utkání s Dánskem – byl neviditelný. Výpadek byl znát, až po dvou týdnech tréninku tady se dostal do pohody. Když jste jako zkušený hráč na srazu reprezentace a nejste využitý, působí to na vaši psychiku. Jinak se k tomu nechci moc vyjadřovat, uznávám, že každý trenér pracuje tak, aby byl úspěšný,“ odmítá se pouštět do kritiky způsobu, jakým s jeho klenotem zachází Michal Bílek.

„Mě sice překvapuje, že nedostává víc šancí, protože si myslím, že by mohl být víc využitelný, ale nic s tím nenadělám, nemůžu to ovlivnit,“ krčí rameny.

Přes všechny těžkosti mu Lafata v lize nadále odvádí neocenitelné služby. A připomíná Kotalovi spoluhráče, s nímž se v době aktivní kariéry potkal ve Spartě.

„Pamatuju si, když jsem hrával, a přišel Standa Griga do Sparty, byl to podobný typ hráče. Dokázal si ve vápně najít prostor, kam míč nejspíš může přiletět. David má podobný instinkt. Už musíte mít jen hráče, kteří to do toho prostoru umějí nahrát,“ mne si ruce.

Vystřílí v této sezoně Lafata Jablonci konečně titul?

Rozhovor s Václavem Kotalem si přečtěte v pátečním deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud