17. ledna 2013 • 17:40

Vrtkavá kariéra Fenina: Góly, potlesk, skandály a těžké deprese

Autor: sh, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | Nejdřív si získal pověst velkého talentu českého fotbalu, potom se začala slibně rozjetá kariéra Martina Fenina kazit. Vylétne zpátky na výsluní v pražské Slavii? Připomeňte si dosavadní fotbalové osudy čerstvé posily, kterou představili tento týden v Edenu.



VZESTUP

Podzim 2003: Pozvánka od Straky, první ligový gól
Od tehdejšího trenéra Teplic Františka Straky obdržel pozvání do A-týmu. Nadějnému útočníkovi bylo v té době 16 let. Na jaře 2004 v květnovém zápase se Zlínem vstřelil při pátém ligovém startu premiérový gól. Během následujících tří let se napevno usadil v základní sestavě Severočechů.

2008. Místo žlutomodrých teplických barev si Martin Fenin oblékl černočervenou kombinaci.Foto Pavel Mazáč (Sport)
Červenec 2007: Stříbrné dvacítky
Na MS dvacetiletých v Kanadě zastavila spanilou jízdu národního týmu až ve finále Argentina (prohra 1:2). Autorem jediné české trefy byl právě Fenin, který patřil mezi nejlepší útočníky šampionátu, celkem vstřelil tři branky. Výkony na turnaji spustily vlnu zájmu předních evropských klubů.

Srpen 2007: Premiéra v reprezentaci
Bezprostředně po šampionátu dvacetiletých dostal premiérovou pozvánku do A-týmu reprezentace, v přátelském utkání s Rakouskem (1:1) si připsal první start.

Prosinec 2008: Přestup za 100 milionů
Přestože ležely na stole nabídky i elitních klubů, útočník kývl průměrnému týmu německé ligy z Frankfurtu. Eintracht za něj Teplicím zaplatil kolem 100 milionů korun.

Leden 2008: Hattrick při debutu
Zažil fantastický vstup do bundesligy, při debutu v utkání proti Hertě Berlín se blýskl hattrickem! V německých médiích byl opěvován, vypadalo to, že se z něj stane vůdčí postava Frankfurtu. Brzy však věci nabraly opačný kurz…

PÁD

Sezona 2008/2009: Podpálení bytu, pokles výkonnosti
V ročníku málokdy chyběl v základní sestavě, jeho výkonnost však nabrala sestupnou tendenci. Postupně ztrácel trenérovu důvěru. Začal o sobě dávat vědět víc mimofotbalovými záležitostmi. Při grilování na balkoně podpálil byt, škoda se pohybovala kolem dvou a půl milionu korun. Útočník zůstal nezraněn.

Duben 2009: Aféra s prostitutkami
Po domácí porážce se Slovenskem v kvalifikaci MS 2010 (1:2) se zapletl do památné aféry. Bezprostředně po utkání s několika spoluhráči vyrazil do pražské restaurace U ševce Matouše. Následující den otiskla média fotografi e hráčů ve společnosti prostitutek. Trest? Byl vyřazen z národního týmu, brzy se však do něj vrátil.

2011. V Cottbusu se Martin Fenin po příchodu z Frankfurtu také neuchytil.Foto Jaroslav Legner (Sport)

Léto 2011: Odchod do Cottbusu
V sezoně 2010/2011 se ve Frankfurtu trápil stále víc a víc, na hřiště se dostal občas jako střídající hráč. Klub jej po jejím skončení prodal do druholigového Cottbusu.

Říjen 2011: Deprese, pád z balkonu
Splín z neúspěchu na frankfurtské štaci vyústil v deprese, které se Fenin snažil utlumit prášky. Pod jejich vlivem, údajně v kombinaci s alkoholem, vypadl z okna hotelu Sorat v centru Cottbusu, kde přechodně bydlel. Náraz na chodník z pětimetrové výšky jako zázrakem přežil, brzy nastoupil tříměsíční antidepresivní léčbu.

Leden 2012: Neúspěšný návrat
Na počátku loňského roku se zapojil do tréninku s týmem, na jaře stihl za Cottbus odehrát pouze sedm zápasů, v nichž neskóroval. Loni na podzim sešup pokračoval, polovinu z šesti duelů, do kterých zasáhl, odehrál v rezervním mužstvu.

2004. Martin Fenin v teplickém dresu v utkání proti Slavii
2004. Martin Fenin v teplickém dresu v utkání proti Slavii

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud