Ondřej Škvor
31. března 2013 • 21:00

Stará křivda i pocit, že Plzeň chválí, to Spartu nakoplo, řekl Palička

Autor: Ondřej Škvor, isport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šlágr Gambrinus ligy přinesl radost na Letnou, Sparta vyhrála nad Plzní 1:0 a dotáhla se na rivala v tabulce. Podle experta Vlastimila Paličky lze tříbodový zisk Sparty považovat za zasloužený. „Jeho základem byla individuální motivace jejích hráčů. Ve sparťanech se v dobrém spojila naštvanost z minulé křivdy, podle mého v kombinaci s pocitem, že Plzeň je na rozdíl od ní chválená. Takovou motivaci nic nenahradí, ani vysoké prémie,“ tvrdí Palička.



Expert tvrdí, že právě tyto faktory nastartovaly letenské mužstvo v bitvě se Západočechy. „My trenéři si někdy třeba i něco vymyslíme, abychom tu zdravou naštvanost v hráčích vybudili.

Když k tomu připočteme, že Sparta musela vyhrát a Plzni stačila i remíza, je pak to, co se dělo na hřišti, logické. Herní projev Sparty tomu odpovídal,“ vysledoval Palička.

Podle něj se v sobotním duelu role mužstev proti podzimnímu vzájemnému utkání proměnily. „Při předchozím zápase obou soupeřů v Plzni platilo, že Sparta rozehrávala dlouze přes stopery, na rozdíl od Plzně, kde prim hrála záloha. Teď si to mužstva úplně vyměnila,“ všiml si odborník.

Podle Paličky Letenští v rozehrávce téměř vynechávali krajní obránce.

„Stopeři rovnou s rozehrávkou mířili vysoko, na střední záložníky Matějovského a Váchu. Třeba pravý stoper Švejdík nahrál pravému bekovi Zápotočnému jenom jednou, naopak to bylo dvakrát. Je to důkaz, že sparťané dostali jasný pokyn hrát rychle do středu hřiště,“ konstatoval expert.

Letenským tak vyšel tah, kdy se krajní obránce vysouvali do středu pole a až tam se zapojovali do hry. „Přihrávky dostávali ze zálohy, hlavně od Váchy. Byli to vlastně středoví hráči. Proto bylo nebezpečné, když právě Vácha několikrát ztratil míč, protože beci byli příliš vysoko,“ poznamenal Palička.

Proud hry fotbalové Sparty v zápase Gambrinus ligy s PlzníFoto  PANINI DIGITAL - SPORTATTACK

Naopak na straně Plzně lze vysledovat, jak moc dělal Západočechům problém presink Letenských.

„Obránci byli presinkem donuceni přihrávat si mezi sebou. Na obrázku proudu hry je vidět takový půlměsíc nahrávek mezi čtyřmi zadáky i rozdíl v průměrném postavení krajních obránců Sparty a Plzně,“ konstatoval při hodnocení statistik „PANINI DIGITAL - SPORTATTACK"

Navíc tím, že Plzeň nehrála příliš vysoko, umožnila podle Paličky sparťanské záloze snazší hru. I tady ležel jeden z klíčů k vítězství Pražanů. „Střední záloha Sparty tu plzeňskou jasně předčila,“ vysledoval Palička

Proud hry fotbalové Plzně v zápase Gambrinus ligy se Spartou
Proud hry fotbalové Plzně v zápase Gambrinus ligy se Spartou

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud