31. března 2013 • 15:05

STATISTIKY: Sparta rozhodla vysunutým presinkem a kombinační hrou

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta jasně ovládla šlágr Gambrinus ligy proti Viktorii Plzeň i očima statistik připravených službou PANINI DIGITAL - SPORTATTACK. Výhru 1:0 a důležité tři body si podle přehledu zasloužila, protože západočeského soupeře zaskočila v drtivé většině sledovaných statistik. A to od držení míče po střely na branku.



Letenští možná zaskočili ligového lídra aktivním a ofenzivním pojetím hry, Západočeši jsou spíš zvyklí, že proti nim soupeř zvolí defenzivnější taktiku. Tak tomu ale v sobotu večer na Letné určitě nebylo. Jak dokazují statistiky Sparta držela míč 24 minut a 57 sekund, což znamená v celkovém součtu 55% hry, Plzeň jen 20:33.

Analýza pokrytí míčeFoto PANINI DIGITAL - SPORTATTACK

Hráči Sparty rozdali během utkání takřka o čtyřicet přesných přihrávek víc než protivník 321:282 (v procentech 53:37), územní převahu pak měli Letenští v obou poločasech. Výrazněji měli navrch do přestávky. To měli, jak ukazují statistiky, tlak pět minut a dvanáct sekund, což znamenalo plných 62%. Plzeň kontrovala po dobu tří minut a osmi sekund (38%).

Po pauze, kdy dala Sparta i Lafatou vítězný gól, byla Plzeň o něco aktivnější. I když Sparta tlačila víc (pět minut a dvacet sekund) stačilo jí to v procentuelním vyjádření převahy k 57%. Plzeň se do ofenzivy hrnula o něco víc než před poločasem, plné tři minuty a 57 sekund, což dává v součtu 43 procenta.

Z celkové statistiky lze vyčíst aktivní presing SpartyFoto PANINI DIGITAL - SPORTATTACK

Analýza střel SpartyFoto PANINI DIGITAL - SPORTATTACK
Výrazně navrch měli Pražané v defenzivní činnosti, kdy těžili z vysunutého presinku, který komplikoval Západočechům možnost dobře rozehrát útočnou akci. Do přestávky Sparta napadala soka 45,7 metru od své branky a po pauze pak dokonce 53 metrů od gólmana Vaclíka (v průměru tedy 49,5 metru od branky).

Obranný blok Plzně byl zataženější. V prvním poločase presovali Plzeňští 37,7 metru od své svatyně a ve druhém pak 39,9 metru od branky Matúše Kozáčika. To dává v průměru číslo 38,8 metru.

"Jako hlavní ukazatel vidím rozdíl v presinku. Sparta ho v celkovém průměru začínala na 49,5 metrech od vlastní brány, Plzeň pouze na 38,8. Ve druhé půli šla Sparta dokonce na 53 metrů. To samo o sobě nemusí nic znamenat, ale klíčové je, že Sparta ho zvládla takto vysoko zrealizovat. Takticky i fyzicky. Za ta zaslouží velké absolutorium," všiml si expert Vlastimil Palička.

Ze statistik rovněž plyne, že na útočné polovině soupeře se Sparta snažila více prosazovat kombinační hrou. Když už se její hráči rozhodli poslat míč do pokutového území, chodily centry více z levé strany, kde operoval hlavně Ladislav Krejčí. Plzeň, kterou tradičně zdobí kreativní hra, tentokrát zaostávala i v tomto směru. K centru se dostali Západočeši jen dvanáctkrát oproti 22 takovým míčům Letenských.

Analýza střel PlzněFoto PANINI DIGITAL - SPORTATTACK
Sparťané bavili fanoušky jak svými kombinacemi, tak se jim dařilo prosazovat individuálně, jen chybělo lepší finální zakončení. Driblinku s míčem mohli na straně Sparty tleskat hned v deseti případech, na straně Plzně pak jednou. I to mělo za následek, že se kouč Západočechů Pavel Vrba na svůj tým často během ligového šlágru zlobil.

Proč Sparta nakonec zápas vyhrála, podtrhuje počet gólových příležitostí. Sparta měla velkých šancí šest, Plzeňští tři. Západočeši ale ani jednou netrefili z těchto situací branku, proto nemohli myslet na vítězství. Naopak Sparta sice několikrát nechala vyniknout gólmana Kozáčika, ale jednu z příležitostí díky trefě útočníka Davida Lafaty proměnila a proto slaví.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud