1. dubna 2013 • 17:45

Stark pískal normálně. Jen Limberský měl dostat žlutou, říká expert

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chvála na německého rozhodčího Wolfganga Starka se valí ze všech stran za to, jak pískal šlágr Gambrinus ligy mezi Spartou a Plzní (1:0). Bývalý rozhodčí a expert Robert Henn souhlasí s kladným hodnocením, ale na výkonu arbitra našel i kazy. „Odpískal zápas tak, jak má. Tedy normálně. Neřešil žádnou spornou situaci, oba týmy mu usnadnily, chtěly hrát fotbal,“ všiml si expert.



Že by ale na výkonu německého arbitra nenašel ani chybičku, to ne. „Třeba Limberskému nedal jasnou žlutou kartu,“ upozornil Henn.

Myslí si, že jen díky tomu, že pískal sudí z ciziny, se věc nepropírala víc. Být na jeho místě český rozhodčí, vše by se řešilo a to i pod vlivem podzimního vyhroceného zápasu obou rivalů.

„Podobné to bylo i u asistentů, byla na ně slyšet chvála, ale dva ofsajdy podle mého nebyly. Být na jejich místě čeští rozhodčí, hned by se rozebíralo, proč se zvedal praporek,“ vrátil se k hodnocení arbitrů sobotního duelu.

„Myslím, že čeští sudí mají kvalitu. Pět i šest jich je lepších, než je Stark,“ tvrdí odvážně.

S připomínkou, že si Stark ale od začátku zjednal respekt, souhlasí. „Nebyla tam ale žádná vyhrocená situace,“ upozornil s tím, že Němec někdy používal až komická gesta k uklidňování situace.

„Ale je pravda, že hráči s českými sudími většinou diskutují. Rozhodčí si za to mohou sami, že si do toho nechají kecat a netrestají to,“ má jasno Henn.

Vinu však nesvaluje jen na samotné sudí, ale i na jejich vedení. „A není to jen o rozhodčích. Vždyť si vezměte, co si tu dovolí reprezentanti, co řeknou za hrůzostrašnosti do médií jako v případě Limberského. A nikdo je za to nepotrestá. Pak si děláme, co chceme,“ zlobí se expert.

Právě pod vlivem toho, že byl duel Sparty s Plzní ostře sledovaný, si podle Henna čeští rozhodčí i oddechli, že nemuseli duel řídit.

„Většina byla asi ráda. Pro uklidnění emocí bylo dobře, že se tenhle krok udělal, ale pořád si stojím za tím, že máme nějaké rozhodčí, kteří jsou lepší než Stark,“ říká Henn.

Podle něj už do konce sezony nenastane situace, kdy by byl na nějaké ligové utkání nominován sudí z ciziny.

„Tohle byl jen ojedinělý krok. Myslím, že do konce ligy už nic takového nebude,“ tvrdí Henn, který je známý tím, že prosazuje zavedení technických prvků do fotbalu, jež by pomáhaly rozhodčím ve sporných situacích. „Pak by určitě odpadly momenty jako v závěru zápasu Příbram – Jablonec, kdy vznikl spor, zda byl míč za čárou,“ dodal.

Zahájení utkání Sparty s Plzní, které řídila trojice německých rozhodčích v čele s Wolfgangem Starkem
Zahájení utkání Sparty s Plzní, které řídila trojice německých rozhodčích v čele s Wolfgangem Starkem

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud