Jonáš Bartoš
23. května 2013 • 15:46

Co potřebuje Plzeň k zisku titulu? Nemusí už ani jednou vyhrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

MISTROVSKÁ MATEMATIKA | Euforie prostupovala celým stadionem. Plzeňští fotbalisté hurónským řevem slavili body v Olomouci, které urvali na poslední chvíli výhrou 1:0. Díky tomu, že v Brně selhala Sparta, dvě kola před koncem ligy už téměř jistě třímají mistrovský pohár. Co Plzeň potřebuje k tomu, aby po roční pauze opět slavila titul ligových šampionů?



"My pijeme Gambrinus," hřmělo z plzeňské šatny krátce poté, co Západočeši vyválčili body v Olomouci. Hráči dobře věděli, že tahle výhra je hodně přiblížila k toužebnému cíli. Mistrovskému titulu.

"Přirovnal bych to k předloňské situaci, kdy jsme tři kola před koncem hráli s Teplicemi. Sparta tehdy taky ztratila a všichni říkali, že vyhrajeme titul. Jenže hned další zápas s Baníkem byl strašně těžký. Vůbec bych ještě neříkal, že to máme v kapse," brzdil euforii střelec vítězného gólu Daniel Kolář.

Západočeši logicky nechtějí urazit fotbalovou štěstěnu a dopředu bouchat mistrovské šampaňské. Pětibodový náskok dvě kola před koncem soutěže však půjde jen těžko překonat.

Horváthovi a spol. stačí v neděli porazit Liberec a může slavit. Bez ohledu na to, jak dopade zápas Sparty v Teplicích. Za určitých okolností (viz. tabulka) může Plzeň obě zbývající utkání s Libercem a v Hradci prohrát a stejně bude mistrem.


Plzeň se stane mistrem, když:

l ve dvou zbývajících zápasech (doma Liberec, venku Hradec Králové) alespoň jednou zvítězí nebo dvakrát remizuje

l získá jeden bod a Sparta (v Teplicích, s Duklou) alespoň jednou zaváhá

l získá bod, Sparta vyhraje oba zápasy, ale nesmaže ztrátu ve skóre (zatím pět gólů)

l nezíská ani bod, ale Sparta alespoň jednou zaváhá


"Je to luxusní pozice, ale na druhou stranu víme, že Liberec je momentálně nejlepším týmem jara, má vynikající formu a hraje o Evropskou ligu, takže nás v neděli čeká těžké utkání," varuje koč Pavel Vrba.

Ve stejném zápase se o titulu rozhodovalo v posledním kole loňské sezony. Viktoria tehdy remizovala v Liberci 0:0 a Severočechům darovala mistrovský titul. Tentokrát se mohou role obrátit.

Vrbovu partu žene ještě jedna motivace. Napodobit plzeňské hokejisty, kteří historický triumf slavili na konci dubna. "Věřím, že fotbalisti to také dotáhnou a pak to bude velkej mejdan," říkal po zisku mistrovského titulu obránce Jaroslav Špaček.

Příběh hokejistů zároveň působí jako velké varování - Indiáni měli ve finálové sérii Zlín na lopatě, za stavu 3:2 se na domácím ledě chystalo mistrovské veselí. Plzeň ale prohrála 2:5 a rozhodovalo se až v sedmém zápase na Moravě.

Plzeňský hrdina Daniel Kolář se raduje, dal vítězný gól Západočechů na půdě Sigmy Olomouc. Gratuluje mu Pavel Horváth, který v duelu zahodil penaltu
Plzeňský hrdina Daniel Kolář se raduje, dal vítězný gól Západočechů na půdě Sigmy Olomouc. Gratuluje mu Pavel Horváth, který v duelu zahodil penaltu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud