Richard Šíma
22. června 2013 • 15:25

Srdcař Svěrkoš si zaplatil léčbu za čtvrt milionu a zastal se Pulpita

Autor: Richard Šíma, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Václav Svěrkoš start nové sezony ligy nestihne. Léčba operovaného kolena, v němž si dvakrát za sebou přetrhl křížový vaz, se protáhne. Podle lékařů by měl být hráč Baníku Ostrava fit na začátku srpna, dva týdny po startu ligy. Do léčby sám investoval čtvrt milionu, aby nezatěžoval kasu svého klubu.



Svěrkoš prožívá z hlediska fotbalu hororové období. Přetržený křížový vaz mu nejprve vystavil stop na sedm měsíců. Když se dal dohromady, po měsíci si vaz přetrhl podruhé. Teď se pauza protáhla na dvě třetiny roku. Ostravský útočník by se tentokrát měl vrátit na plac v srpnu.

„Vencovo koleno se v této chvíli nalézá zhruba v takovém stavu, v jakém bylo, když se loni po první operaci vracel do plné zátěže,“ řekl René Boglevský, jeden z lékařů Baníku Ostrava.

Vyšetření ale trochu ochladilo nadšení v táboře Baníku, že by Svěrkoš naskočil ihned do přípravy.

„Hráč má nyní pocit, že už je stoprocentně připraven, ale poslední vyšetření magnetickou rezonancí potvrdilo, že štěp je stále ve fázi přestavby. Podle mého odhadu bude 1. srpna připraven hrát. To znamená s naprosto zahojeným kolenem a fyzicky plnohodnotně připraven,“ odhadl Boglevský.

Hráč přiznává, že návrat po první operaci přece jen poněkud uspěchal. „Asi ano. Chtěl jsem být u toho, chtěl jsem klukům pomoct a ještě to asi chtělo čas,“ řekl Svěrkoš.

Tentokrát si dává záležet na tom, aby koleno dostal do stoprocentního stavu. Strávil už téměř měsíc ve fyzioterapeutickém centru Schalke 04 v Gelsenkirchenu. A vydá se tam znovu. Náklady si hradí sám a luxus německého fyziocentra jej vyjde celkově na zhruba 250 tisíc korun.

„Možná se někdo diví, proč si to platím sám a proč mi to nehradí Baník. Ale asi bych těžko mohl v situaci, v jaké náš klub momentálně je, žádat úhradu tak drahého pobytu,“ poznamenal Svěrkoš.

„Chci ještě nějakou dobu hrát, takže vím, proč to dělám, a beru to jako investici do svého zdraví a do své budoucnosti,“ vysvětlil Svěrkoš.

Cítí se prý velmi dobře. „Kdybych měl dát jen na svůj pocit, už bych do toho šel. Nic mě nebolí, nic mě zdánlivě nelimituje. Ale udělali jsme kontrolní rezonanci a ta ukázala něco jiného. A já už podruhé nic uspěchat nechci,“ pravil autor 39 ligových gólů.

Ví velmi dobře, že Baník stojí před další těžkou sezonou. „Klub si nemůže dovolit nakupovat drahé posily. Bude důležité, jestli se nám povede udržet zkušené kluky, kterým končí smlouva. Kdyby se to nepovedlo, pak bychom to měli asi těžké. Pokud zůstanou, věřím, že je v našich silách hrát v klidném středu tabulky,“ předpověděl Svěrkoš.

Ten se nakonec zastal i odvolaného trenéra Martina Pulpita.  „Po většinu jeho působení v Baníku jsem nehrával, takže některé věci posoudit neumím, ale myslím si, že to, s čím do Baníku přišel, taky splnil. Dokázal to zachránit, takže se určitě nedá mluvit o nějakém neúspěšném působení,“ dodal Svěrkoš.

Ostravský útočník Václav Svěrkoš se léčí v Gelsenkirchenu, sleduje i tréninky Schalke
Ostravský útočník Václav Svěrkoš se léčí v Gelsenkirchenu, sleduje i tréninky Schalke

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud