Stanislav Hrabě
13. srpna 2013 • 17:35

Spor Švancary s ředitelem Brna: Kudelu nesnáším a on nesnáší mě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to běžný spor mezi podřízeným a nadřízeným, jaké přináší život. I ten fotbalový. Jde už do osobní roviny. „Toho člověka nesnáším a on nesnáší mě,“ prohlásil příbramský útočník Petr Švancara o sportovním řediteli brněnského klubu Zdeňku Kudelovi, kde ještě loni hrál. „Nechová se jako profesionál,“ nevrátil úder ve stejném tónu napadený.



Podle klauzule v dohodě o hostování nesměl Petr Švancara nastoupit ve 4. kole Gambrinus ligy za příbramský tým proti svému mateřskému klubu Zbrojovce Brno.

Opatření často kritizované, avšak v české nejvyšší soutěži běžné a vy(zne)užívané. V tomto případě však odhalilo napjaté vztahy mezi hráčem a členem vedení brněnského klubu. A padala hodně ostrá vyjádření.

„Využil práva silnějšího, proti čemuž se nemůžu bránit,“ postěžoval si před utkáním Švancara. „Kudela mě nesnáší a já nesnáším jeho,“ nezalekl se ani silnějšího vyjádření, které prokázalo, že mezi těmito muži létají hodně žhavé jiskry.

Rozepře se bezpochyby vážou ke Švancarově odchodu z Brna. „Kudela mi řekl, že jsem tlustý a na ligu už nemám,“ postěžoval si v tisku útočník, jenž svými kousky a nápady dokáže pobavit diváky.

To však na pevné místo v brněnském týmu nestačilo, přestože rok před tím patřil mezi nepostradatelné. Proč k této proměně došlo? Stál v pozadí Švancarova odstavení Kudela? „To je nesmysl,“ odmítl toto nařčení. „Neunesl roli náhradníka,“ odhalil pravý důvod.

Bývalý trenér brněnského týmu Petr Čuhel nedal na invenčního hráče dopustit (údajně i prý proto, že chodil s jeho dcerou), nový kouč Ludevít Grmela však nečinil mezi členy kádru rozdílu.

„Budou hrát ti nejlepší,“ řekl hráči do očí s důrazem, aby v přípravě na sobě máknul. Ke shodě však nedošlo, Švancara, který si vymiňoval i kapitánskou pásku, raději zvolil hostování stov Příbrami.

Sportovní ředitel - Kudela vždy uznával Švancarovy přednosti, ale požadoval, aby k nim dodal i odpovědnost - a pracovitost.

„Když režírujete v Národním divadle operu Prodaná nevěsta, tak tam necháte Jeníka, aby místo milostného vyznání Mařence vyprávěl sboru nějaké košilaté vtipy?“ našel příměr.

„Aby se nedržel textu, libreta, scénáře a dělal si, co chtěl?“ položil řečnickou otázku. „Věřím, že by se to někomu líbilo, ale asi by to nešlo. Nechová se jako profesionál,“ upozornil na hráčovu povahu.

Vztahy mezi oběma jsou rozviklané a šance, že by se ještě někdy zaklihovaly, je pramalá. „Pod tímto člověkem už nikdy pracovat nechci a doufám, že se s ním nikdy ve fotbale nepotkám,“ řekl příkře Švancara do kamery České televize. „Neskutečně mě štve!“ připojil vykřičník.

Přitom jejich cesty se neproťaly v Brně poprvé. V červenci 2000 stál Kudela, tehdy generální sekretář Slavie Praha, za příchodem Švancary mezi červenobílé, kteří pravidelně hráli evropské soutěže a získali si poměrně slušný věhlas. Přestupová částka 23 milionů byla na tehdejší poměry hodně luxusní.

Proběhlo mezi nimi něco, co se táhne? „Absolutně nic,“ odmítl Kudela sebemenší náznak, že jde o vleklé spory. „Ve Slavii toho sice moc nenahrál, trenér František Cipro měl jiné vyvolené, ale musím říci, že se choval normálně a snažil se,“ vrátil se o hodně let zpátky Kudela.

Angažmá ve Slavii však Švancara nepovažuje za vydařené. Od něho se odvíjela slova o zaparkovaném mercedesu, se kterým majitel nevyjede, což nakonec přineslo hráči známou přezdívku.

Mezi ním a Kudelou se všechno rozsypalo až v Brně.

Petr Švancara v dresu v Příbrami při zápase proti Plzni
Petr Švancara v dresu v Příbrami při zápase proti Plzni

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud