12. listopadu 2013 • 14:36

Spor fanoušků Sparty a Plzně: Kdy platí OFSAJD? Klíčové je celé tělo

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitva mezi Plzní a Spartou zuří nejen na hřišti, nýbrž i na internetu. Poslední dny se do sebe „pustili“ příznivci obou klubů na sociálních sítích. Důvod? Dvě hraniční ofsajdová postavení, po nichž jejich kluby vstřelily důležité góly v Mladé Boleslavi, respektive v Olomouci. Jenže co názor, to jiný výklad pravidla o ofsajdu. Deník Sport do této záležitosti vnáší světlo.



Daniel Kolář v Mladé Boleslavi, Josef Hušbauer v Olomouci. Dvě hraniční ofsajdové situace, desítky pohledů, jak měly být posouzeny. Jedni tvrdí: rozhoduje výhradně postavení nohou, druzí za zásadní považují postavení těla, ti třetí zase jakoukoli část těla. Kdo má pravdu? C je správně…

„Pozice se považuje za ofsajdovou, pokud je útočící hráč kteroukoliv částí hlavy, těla nebo nohou, v okamžiku doteku míče přihrávajícího hráče k soupeřově brance blíž než bránící hráč. Počítá se jakákoliv část těla, tedy kromě ruky, což vyplývá z podstaty fotbalu,“ říká předseda Pravidlové komise FAČR Jiří Kureš.

Ponechme stranou, zda arbitři rozhodli správně. Ani z Boleslavi ani z Olomouce neexistují stoprocentně průkazné záběry, kamery nestály na úrovni ofsajdové hrany.

Akci Plzně, na jejímž konci vsítil stoper Marián Čišovský vítězný gól, se zdála podle všeho v pořádku. Podle pruhů na trávníku Kolář v momentě centru Stanislava Tecla vypadalo, že pravidla neporušil. „Nic sporného se mi tam nezdálo. Jenže chybí přímý pohled kamery, který by ofsajd se stoprocentní jistotou vyvrátil,“ podotýká Kureš.

Tecl zleva odcentroval na Koláře, který stál, podle postavení pruhů na trávníku, na stejné úrovni jako poslední hráč Boleslavi Kúdela, tudíž se o ofsajd nejednalo. Plzeňský záložník vzápětí přenechal balon nabíhajícímu stoperovi Čišovskému, který nadvakrát překonal domácího brankáře Millera.Foto iSport.cz

Diskutovanější situace se odehrála na Hané, kde televizní grafika v přímém přenosu naznačila, že sparťanský záložník Hušbauer přebíral míč v mírném postavení mimo hru. Tělo měl evidentně před bránícím Alešem Škerlem i ostatními olomouckými obránci. Na první pohled ofsajd. Jenže…

„Levý obránce Olomouce Vepřek měl pravou nohu poměrně dost nakročenou směrem k brance. Pokud by byl její konec blíž k bráně než jakákoliv část těla Hušbauera kromě rukou, nešlo by o ofsajd. Jelikož ani zde není k dispozici ideální záběr kamer, nemohu stoprocentně sdělit, zda se o postavení mimo hru jednalo, či nikoliv,“ podotýká Kureš.

Lafata prostrčil mezi nohama Koutného míč Hušbauerovi, který z otočky zavěsil. V momentě přihrávky měl tělo před Škerlem, což by byl ofsajd, ovšem Vepřek měl pravou nohu značně nakročenou k brance, pokud byl její konec dál než jakákoliv část těla Hušbauera (kromě rukou), ofsajd nebyl.Foto iSport.cz

Spousta fanoušků na diskuzních fórech vyjadřovala zaručený názor, že Hušbauer využil svého předchozího postavení, kdy vybíhal z mrtvého ofsajdu, tudíž měl pomezní sudí zvednout praporek tak jako tak.

„Není to jako v hokeji, kde hráči musejí vyjet do středního pásma, a až pak se smí vrátit do útočné třetiny. Kde byl Hušbauer předtím, než mu Lafata adresoval přihrávku, nehraje roli. Nerozhoduje, odkud předtím vybíhal, nebo kde stál, zásadní je, kde stál v momentně doteku míče Lafaty,“ uvedl Kureš.

Pomůže jeho vysvětlení omezit „ofsajdové“ půtky?

Lafata prostrčil mezi nohama Koutného míč Hušbauerovi, který z otočky zavěsil. V momentě přihrávky měl tělo před Škerlem, což by byl ofsajd, ovšem Vepřek měl pravou nohu značně nakročenou k brance, pokud byl její konec dál než jakákoliv část těla Hušbauera (kromě rukou), ofsajd nebyl.
Lafata prostrčil mezi nohama Koutného míč Hušbauerovi, který z otočky zavěsil. V momentě přihrávky měl tělo před Škerlem, což by byl ofsajd, ovšem Vepřek měl pravou nohu značně nakročenou k brance, pokud byl její konec dál než jakákoliv část těla Hušbauera (kromě rukou), ofsajd nebyl.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud