Stanislav Hrabě
28. února 2014 • 10:48

Hotovo! Dukla má Americký pohár a sbírka trofejí je kompletní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Síň slávy Dukly Praha je kompletní. Majitel klubu Petr Paukner, jenž vykoupil z Příbrami cenné trofeje, získal i poslední chybějící: Americký pohár. „Sbírání historických úspěchů je dokončeno.  Teď by měla Dukla přidávat nové,“ vyzval mužstvo trenéra Luboše Kozla, aby i ono přispělo k vylepšení síně slávy.



Čtyřikrát zvedali hráči Dukly Praha nad hlavu Americký pohár určený vítězi nejprestižnějšího mezinárodního turnaje v USA začátku 60. let minulého století. Originál ale v síni slávy neměli, ponechal si ho polský klub Polonia Bytom jako poslední triumfující tým. Teď už ho ale klub z Julisky má.

Zasloužil se to spolumajitel Dukly podnikatel Petr Paukner. „Jako devítiletý chlapec jsem knihu Dukla mezi mrakodrapy hltal, přečetl ji snad pětkrát,“ přiznává. „Teď ten pohár držím v ruce!“ neskrývá obdiv ke vzácné trofeji, která se znovu ocitla na Julisce.

Jak se to celé seběhlo? „Obrátil jsem se na dobrého známého, bývalého ministra hornictví Jerzyho Markowského, setkal se starostou města Damianem Bartylou a šlo to rychle. Přivezli trofej do Ostravy, my do Prahy,“ popisuje pouť poháru.

Dukla má originál zapůjčený do začátku dubna, vystaví ho pro fanoušky příští sobotu před utkáním s Jihlavou, kdy si na něj sáhnou i hráčské legendy, pamětníci amerických triumfů.

„Uděláme si naprosto věrnou kopii od velmi zdatné restauratérské firma,“ prozrazuje plány Paukner. „Bude k nerozeznání, jako nový,“ ujišťuje. Uvažoval dokonce i o odkoupení. „Není to vyloučeno,“ dodává.

Americký pohár byl mezinárodní soutěží, kterou miliardář Wiliam Cox popularizoval fotbal v USA. Zval na ni silné kluby z Evropy a Jižní Ameriky. Stačí připomenout anglické Everton a West Ham United, francouzské Monako, španělský Espanyol Barcelona, řecký Panathinaikos, brazilské Bangú nebo Américu.

„To byl vlastně Interkontinentální pohár,“ zdůrazňuje Paukner.  „Dukla čtyřmi triumfy udělala velkou propagaci československému fotbalu,“ připomíná.

„Trenér Jaroslav Vejvoda účasti přikládal velkou důležitost,“ připojuje postřeh dlouholetý sekretář Miloslav Jícha, pamětník triumfů. „Hrálo ses to v létě, podřídil úspěchům při obhajobě přípravu,“ podotýká.

V síni slávy jsou už veškeré vzácné trofeje, které klub v minulosti dobyl. „Byl to poslední kus, který chyběl. Teď by měla Dukla přidávat nové,“ vyzval mužstvo trenéra Kozla k rozšíření sbírky.  

Vítězové Amerického poháru

1960 Bangu AC (Brazílie)
1961 Dukla Praha (Československo)
1962 Dukla Praha (Československo)
1963 Dukla Praha (Československo)
1964 Dukla Praha (Československo)
1965 Polonia Bytom (Polsko)

Vzácná trofej, Americký pohár, už je na Julisce. Zasloužil se o to spolumajitel fotbalové Dukly Petr Paukner (vlevo), vpravo je pak Miloslav Jícha, pamětník triumfů a dlouholetý sekretář klubu
Vzácná trofej, Americký pohár, už je na Julisce. Zasloužil se o to spolumajitel fotbalové Dukly Petr Paukner (vlevo), vpravo je pak Miloslav Jícha, pamětník triumfů a dlouholetý sekretář klubu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud