Richard Šíma
26. května 2014 • 20:10

Fanoušci Baníku bojují za Bazaly: Petice proti snížení kapacity

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravané bojují za své Bazaly. Fanouškovské sdružení Baník Baníku vyzvalo všechny příznivce klubu, aby svým podpisem pod petici vyjádřili nesouhlas se snížením kapacity Bazalů na 8800 míst, jak to rozhodla FAČR. Petici už nyní podepsaly stovky ostravských fanoušků. A zdá se pravděpodobné, že alespoň částečného úspěchu svého snažení se dočkají. Komise pro stadiony a hrací plochy zvažuje, že snížení kapacity Bazalů bude o něco méně razantní.



Stávající kapacita ostravského stadionu přesahuje hranici 17 tisíc míst. FAČR nařídila její snížení na 8800 míst. Z bezpečnostních důvodů. To má mít za následek úplné zrušení některých sektorů v nekryté části stadionu.

Ostravské fanoušky rozhodnutí FAČR popudilo a přimělo k sepsání petice. „Omezení kapacity prostřednictvím uzavření sektorů „P“ a dále snížení kapacity sektorů „S“ dle našeho soudu nemá sebemenší potenciál v oblasti bezpečnosti, komfortu diváka, nebo kultivace fotbalového prostředí,“ uvádějí baníkovci v petici.

„K čemu naopak zmíněná opatření povedou, je destrukce unikátního charakteru stadionu Bazaly, a z ní plynoucí poškození atmosféry v ligových utkáních,“ zdůrazňují fans Baníku.

Šafarčík: Zachovejte některé sektory

Vedle nich se do vyjednávání s FAČR pustilo i vedení ostravského klubu. „Nezávisle na iniciativě našich příznivců jsme vystoupili do jednání s Komisí pro stadiony a hrací plochy,“ pravil Petr Šafarčík, šéf Baníku.  

„Naším cílem je zachování alespoň některých sektorů, které nám komise původně uložila úplně zrušit. Jsem velmi rád, že se ozvali také naši fanoušci, hlas Baníku je díky tomu v této věci ještě více slyšet,“ pravil Šafarčík.

Rostislav Votík, předseda komise pro stadiony a hrací plochy, připustil, že rozhodnutí o snížení kapacity Bazalů na 8 800 míst nemusí být konečné. V podobném duchu se ostatně před několika dny vyjádřil také Miroslav Pelta, šéf FAČR. „Dostali jsme od Baníku návrh na jiné řešení situace na Bazalech,“ řekl Votík.

„Zabýváme se jím. A pokud bychom se k tomuto návrhu měli přiklonit, museli bychom přijmout některá jiná opatření, protože bezpečnost na Bazalech klademe samozřejmě nad jejich kapacitu, zdůraznil Votík.

„V této chvíli ale nevylučuji, že konečná kapacita Bazalů bude nakonec vyšší než 8800 diváků. Dá se odhadnout, že bychom se mohli pohybovat někde u hranice deseti tisíc míst,“ odhadl šéf komise.

Celé znění petice fanoušků Baníku
My, níže podepsaní fanoušci fotbalového klubu FC Baník Ostrava, prostřednictvím této petice vyjadřujeme nesouhlas s požadavky, které fotbalová asociace České republiky (dále jen „FAČR“) klade na výše zmíněný klub jako podmínky pro udělení licence pro soutěžní ročník 2014/2015 – a to výhradně v otázkách týkajících se omezení kapacity stadionu Bazaly.

Omezení kapacity prostřednictvím uzavření sektorů „P“ a dále snížení kapacity sektorů „S“ dle našeho soudu nemá sebemenší potenciál v oblasti bezpečnosti, komfortu diváka, nebo kultivace fotbalového prostředí. K čemu naopak zmíněná opatření povedou, je destrukce unikátního charakteru stadionu Bazaly, a z ní plynoucí poškození atmosféry v ligových utkáních.

V popředí zájmu FAČR, ústy jejího předsedy p. Miroslava Pelty, je přivést diváka na fotbalové stadiony. Zmíněná opatření, která znamenají snížení kapacity na takřka polovinu, se tak jeví v příkrém kontrastu s vyjádřeními podobného charakteru. I přes špatné herní výsledky klubu v posledních letech by požadovaná kapacita 8 800 míst zásadně nestačila na pokrytí poptávky fanoušků v řadě zápasů, zejména těch nejatraktivnějších, čemuž jistě nebude jinak v sezóně následující. To vše navzdory reálným možnostem stadionu Bazaly a bez ohledu na míru jeho zastřešení.

Vzhledem k výše uvedenému vyzýváme Licenční komisi FAČR k přehodnocení těchto požadavků, které ve stávající formě povedou ke všeobecné škodě.

Děkujeme.

Zdroj: www.banikbaniku.cz

Fanoušci Baníku odcházejí ve 30. minutě ze sektoru na teplických Stínadlech, přidali se k protestu domácích příznivců, kteří nefandili vůbec.
Fanoušci Baníku odcházejí ve 30. minutě ze sektoru na teplických Stínadlech, přidali se k protestu domácích příznivců, kteří nefandili vůbec.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud