Jan Podroužek
21. července 2013 • 18:20

Benešov ležel Švarcovi u nohou, pak byl ve vězení a žil jako poustevník

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový Benešov mu v devadesátých letech minulého století ležel u nohou. Aby ne, tehdejší podnikatel Miroslav Švarc dotáhl během pěti let tamní fotbal z divize až do nejvyšší soutěže. Pak se ale dostal do problémů, šel sedět a zázrak skončil. Při oslavách sta let klubu ale nemohl chybět. „Byl jsem pozvanej,“ přiznává muž, který do benešovského fotbalu napumpoval šedesát milionů.



Tehdejší řízný podnikatel se za devatenáct let, kdy v Benešově na fotbale nebyl, proměnil. Malá šedivá postava v tmavých brýlích se jeví jako typický důchodce. A taky že ano. Důchod nemá ani čtyři a půl tisíce a živí ho přítelkyně. Přitom na začátku devadesátých let mělo Švarcovo stavební podnikání obrat miliardu korun…

Všechno se rozsypalo během let 1993 a 1994, kdy ho na lopatky položila špatně postavená obchodní smlouva s německým partnerem, kdy přišel o sto milionů.

A pak dojel na švarcsystém. Zaměstnával lidi na živnostenský list, ale dlužil na daních. Byl obviněn ze zpronevěry dávek sociálního zabezpečení. Musel kvůli tomu nakonec do vazby a nakonec byl v roce 1999 odsouzen na 18 měsíců nepodmíněně.

Nasmlouvané zakázky klienti odřekli a to byl konec. S podnikáním i podporou fotbalu. „Nemohl jsem už pak dál. Věděl jsem, že je to konec všeho,“ říká. „Možná jsem tehdy udělal chybu, že jsem to celé financoval sám. Ale tehdy jsem nad tím takhle neuvažoval. Dával jsem peníze na charitu, tak jsem je dával i do fotbalu a nečekal jsem, že se mi něco z toho vrátí. Tomu sponzorství jsem propadl,“ nechal se slyšet Švarc.

Ten nakonec v roce 2001 po návratu z vězení žil jako poustevník u Slapské přehrady, později pracoval jako šéf stavebních dělníků.  Od roku 2008 je v důchodu. Teď se na stadionku v Benešově, kde se už opět kope divize, sešel s hráči, kteří ve slavné éře nosili dres jeho klubu.

„Vycházel jsem s ním dobře, nebyl žádný problém. Nikdo s ním neměl problém. Byl to takový správný člověk, myslel to s fotbalem dobře. Chtěl, abychom se my, hráči, měli dobře. Nehonil si ego,“ vzpomíná na Švarce Petr Čermák, bývalý hráč Benešova, Slavie či Českých Budějovic.

„Bylo dobře, že tu byl. Byl nadšený do fotbalu, sice se možná spálil a ovlivnilo mu to osobní život, ale pro lidi tady udělal hodně,“ doplňuje Luboš Kozel, další z bývalých benešovských hvězd a současný kouč pražské Dukly.

„Zažil jsem tu krásné roky, nikdy jsem nezahořknul, až na pár lumpáren, co se děly. Ale moc bych toho neměnil. Jsem teď spokojený,“ dodává na závěr Švarc, který na fotbal v Benešově teď bude opět chodit i kvůli tomu, že v dorostu hraje syn jeho přítelkyně.

Podnikatel Miroslav Švarc v devadesátých letech vytáhl benešovský fotbal do první ligy, nechyběl u toho jako hráč například Luboš Kozel
Podnikatel Miroslav Švarc v devadesátých letech vytáhl benešovský fotbal do první ligy, nechyběl u toho jako hráč například Luboš Kozel

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud