Pavel Kalouš
22. března 2014 • 10:01

Stejný den narození, stejné iniciály. "Nový Horváth" je o 17 let mladší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejný den narození, stejné iniciály, ale Pavel Horváth to není. Ale mohl by být. Záložník Plzně Patrik Hrošovský při triumfu 2:1 nad Lyonem potvrdil, že to může být on, kdo veterána jednou nahradí. Bez dalších zkušeností však své poslání nezvládne. Kouče Uhrina proto čeká dilema.



Jako by si ti dva vyměnili role i tady. Zatímco vyjukaný blonďák v mixzóně odpovídal na otázky novinářů, Pavel Horváth stejným místem proběhl bez jediného slova a v civilu. „Ještě nedávno jsem proti Lyonu hrál na playstationu,“ rozplýval se Patrik Hrošovský.

Jednadvacetiletý záložník má za sebou nejen premiéru v základní sestavě Plzně, ale i v těžké roli hráče, který byl až dosud pro Viktorii nepostradatelný. Právě Horvátha by totiž měl jednou nahradit. „Hrál velmi dobře. Mrzí mě, že už není u nás,“ culí se kouč Znojma Leoš Kalvoda.

Ostatně znojemský trenér Hrošovského na tenhle úkol, ke kterému je v Plzni předurčen, připravoval celý podzim, kdy šikovný Slovák na jihu Moravy hostoval. „Dostal jsem podobné úkoly jako Pavel. Měl jsem dávat přihrávky za obranu a hlavně to rozběhat,“ vyprávěl Hrošovský.

Ty dva dělí sedmnáct let, to je rozdíl jedné generace. Horváthův nástupce také nekope levačkou, silnější má pravou nohu, jinak toho ale mají společného dost. Tvořivé a kreativní myšlení, čtení hry a chytré přihrávky. Třeba takovou, kterou Danielu Kolářovi nahrál na první gól.

„Horváth je jedinečný, ale Patrik do něj časem dorůst může. Tvořit hru umí, věřím, že svoji kvalitu potvrdí,“ tvrdí trenér Přemysl Bičovský, který Hrošovského vedl v minulé sezoně v druholigovém Ústí. „Jen mě mrzí, že proti Lyonu víc nestřílel, má hodně tvrdou střelu,“ dodává.

Jezdič Hrošovský obstará víc práce

Srovnávat oba hráče je zatím kvůli věkovému rozdílu obtížné, nedostatek zkušeností, ze kterých naopak Horváth těží, jsou pro Hrošovského jasným handicapem. A znát to bylo i proti Lyonu – přestože odehrál výborný zápas, chvíli mu trvalo, než se na hřišti „otrkal“.

Dobrou zprávou pro Plzeň je fakt, že Hrošovský herně i fyzicky stíhal i proti Lyonu. Právě v tom má už teď navrch proti Horváthovi. Vzhledem k věku je to opět logické. „Nic proti Horváthovi, ale Patrik je takový jezdič, ve středu pole udělá víc práce než on,“ všiml si Kalvoda.

Plzeň bez Horvátha? Hrošovský to místo něj zvládl
Video se připravuje ...

Ten mladého záložníka na podzim využíval i na kraji zálohy, ideální post je ale podle něj pro něj ten Horváthův. Byť Kalvoda připomíná, že v jednom důležitém ohledu se od Horvátha liší.

„Po fotbalové stránce tam zapadne, má kreativní myšlení a umí tvořit hru, ale osobnostně to není takový vůdčí typ jako Horváth. Nikdy podle mě nebude burcovat spoluhráče v kabině,“ odhaduje Kalvoda. „Není to takový ten hajzlík. Měl by být trochu drzejší, to ale přijde s věkem,“ říká.

Velký potenciál v Horváthově nástupci cítí i plzeňský kouč Dušan Uhrin – už proto, že se k revolučnímu kroku odhodlal zrovna ve čtvrtek proti Lyonu. „Hrál velice dobře, bylo vidět, že změny, které jsme udělali, se nám vyplatily,“ neskrýval Uhrin.

Náročnější úkol ho však čeká až teď. Rozlousknout dilema, jestli dávat Hrošovskému šanci na úkor Horvátha dál i ve chvíli, kdy Plzni po vyřazení z Evropské ligy ubudou zápasy.

„To je delikátní věc. Když bude Horváth dostávat šanci jako doteď, bude se Hrošovský do sestavy těžko dostávat a růst nebude. Tohle vyřešit bude složité,“ dodává trenér Verner Lička.

První indicií může být už nedělní zápas Západočechů v Olomouci. 

Pavel Horváth na lavičce náhradníků
Pavel Horváth na lavičce náhradníků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud