15. listopadu 2012 • 18:20

Disciplinárka řeší korupční aféru: zve sudí Adámka, Býmu i „Chřestýše“

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zahájila vyšetřování údajné korupce v první lize. Na úterní mimořádné zasedání pozvala všechny rozhodčí a delegáty z jarního utkání Jablonec - Plzeň, který byl podle tvrzení sudích Tomáše Adámka a Pavla Býmy ovlivněn úplatkem 200 tisíc korun od někdejšího funkcionáře Čáslavi a Táborska Martina Svobody ve prospěch Západočechů. Viktoria vyhrála 2:0.

 



Disciplinárka začala jednat kvůli tomu, že se Adámek písemně přiznal, že byl požádán panem Martinem Svobodou, který není členem FAČR, aby ovlivnil za úplatu utkání jarní části Gambrinus ligy ročníku 2011/12 FK Baumit Jablonec – FC Viktoria Plzeň ve prospěch celku hostů.
Disciplinární komise se sejde v mimořádném termínu v úterý 20. listopadu 2012 od 14 hodin. Pozvala na toto zasedání rozhodčího Tomáše Adámka, rozhodčího Pavla Býmu, který adresoval na FAČR notářsky ověřený dopis, ve kterém potvrzuje, že v březnu letošního roku vezl jako čtvrtý rozhodčí kolegy na zápas v Jablonci a dosvědčuje, že schůzka s panem Svobodou proběhla.
Oba zmínění rozhodčí se v úvodu tohoto týdne vzdali členství ve FAČR. Pozván byl i pan Martin Svoboda.

"Chci věřit, že s námi hrají čistou hru, že přijdou a že s námi budou komunikovat," řekl dnes novinářům předseda disciplinární komise Jiří Golda.

Na zasedání 20. listopadu byly předvolány i další osoby, které z titulu své funkce působily ve zmíněném utkání - delegáti utkání Luboš Helebrant a Josef Vrzal a asistenti rozhodčího Emanuel Marek a Drahoslav Handlíř.
Dále si disciplinární komise předvolala k vyjádření předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkovou, aby předložila stanovisko komise rozhodčích k průběhu utkání.

Šéf disciplinárky Jiří Golda také zároveň uvedl, že zatím nepracuje s verzí, že by uplácel plzeňský klub.

"Žádný z důkazů nepřinesl informaci, že k uplácení došlo ze strany Plzně. Nevím, jestli ten člověk to dělal proto, že si chtěl vsadit, nebo jestli to dělal ve prospěch nějakého klubu," řekl Golda.

Dnes dopoledne znovu navštívil protikorupční policii, která podle něj již vyslechla všechny aktéry případu. "Zatím závěr nemají, nikomu obvinění nesdělili. Vyšetřování pokračuje dál," uvedl Golda.

Kauzu odstartovala zářijová schůzka šéfa Sparty Daniela Křetínského s předsedou FAČR Miroslavem Peltou. Tomu majitel letenského klubu předal informace, které šéf svazu označil za "zdrcující". Podle policie však takzvaná Křetínského brašna žádné zásadní důkazy neobsahovala.

O pár týdnů později dorazil do sídla asociace dopis od Adámka, v němž se sudí přiznává k přijetí úplatku od Svobody za ovlivnění utkání ve prospěch Plzně. Adámkovu verzi poté v dopise podpořil Býma. Svoboda to popřel a řekl, že pro žádný klub, tedy ani pro Plzeň, nepracuje.

To samé tvrdí vedení Plzně. "Viktoria Plzeň se zcela zásadně distancuje od možného spojení či nařčení z ovlivňování zápasů nebo rozhodčích. Stejně tak vylučuje jakékoliv spojení s osobou zmíněného Martina Svobody, který nebyl nikdy zaměstnancem ani externím spolupracovníkem našeho klubu," uvedl dnes klub v prohlášení.

Golda zatím nechtěl spekulovat, jak důvěryhodná jsou pro něj svědectví obou dnes již bývalých sudích. Býma je vyšetřován kvůli pořádání nelegálních karetních turnajů a přechovávání pančovaného alkoholu, Adámek byl podle Damkové na pískání existenčně závislý a měl prý problémy s alkoholem a hazardem.
"Rád si dělám na lidi vlastní názor. Pana Adámka a Býmu jsem nikdy neviděl, takže jsem spíš zvědav, jestli se dostaví, budou spolupracovat a pak si na ně začnu tvořit názor," řekl Golda.
Martin Svoboda odmítá, že by rozhodčího Tomáše Adámka uplácel. Nikoho jsem nezabil, říká
Martin Svoboda odmítá, že by rozhodčího Tomáše Adámka uplácel. Nikoho jsem nezabil, říká
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud