Stanislav Hrabě
26. ledna 2013 • 04:57

Pelto, pozor! Fotbal může stát neřešená korupce stovky milionů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal mohou přijít poslední kroky šéfů FAČR draho. Je o tom přesvědčena šéfka Odvolací a revizní komise FAČR Markéta Haindlová. Po verdiktu výkonného výboru FAČR nešetřit podezření z korupce fotbalovými orgány a pouze vyčkávat na šetření policie se rozhodla varovat šéfa fotbalu Miroslava Peltu. Současné počínání totiž odporuje předpisům UEFA a FIFA. Členské státy je musejí respektovat. V opačném případě může přijít mastná pokuta. Třeba i deset milionů švýcarských franků (asi 204 milionů korun).



Disciplinární řád podle Haindlové mluví jasně. Národní asociace mají povinnost při zjištění korupčního jednání případ šetřit a ne jej zastavit.

“Českou situaci jsem konzultovala s právním oddělením UEFA, poslali mi výňatky z disciplinárního řádu, kde je přímo uložena povinnost disciplinární řízení vést,“ prohlásila šéfka ORK.

Ta tvrdí, že šetření již rozpracovaných kauz je dokonce povinností fotbalových orgánů. Ale lze pracovat i na řešení nových podezření.

„Dost ale také záleží, jaké jsou v dané zemi zákony. Například v Itálii existuje zákon o sportu, z něhož vyplývají jiné postupy. Ale v českých podmínkách se tím disciplinárka zabývat musí,“ je přesvědčena Haindlová.

Podle ní by se český fotbal mohl díky posledním krokům jeho šéfů dostat do pořádného maléru.

„To bylo první, co mě napadlo. Proto jsem hned volala na UEFA a obávám se, že českému fotbalu hrozí i vysoká finanční pokuta, nebude-li respektovat disciplinární řád evropské fotbalové federace. Také já byla na konferenci, kde byly naznačeny společné postupy fotbalu s Interpolem, a podle mě je to jasné. Jinak postupovat nelze,“ varuje Haindlová.

Flastr by prý mohl dosáhnout gigantické výše. „Může jít až do deseti milionů švýcarských franků,“ pokračuje funkcionářka ORK. Co českému fotbalu konkrétně v tuto chvíli hrozí, ale ještě přesně neví. „Pro mě bude zásadní vyjádření právního oddělení UEFA. Očekávám ho během několika dnů.“

Rozhovor s šéfkou ORK Markétou Haindlovou čtěte v sobotním Sportu

Markéta Haindlová - šéfka Odvolací a revizní komise FAČR
Markéta Haindlová - šéfka Odvolací a revizní komise FAČR

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud