6. června 2013 • 19:29

Pelta v úzkých! Potřebuju Berbrovy hlasy, prořekl se šéf fotbalu

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po sobotní valné hromadě bude s velkou pravděpodobností dál předsedou Fotbalové asociace ČR. Bude ale Miroslav Pelta skutečným šéfem? Při diskusním pořadu na Radiožurnálu se ocitl několikrát v úzkých a vypustil z úst pár  skandálních výroků. Otevřeně třeba přiznal, že je závislý na vlivu Romana Berbra. Západočeský funkcionář, kterému jsou připisovány nečisté zákulisní praktiky, je jediným kandidátem na funkci místopředsedy za Čechy.



Ani nejnovější informace o tom, že Berbr pracoval za minulého režimu pro komunistickou Státní bezpečnost, jeho pozicí před víkendovým hlasováním vážněji neotřese. Pelta nepodnikne proti šedé eminenci českého fotbalu žádné razantní kroky. „Vadí mi to, ale nemůžu s tím nic dělat. Je to otázka jeho svědomí,“ prohlásil Pelta na Berbrovu adresu.

A důvod? Možná strach z odvety vlivného bafuňáře. Během rozhlasové diskuze výmluvně Pelta přiznal, že Berbrova moc nad fotbalem je v některých ohledech téměř absolutní. „Česká komora je Berbr, moravská je demokratická,“ popsal Pelta na Radiožurnálu, jak jednoznačně vidí rozložení sil mezi delegáty. Úspěšný kandidát na předsedu přitom potřebuje uspět v obou komorách zvlášť.

Bylo znát, že tlak posledních dnů včetně neustále narůstajícího počtu podporovatelů výzvy Deníku Sportu Dejme kmotrům červenou Pelta jen těžko zvládá. O Berbrově vlivu hovořil až překvapivě upřímně a několikrát se přímo prořekl.

„Máme před sebou demokratické volby a on má podporu 100 procent. A já potřebuji jeho hlasy,“ prohlásil třeba. Když se moderátor Martin Veselovský podivoval nad pokřivenými pořádky v českém fotbale, Pelta se snažil marně vykroutit. „Řekl jsem to zjednodušeně. Jeho vliv je tak velký, až je to nebezpečný. Ale je to fakt.“

V jednom ohledu se Peltovy postoje nemění. O tom, že by kvůli Berbrově pověsti přehodnotil svůj úmysl ucházet se o nejvyšší post, ani v náznaku neuvažuje. „Nebudu demonstrativně nekandidovat jen kvůli tomu, že jeden z delegátů valné hromady byl v StB,“ prohlásil jednoznačně. O Berbrově škraloupu se nezmíní při svém projevu. „Roman Berbr by měl delegátům sám říct svůj osobní příběh. Já o tom mluvit nebudu.“

Jaká budoucnost čeká český fotbal po valné hromadě? Podle neúspěšné Peltovy vyzyvatelky Markéty Haindlové, která s Peltou také zasedla ve studiu, se atmosféra změní maximálně k horšímu. „A současný předseda bude bílým koněm,“ předpověděla Haindlová.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud