6. ledna 2014 • 20:56

Korupce u dorostenců! Policie obvinila šéfa Strakonic i profi sudího

Autor: šf, iSport.cz, kub
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | Už čtrnáct obviněných aktérů má sázkařská aféra, která na podzim vypukla v českém fotbale. Protikorupční policie nově obvinila muže ze Strakonicka a rozhodčího z Prahy, kteří měli ovlivnit zápas 1. ligy staršího dorostu, přičemž úplatek se pohyboval v řádu tisíců eur. Podle informací Sportu se údajně jedná o bývalého hráče a šéfa třetiligového SK Strakonic Michala Káníka a sudího Jana Kalendu, jenž figuruje na listině profesionálních rozhodčích.



„Osoba ze Strakonicka předala další osobě z řad rozhodčích úplatek a rozhodčí úplatek přijal,“ řekl ČTK státní zástupce Miloslav Kelyman, který případ dozoruje. V prvním případě hrozí až šest let odnětí svobody, ve druhém dvojnásobek.

Deník Sport oslovil přímo Káníka, aby se jasně vyjádřil, zda byl, či nebyl obviněn. „Nemám k tomu co říct. Jde to úplně mimo mě,“ reagoval. Podobná slova pronesl na opakovanou otázku, zda tedy může obvinění vyloučit. „Nebudu nic říkat, vůbec mě to nezajímá,“ dodal.

Někdejší hráč spjatý nejvíc s Českými Budějovicemi je v regionu známou postavou, která má mít blízko ke kontroverznímu místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi. Jeho jméno bylo také dáváno do souvislosti s takzvanou Křetínského kabelou, jež měla obsahovat výbušné materiály o poměrech v českém fotbale.

V dubnu 2012 byl Káník odsouzen okresním soudem ve Strakonicích na dva a půl roku s podmínkou za krácení daně ve výši 520 tisíc korun. To souviselo s vyúčtováním nákladů na otočné reklamy u fotbalového hřiště. „Jsem stoprocentně nevinný,“ hájil se Káník. Shodou okolností to byl zrovna Kelyman, kdo jako státní zástupce vystupoval i v tomto případu.

Právě do „jeho“ okresu se sbíhají nitky sázkařské aféry. „První nabídnutí úplatku se odehrálo loni na podzim na Strakonicku,“ potvrdil Kelyman už dříve deníku Blesk důvod, proč dostal případy týkající se i třetí ligy na starosti. Za strakonický klub, jenž je farmou Českých Budějovic, také nastupoval obránce Jan Halama, jeden z obviněných.

Kdy se celá kauza gangu, jenž uplácel hráče a vydělával sázením na zmanipulované zápasy hlavně v zahraničních internetových sázkových kancelářích, dostane před soud, však Kelyman zatím neví. Strakonický státní zástupce neprozradil, o jaký zápas se jednalo, ani o které osoby jde. Kelyman momentálně stále netuší, kdy se případ sázkařské aféry dostane před soud.

Korupční kauzu zahájila policie loni 11. září na různých místech České republiky. Speciální útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy. Kelyman navrhl, aby tři z obviněných byli vzati do vazby, ale strakonický soud to zamítl.

Gang podle policie uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 20 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud