4. října 2013 • 16:54

Tady jsou jména! 12 fotbalistů obviněných v sázkařské aféře

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teplický fotbalista David Jablonský je mezi hráči, které policie obvinila v sázkařské aféře. Je tak jediným hráčem z nejvyšší soutěže, jehož se vyšetřování dotýká. Seznam dvanácti obviněných dnes zveřejnil server aktuálně.cz. Je mezi nimi podle očekávání také Jan Halama, kmenový hráč Českých Budějovic, který nyní hostuje v Bohemians Praha. Další hráči zapletení do kauzy se pohybují na úrovni nižších soutěží.



Kompletní seznam 12 obviněných fotbalistů:

  • Ondřej Bíro (Litvínov, dříve Roudnice n. L.)
  • Vítězslav Brožík (Lovosice, dříve Roudnice n. L.)
  • Jan Halama (Bohemians Praha)
  • Jan Hanzal
  • Jaroslav Chalupa (Roudnice n. L.)
  • David Jablonský (FK Teplice)
  • Daniel Kaplan (dříve Hradce Králové, Sokolov)
  • Karel Kodeš (Teplice, dříve Chomutov)
  • Lukáš Křeček (Vlašim)
  • Jan Leligdon (Jihlava)
  • Michal Macháček (Litvínov, dříve Roudnice n. L.)
  • David Placák

Vedle Halamy a Jablonského na seznamu figurují ještě Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Jan Hanzal, Jaroslav Chalupa, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Lukáš Křeček, Jan Leligdon, Michal Macháček a David Placák. Kaplan měl být prostředníkem mezi hráči a gangem, který vše organizoval. Stopy policejního vyšetřování vedou na Slovensko, kde byly ovlivněny i zápasy nejvyšší soutěže. Hlavou gangu měl být někdo zřejmě z asijské země, kde se na výsledky zápasů v nižších soutěžích dalo sázet.

Halamovo obvinění už v minulých dnech potvrdil hráčův advokát Bronislav Šerák. Seznam všech dvanácti osob a usnesení protikorupční policie o zahájení trestního stíhání ve čtvrtek také obdržela FAČR a disciplinární komise se všemi obviněnými vzápětí zahájila řízení a také jim zastavila činnost.

Šerák ale upozornil na to, že na to komise nemá právo. Podle něj disciplinárka podle svého novelizovaného řádu nemůže hráčům zastavovat činnost do doby, než bude celý případ vyšetřen a uzavřen – VÍCE ZDE.

FAČR se prý k celé záležitosti i ke jménům všech obviněných vyjádří během pondělí. Postih disciplinární komise se vztahuje pouze na mistrovské zápasy, Jablonský například dnes za Teplice nastoupil v přípravném utkání s Vlašimí.

V případě prokázání viny může soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Na fotbalové půdě může disciplinární komise zastavit hráči činnost na dva roky až pět let a udělit pokutu až do výše půl milionu korun, pokud k provinění došlo v první nebo v druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud