20. července 2019 • 15:44

Hrajeme pro Alžírsko, ne pro peníze, říkají noví mistři Afriky. Slavilo se i v Londýně

Autor: Michael Durčák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Alžírsko bouřlivě slaví. Díky výhře 1:0 ve finále Afrického poháru národů nad Senegalem si „pouštní lišky“ připsaly historky druhý titul mistra Afriky téměř po třiceti letech – poprvé se Alžířané radovali na turnaji v roce 1990. „Hrajeme pro Alžírsko. Nehrajeme pro peníze, nehrajeme pro slávu. Vždycky, když přijdu na stadion, hraju pro svoji zemi, nemám hrát pro co jiného,“ zářil po utkání střelec vítězného gólu Baghdad Bounedjah.



Zápas začal vpravdě bizarním způsobem. Už ve druhé minutě senegalský stoper německého Schalke Salif Sané srazil střelu alžírského útočníka Baghdada Bounedjaha zpoza vápna tak nešťastně, že míč opsal ve své trajektorii nechytatelný oblouček, který skončil za zády nešťastného gólmana Senegalu – 1:0 pro Alžírsko.

Otěže utkání poté převzali Senegalci a své protivníky z Alžírska nepouštěli do větších šancí. Velkou příležitost na vyrovnání měl v 58. minutě útočník Liverpoolu Sadio Mané, ale stoper Alžírska jeho střelu zablokoval i za cenu ztracené kopačky. O dvě minuty později nařídil rozhodčí penaltu pro Senegal po nastřelené ruce jednoho z alžírských obránců, ale po konzultaci s kolegy u videa své rozhodnutí přehodnotil a pokutový kop zrušil. Senegal tak musel branku Alžírska dobývat dál.

Senegalci Niang, Sabaly a Sarr však v následujících minutách v dobrých šancích buď přestřelili, nebo si vylámali zuby na výborně chytajícím brankáři Raisi M’Bolhim. Právě třiatřicetiletý gólman byl hlavním důvodem, proč nakonec Alžířané slavili ve finále hubenou výhru 1:0, které dosáhli díky jediné (ještě navíc tečované) střele na branku.

„Bez hráčů nejsem nic. To oni jsou to hlavní. Samozřejmě, že trenérský štáb hrál svoji roli, ale hlavní bylo, že hráči se perfektně drželi instrukcí,“ vysekl svým svěřencům poklonu trenér Alžírska a sám bývalý reprezentant „pouštních lišek“ Djamel Belmadi. „Hrajeme pro Alžírsko. Nehrajeme pro peníze, nehrajeme pro slávu. Vždycky, když přijdu na stadion, hraju pro svoji zemi, nemám hrát pro co jiného,“ sdílel radost svého kouče střelec vítězné branky Baghdad Bounedjah.

S Alžířany pak v kabině slavil také francouzský křídelník Franck Ribéry, jehož rodina má v Alžírsku kořeny. Ribéry fandil na stadionu v Káhiře s celou rodinou. Nadšeně se pak s bývalým křídelníkem Bayernu Mnichov při oslavách fotil také Ismaël Bennacer. Jedenadvacetiletý záložník italského Empoli získal jako nejmladší fotbalista v historii cenu pro hráče turnaje a čeká ho dle mnohých zářná budoucnost.

Závěrečný hvizd sudího rozpoutal nejen bouřlivé oslavy Alžířanů na stadionu v Káhiře a v jejich domovině, ale také v mnoha dalších městech po celém světě. Triumf „pouštních lišek“ slavili krajané například v Paříži, či na náměstí Trafalgar v Londýně. Jásali také Palestinci v pásmu Gazy, kterým alžírští fotbalisté vyjádřili podporu například několika pokřiky přímo na stadionu.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud