27. ledna 2022 • 11:34

Poskočil, podíval se jinam a... nedal. Bailly pohřbil postup a je pro smích

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neproměnit penaltu? Jenom když se špatně kopne. Říká se. A přesně něco takového předvedl stoper Pobřeží slonoviny Eric Bailly v osmifinále afrického Poháru národů proti Egyptu. Souboj dvou favoritů na celkový triumf ani po 120 minutách nepřinesl gól, o postupujícím rozhodl rozstřel. V něm jako jediný selhal právě sedmadvacetiletý zadák, na jehož hlavu se po zápase na sociálních sítích snesla kritika i výsměch za to, jakým způsobem poslal dál Mohameda Salaha a spol.



Jak Bailly ztroskotal? Vzal si krátký rozběh, před kopem si poskočil a navíc ještě odvrátil zrak zcela mimo bránu někam k rohovému praporku. „Proměnil se v Jorginha, Bruna Fernandese a Roberta Firmina v jeden moment a stejně nedal,“ napsal jeden z fanoušků na Twitteru, kde se strhla vřava.

„Vážně vyřadil svoji zemi tím, že kopal penaltu poslepu? Mám dost,“ smál se jiný. „Bailly je absolutní legenda. Asi moc sleduje Bruna na tréninku,“ dostal další nálož stoper, jenž na klubové úrovni nastupuje za Manchester United společně s Fernandesem, což je prvotřídní exekutor pokutových kopů.

Portugalec v minulé sezoně Premier League nasázel 18 branek, z toho hned 9 z bílého bodu. V čem tkví jeho kouzlo? V krátkém rozběhu, následném poskoku, kterým donutí gólmana k pohybu, aby míč následně poslal na druhou stranu. Jednoduché a účinné. Stejným stylem zahrává penalty i další expert Jorginho. Italský záložník ve službách londýnské Chelsea je prakticky neomylný exekutor pokutových kopů.

V jejich podání to vypadá tak snadno. Na tom nic není. Jakoby si řekl Bailly. Ale ještě by to chtělo něco, co to vyšperkuje. Jasný, přidám specialitu brazilského forvarda Liverpoolu Firmina – zakončení naslepo. To klapne. Budu hrdina a legenda!

Tak nějak asi musel Bailly uvažovat. V hlavě krásná myšlenka, provedení ostudné. Navíc mělo katastrofální důsledky – Pobřeží slonoviny vypadlo.

Na Twitteru se ale objevil ještě jeden příspěvek od příznivce Manchesteru United s trochu konspiračním i úsměvným nádechem: „Víte, proč nedal? Aby Egypt šel dál a Salah chyběl Liverpoolu delší dobu.“ Problém ale je, že úhlavní rival „Rudých Ďáblů“ i bez největší opory válí. Bez kudrnatého faraona odehrál tři zápasy a všechny vyhrál.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud