26. ledna 2022 • 20:40

Egypt vyřadil Pobřeží slonoviny po penaltách, rozhodující proměnil Salah

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Egypta zdolali na africkém Poháru národů po penaltovém rozstřelu Pobřeží slonoviny a postoupili do čtvrtfinále, kde se utkají s Marokem. Poté, co utkání skončilo v normální hrací době i prodloužení 0:0, triumfovali "Faraoni" v pokutových kopech 5:4. Branka nepadla ani v duelu mezi Mali a Rovníkovou Guineou, která uspěla po dramatickém penaltovém rozuzlení 6:5 a příště vyzve Senegal.



Pobřeží slonoviny, které nastoupilo s bývalým obráncem pražské Slavie Simonem Delim, přečkalo v 17. minutě první nebezpečnou situaci, kdy Marmúš orazítkoval dalekonosnou střelou břevno. Svěřenci francouzského trenéra Beaumellea navíc přišli v první půli o zraněného záložníka AC Milán Francka Kessieho.

Ve druhé části se mohli v dresu Egypta prosadit Sulíja a Alnaní, ani jeden však čekání na branku neprolomil. Na druhé straně byl blízko gólu hlavičkující Haller a přesně střílející Zaha, proti nim však skvěle zasáhl brankář Šanáví.

Třiatřicetiletý gólman se v závěru zranil, na jeho místo přišel Gabalski a stal se hrdinou. Brankář egyptského Zamaleku nejprve vyrazil ve 104. minutě technickou střelu Ibrahima Sangárého a v penaltovém rozstřelu vystihl ve třetí sérii pokus Bailyho. Egypt ani jednou nezaváhal a postup sedminásobných šampionů mezi nejlepších osm týmů pečetil hvězdný liverpoolský útočník Salah.

Favorizované Mali se mohlo v zápase s Rovníkovou Guineou ujmout vedení v závěru první půle, kdy rozhodčí Gassama nařídil po kontaktu Doumbii s Mirandou pokutový kop. Po zhlédnutí videa však sudí verdikt opravil a penaltu odvolal.

V oboustranně opatrném utkání nakonec gól nepadl. Poté, co každý z týmů vyslal za 120 minut na branku soupeře pouze jednu střelu, dospěl duel do penaltového rozstřelu. V něm měli pevnější nervy hráči Rovníkové Guineji. Zatímco Eneme v osmé sérii bezpečně proměnil, malijský Sacko selhal. Tým trenéra Obianga Bicoga, který dosud inkasoval na turnaji jen jednu branku, postoupil do čtvrtfinále potřetí v historii.

Dalšími čtvrtfinalisty jsou Burkina Faso, Tunisko, Gambie a domácí Kamerun.

Mistrovství Afriky ve fotbale - osmifinále:

Pobřeží slonoviny - Egypt 0:0 po prodl., na pen: 4:5,

Mali - Rovníková Guinea 0:0 po prodl., na pen. 5:6.

Čtvrtfinálové dvojice:

Burkina Faso - Tunisko, Senegal - Rovníková Guinea, Gambie - Kamerun, Egypt - Maroko.

Na africkém poháru pokračuje už jen Michael Ngadeu

Jediný z pěti hráčů, kteří působili, nebo působí v české nejvyšší soutěži, postoupili na Africkém poháru národů do čtvrtfinále: Michael Ngadeu (Kamerun). V osmifinále dohráli Simone Deli (Pobřeží slonoviny), Peter Olayinka (Nigérie) a Guélor Kanga (Gabon), už ve skupině Benjamin Tetteh (Ghana).

Bilance:

Postupující do čtvrtfinále:
Michael Ngadeu (Kamerun) - 4 zápasy (360 minut)

Vyřazení v osmifinále:
Simone Deli (P. slonoviny) - 4 zápasy (367 minut)
Peter Olayinka (Nigérie) - 2 zápas (65 minut)
Guélor Kanga (Gabon) - 4 zápasy (390 minut)

Konec ve skupině:
Benjamin Tetteh (Ghana) - 1 zápas (5 minut)

Sestavy

Domácí: B. Sangaré – Aurier (C), E. Bailly, Deli, Konan – I. Sangaré, Seri (71. Boga), Kessié (30. Serey Dié) – Gradel (71. Zaha), Haller (106. Cornet), Pépé.

Hosté: aš-Šanáví (88. Gabaski) – Kamál, Hegází, Abdelmonem, al-Futúh – as-Súlija, Fathí (84. Sajid), Alnaní – M. Salah, Mohamed (C) (91. Šeríf), Marmúš (71. Trézéguet).

Náhradníci

Domácí: Boga, Boli, Cissé, Cornet, Kanon, Kossounou, Kouamé, Kouassi, Maïga, Serey Dié, Eliezer, Zaha

Hosté: Gád, Gabaski, Subhí, as-Saíd, Trézéguet, Ášůr, Šeríf, Lášín, Hamdí, Tawfíq, Sobhí, Sajid, Marwán, Dáwud, Ašraf, Alá

Karty

Domácí: E. Bailly, Deli, Zaha

Hosté: Sajid

Rozhodčí

Ngambo – Kabene, Amaldine

Stadion

Japoma Stadium, Douala

Sestavy

Domácí: Mounkoro – Hamari Traoré (C), Sacko, Kouyaté, M. Haidara – A. Haidara (108. Dieng), Camara, Bissouma (70. Adama N. Traoré) – Adama M. Traore (70. Djenepo), Koné (84. Touré), Doumbia.

Hosté: Owono – Akapo (C), Obiang, Coco, Ndong – Salvador, Ganet, Machín (82. Belima), Miranda (63. Buyla) – Bikoro (82. Eneme) – Dorian Jr. (63. E. Nsue).

Náhradníci

Domácí: Diarra, Diawara, Coulibaly, Coulibaly, Dieng, Djenepo, Samassékou, Sinayoko, Sissako, Touré, Traoré, Traoré

Hosté: Mba, Asu, Balboa, Belima, Buyla, Eneme, Mayé, Meseguer, Nlavo, Nsue, Nsue, Siafá

Karty

Domácí: Doumbia

Hosté: Salvador, Miranda, Bikoro

Rozhodčí

Gassama (GAM) – dos Santos (ANG), Yaya (CHA)

Stadion

Limbe Stadium (Limbe)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud